Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
29.01.2019 07:00

Do záhrad rodinných domov pribudne takmer 1250 kompostérov


Ilustračná snímka


Sobranská samospráva bola úspešná pri získaní financií na projekt, ktorý sa týka biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu (BRKO). Do záhrad rodinných domov v meste poputuje takmer 1250 kompostérov.


Cieľom projektu, ktorý je spolufinancovaný Európskou úniou, je zvýšiť mieru zhodnocovania odpadov so zameraním na ich prípravu na opätovné použitie a recykláciu, a tiež podpora predchádzania jeho vzniku. "Celková cena zákazky vrátane DPH je 153.095 eur," informoval TASR Jozef Rajzák z oddelenia miestneho rozvoja, výstavby, územného plánovania, stavebného poriadku a životného prostredia Mestského úradu Sobrance. Spoluúčasť mesta z tejto sumy tvorí päť percent, zvyšok predstavuje nenávratný finančný príspevok (NFP).       

Mesto podľa jeho slov presne špecifikovalo, o koľko domácností v rámci rodinných domov v katastri Sobraniec ide. Realizovalo v tejto súvislosti aj komplexný monitoring. "Zisťovalo sa, aké sú výmery plôch záhrad, ktorých sa toto týka, či už ide o kosenie tráv, zber lístia a podobne," spomenul s tým, že navrhnuté sú v rámci projektu rôzne veľkosti kompostérov, a to od 280- až po 1100-litrové.      

 V rámci elektronického verejného obstarávania bol podľa Rajzáka už aj vybraný dodávateľ. Je ním vranovská firma Europe Media House. "Počítame s tým, že budúci mesiac by sme začali s ich distribúciou. Súčasťou projektu je aj priložený leták, ktorý jednoduchou formou vysvetlí obyvateľom, ako kompostér využívať," ozrejmil. Týmito nádobami tak podľa neho vyriešia, čo sa týka BRKO, jednu časť mesta.       

V pláne majú aj vybudovanie kompostoviska a zberného dvora na vlastných pozemkoch na okraji mesta, čím by vyriešili aj obyvateľov žijúcich napríklad v bytových domoch. Pripravenú majú aj projektovú dokumentáciu. "Toto sa nám zatiaľ nepodarilo dotiahnuť do konca, lebo viazneme na vydaní územného a stavebného povolenia," skonštatoval. Mesto sa chce v tejto súvislosti uchádzať opätovne aj o NFP.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.05.2016
V priestoroch bývalej knižnice v Kežmarku vznikne centrum projektov
V historickej budove Reduty v Kežmarku, v ktorej donedávna sídlila mestská knižnica, vznikne centrum projektov. Rekonštrukcia priestorov by podľa primátora Jána Ferenčáka mala vyjsť na približne 50 000 eur.
viac
25.05.2016
Piešťany chcú spustiť pilotný ročník participatívneho rozpočtu
Pilotný ročník participatívneho rozpočtu (PR) chcú v meste spustiť ešte pre tento rok. Poskytne obyvateľom príležitosť podať projekty na zlepšenie života v meste.
viac
20.09.2017
Staré Mesto má grantový program na tento rok
Skultúrnenie verejného priestoru, ochrana a tvorba životného prostredia, kultúrno-spoločenské aktivity a rozvoj kultúrneho života. To sú oblasti, v rámci ktorých sa dá požiadať bratislavské Staré Mesto o pridelenie grantu.
viac
07.11.2017
Občania môžu podporiť projekt Ozeleňme mesto Levice
Mesto Levice postúpilo do ďalšieho verejného hlasovania v rámci grantového programu Komunitné granty 2017 s podnázvom 80 000 eur pre komunity, kde to žije Nadácie VÚB.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %