Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.03.2019 11:50

Do materských škôl v Banskej Bystrici zavítala Zúbková víla s kufrom zdravia


Ilustračná snímka


„Otvor ústa a uvidíš svoje zdravie“ a „Staraj sa o svoje ústa, aby si ochránil svoje zdravie“ – to sú heslá tohtoročného Svetového dňa ústneho zdravia, ktorý pripadá každý rok na 20. marca.


Ústne zdravie je neoddeliteľnou súčasťou celkového zdravia a patrí do skupiny dominantných chronických neprenosných ochorení, medzi ktoré sa riadia kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka, onkologické ochorenia a chronické ochorenia pľúc, ktoré navzájom súvisia, pretože majú spoločné rizikové faktory. Podľa Národných odporúčaní prevencie zubného kazu takmer 100 percent dospelých a 90 percent školopovinných detí má zubný kaz. Súčasná situácia orálneho zdravia v SR je vážna aj z dôvodu vysokého výskytu zubného kazu už od ranného detstva, predovšetkým v dôsledku vysokej konzumácie cukrov a nedostatočnej ústnej hygieny u detí.

„Veková skupina 6–14 ročných detí predstavuje významné obdobie výmeny mliečneho chrupu za trvalý. Prerezávajúci zub nie je úplne mineralizovaný a ak nie sú dodržané podmienky primárnej prevencie tak je rizikom pre vznik zubného kazu. Preto sme tento rok pre najmenších z materských škôl pripravili interaktívnu edukačnú aktivitu - Zúbková víla s kufrom zdravia“ a pre základné školy motivačné rozhovory, kde si deti overia svoje vedomosti v interaktívnom kvíze, ako aj na veľkom modeli zubov. Ponuku výchovno – vzdelávacích aktivít sme zaslali na takmer 50 MŠ a ZŠ, na ktoré sa môžu prihlásiť počas celého roka“ – približuje MUDr. Zora Kľocová Adamčáková vedúca Poradne zdravia RÚVZ v Banskej Bystrici.

Ako ďalej uviedla, prevencia zubného kazu je založená na 4 pilieroch - správna výživa s redukciou cukrov, aplikácia fluoridových zlúčenín na zuby, dôsledná ústna hygiena a pravidelné prehliadky u zubného lekára. Zubný kaz je výsledkom celoživotnej expozície dietetickým rizikovým faktorom, takže aj malé zníženie výskytu zubného kazu v detstve má veľký význam neskôr v živote dospelého človeka. Vedecké štúdie dokazujú u detí pozitívny vzťah medzi príjmom voľných cukrov a zubným kazom. Svetová zdravotnícka organizácia preto odporúča zredukovať príjem jednoduchých cukrov vo všetkých obdobiach života. U detí aj dospelých odporúča znížiť obsah voľných cukrov na menej ako 10 percent celkového energetického príjmu, u skupín s vysokým rizikom zubného kazu na úroveň 5 percent.

„S hygienou chrupu treba začať hneď po prerezaní prvého mliečneho zuba, zuby čistiť dvakrát denne minimálne 2 minúty, používať správne množstvo zubnej pasty s obsahom fluoridov zodpovedajúcim veku. Deťom treba dočisťovať zuby minimálne do 7 rokov a pokračovať v dohľade pri čistení zubov až do doby, kým získajú správne návyky. Po večernom čistení zubov už dieťa nesmie piť ani jesť“- dodala na záver MUDr. Zora Kľocová Adamčáková.

Autor: Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ B.Bystrica


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.03.2019
Nenechať nikoho bokom – ústredná téma tohtoročného Svetového dňa vody
Svetový deň vody (World Water Day) je oslavou úcty a pokory k vode, ktorej význam si celý svet pripomína 22. marca. Po prvý krát bol tento deň vyhlásený v roku 1992 na konferencii OSN v Riu de Janeiru, pričom každý rok je jeho oslava tematicky zameraná na iné problémy v súvislosti s vodou.
viac
09.05.2020
Pre deti rodičov z prvej línie už fungujú v BBSK dve škôlky
Po službe opatrovania detí priamo v domácnostiach pomáha Banskobystrický samosprávny kraj aj pri otváraní škôlok pre deti zdravotníckeho personálu a záchranných zložiek. V Banskej Bystrici už takto fungujú dve súkromné zariadenia, župa oslovila s ponukou spolupráce aj mestá a obce.
viac
10.11.2022
MŠ obnovujú s dôrazom na zmenu klímy, ocenili to aj donori z Nórska
Samospráva v rámci projektu Reakcia na zmenu klímy, ktorý realizuje s podporou grantov Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), rekonštruuje Materskú školu (MŠ) Šalgotarjánska v Banskej Bystrici.
viac
02.03.2024
4. marec - Svetový deň obezity
Svetový deň obezity bol vyhlásený v roku 2015 ako iniciatíva Svetovej federácie obezity. Od roku 2020 si ho pripomíname vždy 4. marca. Cieľom Svetového dňa obezity je zvyšovať povedomie o tejto chorobe a zároveň upriamiť pozornosť na prevenciu a liečbu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %