Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.12.2016 08:38

Do likvidácie čiernych skládok investovala Považská Bystrica 60 000 eur


Ilustračná snímka: (int).


Na likvidáciu čiernych skládok vynaložilo mesto Považská Bystrica v tomto roku približne 60.000 eur. Mestu sa aj s podporou Envirofondu podarilo zlikvidovať jednu z najväčších čiernych skládok v miestnej časti Horný Moštenec.


Ako informovala hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková, v minulom roku investovalo mesto na likvidáciu čiernych skládok 13 500 eur. „Nárast finančných prostriedkov potrebný na likvidáciu čiernych skládok spôsobila aj zmena zákona o odpadoch. Doteraz boli obyvatelia mesta zvyknutí ku stojiskám na nádoby na komunálny odpad a na separovaný odpad umiestňovať aj nadrozmerný odpad, elektroodpad a podobne. Od 1. júla je tento spôsob odovzdávania odpadu zakázaný a takýto odpad sa tiež považuje za čiernu skládku,“ doplnila hovorkyňa.      

Ako dodala, v tomto roku mesto zlikvidovalo okrem iného aj jednu z najväčších čiernych skládok v Hornom Moštenci. Na likvidáciu radnica získala z Environmentálneho fondu dotáciu vo výške približne 66 000 eur. Spoluúčasť mesta bola vo výške takmer 7400 eur. Mesto odstránilo uľahnutý odpad, vyčistilo a zrekultivovalo územie a upravilo ho do pôvodného stavu. Terénne nerovnosti upravili použitím zásypovej zeminy. Vyťažený odpad umiestnili na riadenú skládku.       

„Mesto sa snaží priebežne likvidovať aj menšie skládky, využíva tiež ľudí v rámci verejnoprospešných prác, pomáhajú aj dobrovoľníci. Problém vytvárania čiernych skládok je spôsobený najmä ľahostajnosťou ľudí. Obyvatelia by si mali uvedomiť, že vytváraním čiernych skládok škodia životnému prostrediu a tiež, že nemalé financie z rozpočtu mesta na ich likvidáciu by mohli slúžiť na lepšie účely,“ doplnila Kováčiková.       

Obyvatelia Považskej Bystrice a integrovaných častí môžu podľa nej využívať zberný dvor v lokalite Zámostie a taktiež zberné miesta v Orlovom a Milochove, na Dedovci a v Považskej Teplej, kde sa nadrozmerného či stavebného odpadu zbavia bezplatne. Mesto taktiež organizuje jarný a jesenný zber, počas ktorého môžu ľudia využívať pristavené veľkokapacitné kontajnery.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.06.2016
Zvolenské deti vymaľovali kontajnery na odpad
V týchto dňoch sa vo Zvolene objavili tzv. ilustrované kontajnery. Vytvorili ich žiaci tamojších základných škôl na základe podnetu spoločnosti, ktorá v meste likviduje odpad.
viac
26.09.2016
Ako triediť odpad sa učili už aj v Žiline a Považskej Bystrici
Na štvrtkových Žilinských dňoch zdravia sa mohli Žilinčania naučiť nielen to, ako sa starať o svoje zdravie, ale aj o prostredie okolo nás. O deň neskôr sa konal Považskobystrický jarmok. Stánok spoločnosti ENVI - PAK, ktorý ekologické vzdelávanie zabezpečoval, praskal v oboch mestách vo švíkoch.
viac
10.11.2016
Proti čiernym skládkam pomôžu nové fotopasce
Do boja proti čiernym skládkam nasadí liptovskomikulášska a žilinská samospráva fotopasce.
viac
20.07.2020
Považskobystrická radnica získala viac ako 50 000 eur za separovanie odpadu
Viac ako 50 000 eur získala považskobystrická radnica od Environmentálneho fondu za triedenie odpadu v minulom roku. Podiel separovania odpadu dosiahol v meste v minulom roku takmer 33-percentnú úroveň.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %