Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
07.04.2018 10:21

Deň Rómov roztancoval Námestie sv. Jakuba


Ilustračná snímka


Rómovia z Veľkého Šariša v okrese Prešov si Medzinárodný deň Rómov, ktorý pripadá na 8. apríla, pripomenuli už v piatok popoludní vystúpeniami domácich súborov na Námestí sv. Jakuba v centre mesta. Podujatie pripravilo Kultúrno-informačné centrum (KIC) s Komunitným centrom vo Veľkom Šariši.


Riaditeľka KIC Mária Gáborová pre TASR uviedla, že Deň Rómov mali vo Veľkom Šariši po tretí raz. V programe, ktorý reprezentoval rómsku kultúru, sa predstavili členovia domáceho tanečného súboru Romane Jile a žiaci špeciálnych tried základnej školy. Náladu vygradovala rómska kapela Gipsy Daniel z Vranova nad Topľou.       

"Súbor Romane Jile vznikol v našom meste pred troma rokmi. Pôvodne išlo iba o dievčenskú skupinu, postupne sa rozšírili aj o chlapčenskú zložku a založili súbor. Naše KIC získalo dotáciu z Úradu vlády SR a dali sme im ušiť rómske oblečenie, ktoré využívajú na vystúpenia. Odvtedy prezentujú svoju kultúru na rôznych prehliadkach," doplnila Gáborová.       

V rámci Dni Rómov sa učitelia základnej školy, ktoré sa venujú rómskym deťom, zúčastnili na prednáške venovanej téme výučby detí zo sociálne znevýhodneného prostredia. Špeciálna pedagogička hendikepovaných detí Darina Petríková zo Spojenej školy Pavla Sabadoša v Prešove predstavila didaktickú pomôcku, ktorá pomáha žiakom lepšie pochopiť text. Ide o knihu rozprávok, v ktorej je príbeh prezentovaný prostredníctvom piktogramov. Obrazové znaky pomáhajú deťom s rôznym hendikepom zvládnuť čítanie s porozumením. Petríková ukázala učiteľom, ako s knihou pracovať v praxi.       Vo Veľkom Šariši žije okolo 6500 obyvateľov, z toho viac ako 1000 tvoria Rómovia.       

Medzinárodný deň Rómov si každoročne pripomíname 8. apríla pri príležitosti výročia prvého celosvetového stretnutia Rómov v Orpingtone pri Londýne v roku 1971.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.05.2018
Kvalitné služby a zodpovedné rozhodnutia
Za účasti takmer 800 primátorov a starostov, ako aj početných hostí, medzi ktorými nechýbali ani najvyšší ústavní činitelia, sa v bratislavskej Inchebe 23. a 24. mája konal 29. snem Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
24.02.2020
Veľký Šariš zrekonštruuje za viac ako 600 000 eur zdravotné stredisko
Mesto Veľký Šariš získalo z Integrovaného regionálneho operačného programu viac ako 647 000 eur na modernizáciu súčasného zdravotného strediska.
viac
24.06.2022
Veľký Šariš po takmer 20 rokoch obnovil mestskú políciu
Po takmer 20 rokoch mesto Veľký Šariš obnovilo činnosť mestskej polície. Podľa primátora Viliama Kalla ho k tomu viedol nárast počtu obyvateľov a s tým súvisiace zabezpečenie verejného poriadku.
viac
17.03.2023
Mesto chce rozšíriť vodovodnú a kanalizačnú sieť
Mesto Veľký Šariš chce rozšíriť vodovodnú a kanalizačnú sieť. Celkovo ide o tri kilometre a stavbu chce financovať prostredníctvom úveru. Investičným zámerom sa budú zaoberať mestskí poslanci na najbližšom zasadnutí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %