Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.09.2017 01:52

Do hokejovej triedy po rokoch zasadli prví piataci


Snímka zdroj: (mikulas.sk).


V Liptovskom Mikuláši po niekoľkých rokoch opäť otvorili hokejovú triedu pre mladé talenty. Do školských lavíc na Základnej škole M. R. Martákovej tak v pondelok (4. 9.) zasadli v jednej triede piataci v tričkách s logom MHK 32.


Vyučovanie tu budú s hokejovou prípravou kombinovať 20 žiaci, z nich je jedno dievča. Trieda vznikla v roku, keď organizovaný hokej v meste oslavuje 85. výročie.

„Hokej je pre naše mesto jedným z prioritných športov, radnica ho podporuje a ja som si istý, že príprava talentov v hokejových triedach je správny spôsob, ako pre náš hokejový klub a možno aj pre svetové fóra pripravíme odchovancov či reprezentantov. Veď môžem uviesť príklady mnohých zvučných mien, ktoré vzišli z takýchto tried v našom meste v uplynulých desaťročiach a mladým talentom budú vzorom. Spomeniem len také hviezdne priezviská, ako Laco, Droppa, Cibák, Uram či Jurčina,“ konštatoval mikulášsky primátor Ján Blcháč . 

Žiaci budú mať v rozvrhu zakomponované štyri hodiny na ľade a tiež prípravu v telocvični. „Pre rodičov týchto mladých hokejistov je to istý spôsob odbremenenia, pretože im odpadne starosť voziť svoje ratolesti na tréningy skoro ráno či v popoludňajších hodinách, všetko budú zvládať v rámci školy. Samozrejme, tieto decká to majú náročnejšie, ako ich rovesníci, pretože v rámci učebných osnov nemajú nijako znížené nároky na zvládnutie učiva a nemajú znížený ani počet vyučovacích hodín,“ vysvetlila riaditeľka školy Alena Ridzoňová. Podľa jej slov je výber žiakov do triedy s hokejovým zameraním sitom nielen v športovej oblasti (fyzická zdatnosť, psychotesty), žiaci musia mať aj dobrý prospech. 

Žiakov zo športovej triedy so zameraním na ľadový hokej má pod dohľadom učiteľ športovej prípravy. Škola úzko spolupracuje s Občianskym združením Hokejové talenty. „Otvoreniu predchádzalo mnoho rodičovských združení aj osveta, aby rodičia dostali presné informácie o tom, čo ich deti čaká. Väčšina žiakov je z mesta, ale nájdu sa aj z okolitých obcí. Po športovej stránke dávame okrem hokeja dôraz aj na korčuliarsku gramotnosť,“ uviedol športový manažér Hokejových talentov Vladimír Bella.

K hokeju má blízko aj triedna učiteľka piatakov Eva Psotková, ktorá je veľký nadšenec hokeja, často ju môžete vidieť aj v hľadisku domácich zápasov MHK 32 Liptovský Mikuláš. „Bolo potrebné zvoliť takého triedneho učiteľa, ktorý bude mať aj porozumenie pre žiakov nielen vo vzdelávacej oblasti, ale aj v ich športovej príprave,“ dodala Ridzoňová. 

V škole predtým fungovali hokejové triedy od roku 1979, pre nedostatok žiakov ich na prelome dekád zrušili. Paradoxne do hokejovej triedy chodil aj prvý slovenský olympijský víťaz vo vodnom slalome Michal Martikán.

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.01.2017
Štafetu Európskeho mesta športu si od Košíc prevezme Banská Bystrica
Trojkráľovým behom 6. januára o 15.00 h sa Košice symbolicky rozlúčia s titulom Európske mesto športu 2016. V ten istý deň prevezme titul Banská Bystrica - Európske mesto športu 2017.
viac
02.05.2017
V jedálničku našich detí by mali pribudnúť ryby a strukoviny
Myslí si to olympijský víťaz v chôdzi Matej Tóth, ktorý sa stal tvárou projektu o zdravom životnom štýle "Hravo ži zdravo". Už po šiestykrát mapoval životný štýl piatakov základných škôl po celom Slovensku. Najúspešnejších účastníkov čakal Matej Tóth vo Vysokých Tatrách s tréningovým prekvapením.
viac
09.11.2017
Kampane Do školy na bicykli sa zúčastnilo rekordných 31 000 žiakov
Dôkazom rastúceho záujmu o dochádzanie do školy alebo do práce na bicykli je tretí ročník národnej kampane Do školy na bicykli, ktorý priniesol rekordnú účasť.
viac
05.02.2019
Pilotný projekt Hokejová akadémia otvorí svoje brány už v septembri
Prvá hokejová akadémia v rámci Slovenska vznikne ako súčasť Strednej športovej školy Trenčín v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) už od septembra tohto roka. Prihlášku je potrebné podať do 20. februára!
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %