Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
20.05.2019 11:10

Do festivalu Milujem svoje mesto sa zapojí deväť miest Prešovského kraja


Ilustračný výrez plagátu


Mestský festival priateľstva a dobrovoľníckej činnosti Milujem svoje mesto sa v tomto roku rozšíri do celého Prešovského kraja. Nasledujúci týždeň budú stovky dobrovoľníkov upratovať verejné priestranstvá, parky, okolia škôl či športovísk v deviatich mestách regiónu.


TASR o tom informovala hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová.       

Hlavným organizátorom je platforma Kresťania v Prešove. Ambíciou tohto ročníka bolo rozšíriť myšlienku podujatia a zapojiť do aktivít viaceré okresné mestá v spolupráci s PSK. Na výzvu reagovali Prešov, Bardejov, Humenné, Stará Ľubovňa, Sabinov, Svidník, Snina, Vranov nad Topľou a Podolínec. Aktivít by sa malo zúčastniť takmer 4700 dobrovoľníkov.

Cieľom projektu je vybudovať u mladej generácie pozitívny vzťah k svojmu mestu, majetku, prírode a motiváciou vytvárať nezištné hodnoty. „Aktuálne sme oslovili nielen študentov škôl, ale aj podnikateľov, zástupcov neziskových a mimovládnych organizácií, dôchodcov a všetkých ostatných, ktorí chcú priložiť ruku k dielu,“ povedal za organizátorov Gabriel Paľa. Verí, že prekročenie hranice krajského mesta prinesie ešte viditeľnejší efekt pre široký región.       

„Radi sme podporili túto zmysluplnú iniciatívu a pomáhali pri koordinácii a zapojení viacerých  miest. Projekt Milujem svoje mesto – Milujem svoj kraj šíri dobrú energiu, vytvára pozitívny vzťah k miestu, v ktorom žijeme. Navyše úžasne mobilizuje ľudí, ktorým záleží na tom, ako vyzerá ich okolie a rovnako prebúdza ochotu, chuť urobiť viac, než sa očakáva. A to je aj práve jedna z myšlienok dobrovoľníctva a aj posolstvo tejto akcie - urobiť niečo dobré len tak,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.       

Festival vychádza zo skúseností dobrovoľníckej akcie organizovanej v Prešove v roku 2017. Iniciatívy sa vtedy zúčastnilo okolo 1500 dobrovoľníkov, o rok ich počet stúpol na 3300. Cena práce bola v pilotnom ročníku vyčíslená približne na 19.000 eur, vlani takmer na 50.000 eur. Dobrovoľníkmi boli najmä študenti stredných a základných škôl z Prešova.       

Týždeň dobrovoľníckych aktivít sa začne v pondelok (20. 5.), v jednotlivých mestách sa bude konať od pondelka do piatku od 8.30 h do 12.00 h.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.05.2022
PSK podporuje aktivity ZMOS, obáva sa ohrozenia financovania verejných služieb
Prešovský samosprávny kraj (PSK) plne podporuje aktivity Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Stotožňuje sa s obavami z vážneho ohrozenia financovania verejných služieb poskytovaných samosprávami. Pre TASR to uviedla hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.
viac
01.06.2022
Festival Zeme si SAŽP pripomenie vzdelávacími aktivitami pre deti i dospelých
Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) v spolupráci s partnermi pripravuje ďalší ročník Festivalu Zeme v Banskej Bystrici. Zamerali ho na environmentálne aktivity pre školy a verejnosť.
viac
16.09.2022
KSK a PSK sa zapájajú do Európskeho týždňa mobility rôznymi aktivitami
Košický samosprávny kraj (KSK) a Prešovský samosprávny kraj (PSK) sa opäť zapoja do kampane Európskeho týždňa mobility (ETM), ktorý sa každoročne koná od 16. do 22. septembra.
viac
10.10.2023
Festival Biela noc prilákal do nočného mesta 60-tis. ľudí
Tohtoročný festival súčasného umenia Biela noc v Košiciach, ktorý trval od piatka (6. 10.) do nedele (8. 10.), mal odhadovanú návštevnosť 60.000 ľudí. Informovali o tom organizátori s tým, že návštevnosť prekonala ich očakávania a vrátila sa na úroveň spred pandémie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %