Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
20.02.2019 03:52

Do projektu Záhrada, ktorá učí sa zapojilo 209 základných a stredných škôl


Ilustračná snímka, zdroj: zahradaktorauci.sk


Do projektu Záhrada, ktorá učí sa tento rok zapojilo 209 základných a stredných škôl na Slovensku. Jeho cieľom je pomáhať premieňať školské pozemky na interaktívne učebne matematiky, chémie či hudobnej výchovy.


Projekt už siedmy rok organizuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica s finančnou pomocou švédskeho obchodného domu s nábytkom.       

"Reálne vieme do školskej záhrady preniesť veľkú časť vyučovania z tried. A to vrátane predmetov ako je fyzika, geometria alebo výtvarná výchova. Príroda nám poskytuje všetky potrebné pomôcky a podnety, a to vizuálne, hmatové alebo zvukové," približuje Ivana Poláčková, projektová manažérka CEEV Živica.       

Výhodou podľa nej tiež je, ak sa to podporí vytvorením záhradných učebných prvkov, napríklad jazierka, meteostanice alebo geometrických vyvýšených záhonov. V porovnaní s klasickou triedou sa vytvára viac príležitostí na vedenie detí k skúmaniu vecí a kladeniu otázok a deťom zase prináša radosť z objavovania a motiváciu učiť sa.       

V Základnej škole (ZŠ) Petra Škrabáka v Dolnom Kubíne napríklad v rámci takejto záhrady vytvorili analematické slnečné hodiny, pri ktorých je ukazovateľom času tieň postavy človeka. V Badíne využívajú pri vyučovaní dažďovú záhradu, divoký kút a kamenný litofón (kamenný hudobný nástroj) a vo Vrbove zase hmyzí hotel a existujúci vodný prameň.       

To, akým spôsobom si učiacu záhradu vytvoriť a ako v nej vyučovať, sa školy vybrané do projektu dozvedia na trojdňovom kurze. Pripravuje sa tiež jednodňové turné po Záhradách, ktoré učia s názvom Túlavý autobus. Akcia je naplánovaná na máj. "Navštívime tri alebo štyri inšpiratívne školské záhrady, na ktorých budeme vidieť reálne ukážky vyučovania a dozvieme sa viac aj o samotnej tvorbe záhrad, do ktorých sa zapája celá škola a veľmi často aj početná miestna komunita," dodáva Poláčková.       

Bližšie informácie o projekte sú na webovej stránke www.zahradaktorauci.sk.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.11.2017
Environmentálny grantový systém TSK má za sebou ďalší rok
Grantový systém Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) s názvom Zelené oči má za sebou ďalší rok. Podávať žiadosti bolo po novom možné len do konca augusta. TSK pristúpil k zmene termínu podávania žiadostí z dôvodu, aby sa navrhované projekty stihli zrealizovať do konca roka.
viac
10.09.2020
V areáli ministerstva obrany umiestnili úle pre mestské včely
Ministerstvo obrany (MO) SR sa zapojilo do projektu Mestské včely a v areáli rezortu umiestnilo úle pre dve včelie rodiny. Urobilo tak v spolupráci s autorom projektu Centrom environmentálnej výchovy Živica. Informovala o tom hovorkyňa MO Martina Kovaľ Kakaščíková.
viac
04.09.2021
Živica spúšťa nový ročník projektu pre školy Elektroodpad-Dopad5
Nový ročník projektu pre školy Elektroodpad-Dopad5 spúšťa v týchto dňoch Centrum environmentálnej a etickej výchovy (CEEV) Živica. Cieľom projektu je vzdelávať žiakov o životnom cykle elektroodpadu a naučiť ich zodpovednej spotrebe.
viac
22.08.2023
ZŠ a SŠ sa môžu prihlasovať do ďalšieho projektu Elektroodpad - Dopad
Základné (ZŠ) a stredné školy (SŠ) sa môžu prihlasovať do projektu Elektroodpad - Dopad 7. Urobiť tak môžu do 22. septembra. Informovali o tom z Centra environmentálnej a etickej východy (CEEV) Živica.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %