Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
21.11.2016 09:00

Do vianočnej dedinky na zámku Schloss Hof premáva autobus


Vstupné brány, stromy, oranžéria a ďalšie časti zámockého areálu sú zahalené do žiariacich svetiel a premenené na slávnostný vianočný svet.


Tento víkend otvorili Vianočnú dedinku na rakúskom zámku Schloss Hof neďaleko Bratislavy. Tradičné vianočné trhy budú sprístupnené každý víkend až do 18. decembra denne od 10. do 19. hodiny.


Podľa organizátorov sú to pravé vidiecke Vianoce z čias panovníčky Márie Terézie so sviatočnou výzdobou barokového zámku a sortimentom viac ako 100 regionálnych vystavovateľov i hravými aktivitami pre deti. Dopravca Slovak Lines opäť zriadil špeciálnu víkendovú popoludňajšiu linku z bratislavskej autobusovej stanice Mlynské nivy až k tomuto zámku.     

"Do Schloss Hofu jazdíme od roku 2002 a pozorujeme stále väčší záujem. Máme dojem, že slovensko-rakúske prihraničie viac zrastá, či už Rakúšania u nás, alebo Slováci v Rakúsku odhaľujú možnosti turizmu a vôbec voľného času za hranicou. Táto linka je presne podľa Vianočných trhov a jazdíme z Mlynských nív do Schloss Hofu každú sobotu a nedeľu až do Vianoc," uviedol generálny riaditeľ Slovak Lines Peter Sádovský.      

Vo výstavných priestoroch zámockých komnát možno vidieť, aké sviatočné pečivo bolo na stoloch Márie Terézie a cisára Františka Jozefa, v ktorých priestoroch čakali návštevy na ich audienciu, ktoré texty podľa svätého Lukáša čítavali z Biblie, ako vladári čakali na polnočnú omšu či podľa čoho namaľovala najobľúbenejšia panovníčkina dcéra Mária Kristína obraz Vianočná nádielka. Návštevníci sa tiež dozvedia, prečo pôvodný vianočný stromček visel zo stropu, ako vznikol adventný kalendár, kto a kedy zložil najznámejšiu vianočnú pieseň, ktorá rodina mala vo Viedni v roku 1814 prvý ozajstný vianočný stromček a čím bol vyzdobený.      

Na svoje si prídu aj detskí návštevníci. Okrem zábavných podujatí v slávnostnej sieni si na kreatívnych workshopoch môžu upiecť koláčiky, vyrobiť darček alebo vianočné ozdoby, či napísať list Ježiškovi s historickým perom. Tešiť sa môžu na biele oslíky a ovečky v živých jasličkách, ale aj na veľa ďalších zvierat v zámockých stajniach. Deti si aj teraz v zime môžu zajazdiť na poníkoch.      

Okrem hrajúcej dychovky na nádvorí zámku spríjemňuje sviatočnú atmosféru Marchfeldská filharmónia v slávnostnej sieni každú sobotu o 17. hodine adventným koncertom. Vypočuť si môžete diela svetoznámych skladateľov Georga Friedricha Händela, Johanna Sebastiana Bacha, Josepha Haydna, Wolfganga Amadea Mozarta, Antonína Dvořáka a Gabriela Faurého.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.11.2016
O týždeň začnú Vianočné trhy v Žiline
Mesto Žilina pozýva na tradičné Vianočné trhy, ktoré sa každoročne konajú na Mariánskom námestí a Námestí Andreja Hlinku.
viac
25.11.2016
Prvý adventný víkend v regióne
Deň otvorených pivníc predstaví už po šestnásty raz vína z Malých Karpát, Vianočné trhy ovládnu námestia v Bratislave, Častej či v Senci.
viac
06.12.2016
Župný december s pestrým programom
Obyvatelia a návštevníci Žilinského kraja môžu využiť december a vychutnať si župné zážitky na Kysuciach, Turci, Hornom Považí, Orave či v Liptove.
viac
01.12.2017
V Rači chystajú bohaté Vianoce, ktoré začnú už túto sobotu
Bratislavská mestská časť Rača začína oslavovať najkrajšie sviatky v roku už najbližšiu sobotu (2. decembra). O 16. hodine sa v Katedrále svätého Šebastiána uskutoční predvianočný koncert.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %