Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.04.2019 02:45

Deň Svätého Floriána v Trnave


Deň Svätého Floriána. Ilustračný výrez plagátu


Pri príležitosti 150. výročia vzniku Dobrovoľného hasičského zboru v Trnave, ktorý po Šoprone (1866) a Bratislave (1867) bol tretím najstarším zborom v Uhorsku, sa v tomto roku uskutočnia oslavy svätého Floriána aj v Trnave. Sú pokračovaním a zavŕšením osláv z konca novembra 2018.


Profesionálni a dobrovoľní hasiči v spolupráci s mestom Trnava, Štátnym archívom v Trnave a Trnavským samosprávnym krajom spoločne pripravili pre verejnosť v piatok 3. mája 2019 Deň svätého Floriána v Trnave.

Deň svätého Floriána v Trnave sa začne o 9. hod. ďakovnou svätou omšou na počesť spomínaného výročia a všetkých trnavských hasičov v Kostole sv. Jakuba (františkánsky) v Trnave.

Na Trojičnom námestí od 9. hod. do 13. hod. bude výstava historickej i súčasnej hasičskej techniky, ktorú pripravili dobrovoľné hasičské zbory (ďalej DHZ) z trnavského okresu: DHZ Trnava – centrum, DHZ Bohdanovce nad Trnavou, DHZ Špačince, DHZ Jaslovské Bohunice, DHZ Voderady a DHZ Trnava Pole a súkromní vlastníci Marek Šimko, Richard Januščák a Boris Janto. Z historickej techniky bude vystavená napríklad ručná striekačka Smékal z roku 1889 i z roku 1924, motorová striekačka Selve – R. Herold cca z roku 1930, hadicový navijak od neznámeho výrobcu cca z roku 1920, prenosná motorová striekačka Flader z roku 1933 alebo PS4 z roku 1965.

Zo súčasnej techniky si záujemcovia budú môcť pozrieť napr. HUMMER H3, Polaris Ranger – štvorkolka, IVECO Trakker CAS 30 alebo sanitný automobil hasičskej služby MB Sprinter SAHS. Techniku verejnosti v krátkosti predstaví moderátor výstavy pplk. Ing. Marián Hruška.

K oslavám sv. Floriána v Trnave sa pripája aj Štátny archív v Trnave, ktorý v piatok 3. mája a v sobotu 4. mája 2019 otvorí svoje brány verejnosti.

Piatkový program bude zameraný predovšetkým na žiakov a študentov. Okrem komentovanej prehliadky samotnej budovy archívu – zrekonštruovaného historického meštianskeho domu na Štefánikovej ulici č. 7 - pripravili trnavskí archivári s dobrovoľnými a profesionálnymi hasičmi a ďalšími nadšencami výstavu Bohu na slávu, blížnemu na pomoc, ktorá mapuje formovanie, samotný vznik a fungovanie Dobrovoľného hasičského zboru v Trnave od 19. storočia až do súčasnosti.

Vystavené budú originály archívnych dokumentov, k najstarším patrí požiarny poriadok mesta Trnava písaný po nemecky z roku 1785, štatút mesta o zabránení a hasení požiaru (1788), hasičská príručka Jána Aldiniho (1834) alebo originál aj tlačená verzia stanov Trnavského dobrovoľného hasičského zboru (1.11.1868) či matrika členov zboru (1873-1894). Návštevníci budú môcť zhliadnuť aj reklamy a letáky, plagáty, pozvánky na plesy a hasičské oslavy, staré fotografie i najnovšie fotografie zo zásahov Okresného riaditeľstva HaZZ v Trnave.

Výstavu doplnia trojrozmerné predmety, ktoré dotvárajú kompletný obraz o živote, radostiach i starostiach trnavských hasičov. Po prvýkrát bude vystavená dioráma hasičskej stanice v Trnave v mierke 1:87 znázorňujúca budovu na Rybníkovej ulici aj s vozidlami, ktorú zhotovil a na výstavu zapožičal pán Erik Radványi. Takisto originál zástavy zboru z roku 1922 s pôvodnou žrďou s ozdobnou hlavicou, ale i najnovšia zástava dobrovoľných trnavských hasičov, ktorá bola posvätená 30. novembra 2018.

Svoje miesto na výstave budú mať aj slávnostné hasičské uniformy, moderná zásahová hasičská uniforma Mestského hasičského zboru Trnava, hasičské prilby napr. pre čatovodiča a hlavného trubača, hasičský strhávací hák, hasičské medaily, modely hasičských áut a pod.

Na podujatí nebudú chýbať ani tvorivé dielne pre malých, ale i veľkých. Okrem ukážok pečatenia voskom, skladania puzzle z archívnych dokumentov, riešenia archívno-hasičského kvízu a tajničky si budú môcť záujemcovia vyskúšať rôzne typy pisárskeho náčinia v minulosti – brkové a oceľové pero, mechanické písacie stroje.

Pre deti a školskú mládež pripravil Štátny archív v Trnave v spolupráci s Okresným riaditeľstvom HaZZ v Trnave aj súťaž vo výtvarnom prejave na tému Hasiči budúcnosti, ktorá bude po skončení podujatia odbornou komisiou vyhodnotená v jednotlivých vekových kategóriách. /Oficiálne vyhlásenie výsledkov a odovzdanie cien víťazom sa uskutoční pod záštitou riaditeľa Okresného riaditeľstva HaZZ v Trnave pplk. Mgr. Zoltána Takácsa v máji 2019/. Na nádvorí archívu budú môcť deti absolvovať detskú dráhu železného hasiča, vyskúšať si zásahový odev hasiča či zblízka si pozrieť hasičskú striekačku na ručný pohon z roku 1868.

V piatok i sobotu o 15. hodine hodine odznie odborná prednáška Mgr. Veroniky Paukovej Požiare v Trnave v 30. rokoch 20. storočia.

Autor: (ts-mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.06.2018
Trnavský archív pozýva všetkých spoznať osmičkový príbeh Trnavy
Štátny archív v Trnave sa aj v tomto roku pripája k medzinárodnej iniciatíve a v dňoch 8. - 9. júna 2018 (piatok až sobota) pri príležitosti Medzinárodného dňa archívov otvára svoje brány širokej verejnosti.
viac
15.09.2018
Výstava archívnych dokumentov priblíži dejiny Slovenska
Ministerstvo vnútra v rámci osláv 25. výročia vzniku Slovenskej republiky, 50. výročia obrodného procesu a 100. výročia vzniku Československej republiky pripravuje konferenciu NA CESTE K SLOVENSKEJ ŠTÁTNOSTI v dňoch 18. – 20. septembra v Historickej radnici mesta Košice.
viac
01.12.2018
Pred 150 rokmi vznikol prvý dobrovoľný hasičský zbor
Bohu na slávu, blížnemu na pomoc je názov výstavy k 150. výročiu založenia Dobrovoľného hasičského zboru (DHZ) v Trnave. Otvorili ju v piatok v priestoroch Štátneho archívu Trnava a pre verejnosť bude prístupná do 30. apríla budúceho roka.
viac
06.05.2019
V Rákociho paláci oslávili sviatok svätého Floriána
Krajské múzeum v Prešove oslávilo Deň hasičov. Ten pripadá každý rok na sviatok svätého Floriána, ktorý sme si pripomenuli v sobotu 4 mája. K sprievodným podujatiam patrila aj špeciálna prednáška Sv. Florián - patrón hasičov a hasenie ohňa v minulosti.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %