Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.06.2019 09:10

DENS 2019 – Atraktívne podujatie pre všetky generácie


Ilustračný výrez plagátu


Už zajtra (4. 6.) sa na Námestí A. Hlinku v Žiline môžete tešiť na pokračovanie 6. ročníka putovného podujatia Dni energie a ekológie na Slovensku (DENS) 2019, určeného pre všetky generácie, kde sa poučíte, zabavíte a ešte môžete aj niečo hodnotné vyhrať.


Aj na Hornom Považí sa budú môcť návštevníci medzi 10:00 a 17:00 dozvedieť, ako sa dostať k štedrým príspevkom na zateplenie rodinného domu či bezúročným úverom na obnovu bytoviek. Svoje rady ohľadne postupu pri podávaní žiadostí poskytnú zástupcovia ministerstva dopravy a výstavby SR, ako aj Štátneho fondu rozvoja bývania.

Tiež budú mať možnosť sa bližšie zoznámiť so solárnymi panelmi na ohrev vody či produkciu elektriny, tepelným čerpadlom, LED žiarovkami či konceptom inteligentnej domácnosti. Pristavené budú aj špičkové elektromobily, vrátane značiek ako TESLA, ale aj populárne elektrobicykle.

Výnimočná bude aj účasť prevádzkovateľov jadrových a vodných elektrární, ktoré spolu so solárnymi zdrojmi zabezpečujú vysoko cenenú bezemisnú výrobu elektriny na Slovensku.

Zároveň sa návštevníci dozvedia ako správne separovať odpad, ale aj ako si znížiť účty za energie či ako získať dotácie z programu Zelená domácnostiam. DENS 2019 sa totiž zúčastnia aj fundovaní zástupcovia Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry.

Pre deti a mládež sú zasa pripravené ekoinformácie hravou formou. Čakajú ich mnohé aktivity či kvízy o ochrane prírody, separácii odpadu či kompostovaní pripravené Slovenskou agentúrou životného prostredia a občianskym združení Deti čistej Zeme. Rôznorodé študijné programy a vedecké projekty zasa predstavia zástupcovia Elektrotechnickej fakulty Žilinskej univerzity.

Tešiť sa môžete na atraktívnu tombolu - let helikoptérou ponad Liptov, bicykel, ale aj nákupné poukážky do OD IKEA.

Projekt DENS 2019 – BYŤ EKO JE IN, BUĎTE EKO AJ VY! v Žiline sa uskutoční pod záštitou vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislava Mika, ako aj primátora Petra Fiabáneho, ktorý dodáva:

„V súčasnosti je téma ekológie, ochrany životného prostredia a efektívneho využívania energií vysoko aktuálna a vyžaduje si veľkú pozornosť verejnosti. Práve takéto podujatia prinášajú ľuďom možnosť zoznámiť sa s modernými a úspornými technológiami, ktoré sa dajú jednoducho zahrnúť do nášho každodenného života. Je potrebné uvedomiť si, že ak chceme pre nás a pre ďalšie generácie zachovať zdravé životné prostredie, tak sa musíme k nemu správať oveľa ohľaduplnejšie ako doteraz. Podujatie Dni energie a ekológie na Slovensku nám pomáha nájsť tú správnu cestu.

Som veľmi rád, že sa v našom meste darí zavádzať alternatívne formy dopravy ako aj rôzne úsporné a ekologické opatrenia. Tento rok sme uviedli do prevádzky bezplatný systém zdieľania bicyklov tzv. bikesharing, ktorý sa od prvého dňa stal veľmi  obľúbený. Podarilo sa nám rekonštruovať verejné osvetlenie v meste, pričom sme staré a energeticky náročné typy osvetlenia nahradili modernejšími a úspornejšími.

Som presvedčený, že aj tento ročník Dní energie a ekológie prispeje k väčšiemu povedomiu medzi verejnosťou o zelených technológiách a ekológii.“

Už tento utorok (4. 6. 2019) privítame na Námestí A. Hlinku (10:00 a 17:00) celé rodiny, ako aj jednotlivcov. Vstup voľný. Podujatie moderuje Radoslav Zemančík. DENS 2019, organizované portálom Energie pre Vás, následne pokračuje v Banskej Bystrici (6.6.2019) na Nám. SNP a v Bratislave (8.6.2019) pred OD IKEA. Vždy medzi 10:00 a 17:00.

 Viac informácií na https://energieprevas.sk/dens-2019.

Autor: (dens 2019)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2016
Súľov zdolalo viac ako tisíc cyklistov
Rekordná účasť na treťom preteku Žilinskej ŽUPATOUR 2016 odštartovala AUTHOR ŠKODA bikemaratón Súľovské skaly.
viac
03.06.2017
Byť EKO je in, buďte EKO aj vy
Portál Energie v spolupráci s mestom Žilina pozývajú na 4. ročník osvetového podujatia DENS 2017, ktorého cieľom je propagácia trvalo udržateľného rozvoja. Podujatie sa uskutoční v Žiline na Nám. A. Hlinku v pondelok 5. júna 2017 v čase od 10. do 17. hodiny a je zamerané na všetky generácie.
viac
19.09.2017
Európsky týždeň mobility v Žiline predstaví alternatívne formy dopravy
Európsky týždeň mobility zavíta opäť po roku aj do Žiliny. V piatok 22. septembra je na Námestí Andreja Hlinku pre verejnosť pripravený bohatý program zameraný na potrebu znižovania emisného zaťaženia v meste. Téma EURÓPSKEHO TÝŽDŇA MOBILITY 2017 je „Čistá, zdieľaná a inteligentná mobilita“. 
viac
08.11.2017
Mesto Žilina ocenilo významné osobnosti za rok 2016
Na mestskej radnici si z rúk primátora Igora Chomu prevzali ocenenia osobnosti mesta Žilina za rok 2016. Vedenie mesta si chce aj takýmto spôsobom uctiť svojich občanov, ktorí pôsobia v Žiline alebo nejakým spôsobom zviditeľnili Žilinu vo svete.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %