Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.06.2019 08:05

Detský festival Pod Inovcom láka aj folkloristov z iných regiónov


Ilustračný výrez plagátu


Amfiteáter vo Veľkej Lehote (okres Žarnovica) bude v nedeľu 9. júna dejiskom 26. ročníka detského folklórneho festivalu Pod Inovcom.


Podľa Judity Frantovej z Pohronského osvetového strediska v Žiari nad Hronom, ktoré spolu s obcou Veľká Lehota festival organizuje, ide o nesúťažnú prehliadku jedinú tohto druhu na Slovensku.       

"Takýchto festivalov zameraných na detský folklór je veľmi málo, preto sa začínajú ohlasovať aj súbory z iných regiónov, ako je ten náš. Tento rok sa predstaví detský folklórny súbor (DFS) Vienok zo Sebedražia. Do budúcnosti zvažujeme možnosť vytvoriť priestor aj iným regionálnym detským folklórnym kolektívom," uviedla pre TASR Frantová.       

Na festivale sa už tradične prezentujú najmä detské súbory z regiónu. Tento rok vystúpia detskí folkloristi zo Žiaru nad Hronom, Kremnice, Tekovskej Breznice, Brehov, Hornej Vsi, Trnavej Hory, Hodruše-Hámrov, Hliníka nad Hronom a domáci DFS Čerešnička. Hosťujúcim súborom bude podľa Frantovej DFS Kalužiar z Martina.       

"Pripravené sú aj bohaté sprievodné podujatia," dodala Frantová. Pôjde o jarmok remesiel, ľudové tvorivé dielne, tradičné ľudové hry na lúke pod vedením animátorov, výstavu krojov či možnosť navštíviť skanzenový domček v areáli miestneho zariadenia pre seniorov.       

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Na detskom folklórnom festivale v Likavke vystúpi viac ako 350 účinkujúcich
Oživiť i prezentovať bohatstvo ľudových folklórnych tradícií a sústrediť detské folklórne súbory z celého Slovenska na jednom mieste je cieľom 41. ročníka Detského folklórneho festivalu v Likavke pri Ružomberku.
viac
26.06.2016
Folklórne slávnosti pod Poľanou ponúknu pestrý program
Živou pozvánkou v podobe vyhrávania heligonkárov Hore Detvou a otvorením sprievodných podujatí v areáli amfiteátra začnú v piatok 8. júla 2016 o 16.00 h v Detve 51. Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP).
viac
06.08.2019
Festival dychových hudieb spod Vtáčnika budú tento raz hostiť Bystričany
Prírodný amfiteáter v Bystričanoch (okres Prievidza) ožije 17. augusta festivalom dychových hudieb. Na 11. ročníku podujatia Dychovky pod Vtáčnikom sa tento rok predstavia slovenské i české zoskupenia.
viac
13.08.2019
Poľnú nemocnicu na Sekaninách zrekonštruovali
Poľnú nemocnicu na Sekaninách v Lehote pod Vtáčnikom v okrese Prievidza, kde bývali zranení partizáni, zrekonštruovali. Verejnosť si ju bude môcť pozrieť počas osláv 75. výročia Slovenského národného povstania a 74. výročia ukončenia druhej svetovej vojny, ktoré sa uskutočnia 17. augusta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %