Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
02.05.2019 08:50

Do Brezovej pod Bradlom prišiel Legiovlak, privítali ho Ozbrojené sily SR


Historický Legiovlak, ktorý pri príležitosti 100. výročia úmrtia Milana Rastislava Štefánika privítali 30. apríla 2019 na železničnej stanici v Brezovej pod Bradlom. EASYFOTO TASR - Vladimír Miček


Do Brezovej pod Bradlom slávnostne dorazil pri príležitosti 100. výročia úmrtia generála Milana Rastislava Štefánika Legiovlak, ktorý privítali Ozbrojené sily (OS) SR na čele s generálom Miroslavom Lorincom.


"Sme vďační za akékoľvek akcie, ktoré pomáhajú rozvíjať tradície Slovenska. Jednou z udalostí, ktoré si pripomíname v týchto dňoch, je 100. výročie úmrtia generála Štefánika. V rámci akcií, ktoré sa k tomuto výročiu viažu, je aj príchod Legiovlaku. Takéto podujatia posilneniu týchto tradícií pomáhajú a rozširujú národné povedomie na Slovensku," uviedol pre TASR Lorinc.       

Ako doplnil, OS SR takéto podujatia podporujú a aktívne sa do nich zapájajú. "Pripomínať si tradície legionárov za prvej svetovej vojny je jednou z dôležitých tradícií, z ktorej my postupne čerpáme a vychádzame. Takúto výstavu hodnotíme pozitívne a nie je to prvá výstava, lebo tento vlak tu bol už v predchádzajúcich rokoch. Nikdy nie je na škodu si to pripomínať, lebo legionári, ktorí bojovali za prvej svetovej vojny, si to zaslúžia," doplnil generál.       

Jedným zo spoluorganizátorov bola aj Nadácia Milana Rastislava Štefánika. "Pre nás je Legiovlak celoročná misia po Slovensku. Prvou kapitolou je práve príchod do Brezovej pod Bradlom, kde sa pokloníme pamiatke generála Štefánika. Druhou bude júnová akcia, pri ktorej si na trase z Vrútok do Lučenca pripomenieme boje legionárov v rokoch 1908 a 1919. Poslednou kapitolou bude zapojenie sa legionárov do Slovenského národného povstania, ktoré si pripomenieme v auguste v Banskej Bystrici," doplnil správca nadácie Pavel Šesták.       

Ako pripomenul, veľkým prínosom Legiovlaku je aj to, že ak má niekto v rodine predka, ktorý bol legionár, vo vlaku získa základné informácie a pomôžu mu s objasnením rodinnej histórie. "Mnoho ľudí nám prinesie rôzne artefakty, ktoré nájdu po svojich predchodcoch. V roku 2017 sme takto dostali viac ako 70 takýchto fotografií alebo zápiskov," doplnil Šesták.       

Možnosť nazrieť do útrob legionárskeho vlaku bude verejnosť mať od utorka 30. apríla do nedele 5. mája. V tomto období bude Legiovlak odstavený na stanici v Brezovej pod Bradlom. Výstavu je možné navštíviť v pracovných dňoch od 8.00 do 18.00 h a cez víkend od 9.00 do 19.00 h.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.05.2019
Vystavia časť z trosiek havarovaného lietadla M. R. Štefánika
Pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika vystavia časť z trosiek jeho lietadla v Brezovej pod Bradlom.
viac
03.05.2019
ZSSK vypraví mimoriadny vlak z Bratislavy do Brezovej pod Bradlom
Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypraví pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika v sobotu (4. 5.) mimoriadny vlak do Brezovej pod Bradlom. TASR o tom informoval hovorca ZSSK Tomáš Kováč.
viac
26.07.2021
Triedenie kuchynského odpadu odštartovalo v Brezovej pod Bradlom
Menej skládkovaného odpadu, splnenie legislatívnych požiadaviek a efektívnejšie využívanie bioodpadu ako suroviny. To sú dôvody, pre ktoré triedenie kuchynských odpadov z domácností odštartovalo aj v Brezovej pod Bradlom.
viac
02.05.2022
Uskutočnia sa spomienkové slávnosti k 103. výročiu smrti M. R. Štefánika
Spomienkové slávnosti pri príležitosti 103. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika sa uskutočnia na Bradle 3. a 7. mája. Za mesto Brezová pod Bradlom o tom informoval Matúš Valihora.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %