Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.08.2017 02:45

Dobiť baterky môžete už aj v Považskej Bystrici za menej ako pol hodinu


Nová rýchlonabíjacia stanica pre elektromobily.


Od roku 2015 počet áut na elektrický pohon na slovenských cestách stúpol takmer 3,5-násobne. Kvalitu cestovania elektromobilom ovplyvňuje infraštruktúra nabíjacích staníc. Jedna z nich – univerzálna a rýchlonabíjacia – funguje v centre Považskej Bystrice. Onedlho k nej v kraji pribudnú ďalšie dve.


Je univerzálna, teda vhodná pre všetky typy elektromobilov a rýchlonabíjacia – stav batérie vozidla sa vyšplhá takmer na maximum za menej ako pol hodinu. Pri obchodnom centre MPark v Považskej Bystrici ju v rámci podpory elektromobility vybudoval Trenčiansky samosprávny kraj (TSK). Elektromobilita je totiž je jednou zo 6 podoblastí environmentálneho konceptu Zelená župa.

Projekt Zelená župa je dlhodobým vizionárskym projektom, ktorý okrem znižovania energetickej náročnosti budov, elektronizácie služieb, rozvoja cyklodopravy či environmentálneho vzdelávania myslel aj na hudbu budúcnosti, ktorou je elektromobilita. Aj preto na TSK pristúpili v januári tohto roku k zaobstaraniu 4 elektromobilov, ktoré jazdia ekologicky a navyše za 2€ na 100 km. „Chceme týmto spôsobom znižovať emisie CO2, ktoré produkujú benzínové, resp. dieselové motory. Vybudovaním elektronabíjačiek chceme motoristov povzbudiť k využívaniu elektromobilov a zabezpečiť, aby si svoje vozidlo mohli pohodlne dobiť do pol hodiny,“ informoval predseda TSK Jaroslav Baška s tým, že správcom nabíjačky je v súčasnosti Správa ciest TSK. „Myslím si, že elektromobilita je nezvratný proces. Len od roku 2015 narástol počet elektromobilov na slovenských cestách o takmer 3,5-násobok,“ dodal župan k téme elektromobility. K jej rozvoju je podľa župana potrebná práve dostatočná sieť dostupných nabíjačiek.

Motoristi preferujúci elektromobilitu tak môžu vyplniť čas, kým sa im batéria elektrovozidla dobije, nákupmi, kávou, obedom či vybavovačkami v meste. Umožňuje to výhodná poloha stanice pri nákupnom centre MPark, ktoré súhlasilo s jej vybudovaním. Podľa riaditeľa centra Rudolfa Mišovca aj preto, aby zákazníci mohli spojiť príjemné s užitočným. Pri nabíjacej stanici z boku budovy centra MPark sa nachádzajú 2 vyhradené parkovacie miesta pre elektromobily, označené zeleným vodorovným dopravným značením. „Nabíjacia stanica má všetky typy konektorov, ktoré dokážu pokryť všetky typy elektromobilov. Stanica je verejne prístupná pre všetkých motoristov jazdiacich vozidlom na elektrický pohon,“ konkretizoval projektový manažér projektu Zelená župa Martin Macíček.

V blízkej dobe plánuje TSK v kraji vybudovať ďalšie dve rýchlonabíjacie stanice pre elektromobily. Urobí tak pravdepodobne v Prievidzi a v meste Stará Turá, aby pokryl dostupnosť celého kraja elektrickým vozidlom. Cena jednej elektronabíjacej stanice sa pritom pohybuje vo výške 30 tis. €.

 

Autor: (Veronika REZÁKOVÁ, TSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2019
Mestskí policajti jazdia na elektromobile, mesto naň získalo dotáciu
Mestská polícia v Trebišove bude pre svoje potreby využívať nový elektromobil. Mesto ho zakúpilo s podporou dotácie 30.000 eur z Environmentálneho fondu, z vlastných zdrojov na to vyčlenilo 9800 eur. Elektromobil v piatok slávnostne odovzdal vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši.
viac
18.02.2020
Ministerstvo hospodárstva pokračuje v podpore nabíjačiek pre elektromobily
Ministerstvo hospodárstva SR sa naďalej snaží o razantné zvýšenie nabíjacej infraštruktúry na slovenských cestách. Novinkou je, že o finančný príspevok môžu požiadať nielen samosprávy, ale aj podnikatelia.
viac
16.10.2020
TSK podpísal memorandum o spolupráci s Včelárskym ekologickým spolkom Slovenska
Podpora environmentálnej výchovy, zlepšovanie stavu životného prostredia na území Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) a spoločná realizácia projektov je hlavným cieľom memoranda o spolupráci medzi TSK a Včelárskym ekologickým spolkom Slovenska.
viac
11.01.2022
TSK prostredníctvom dotačných schém plánuje rozdeliť trištvrte milióna eur
Vyčlenené finančné prostriedky z dotačných schém Trenčianskeho samosprávneho kraja budú v roku 2022 smerovať na organizáciu rôznorodých kultúrno-spoločenských a športových podujatí, ale aj na zaujímavé environápady obyvateľov kraja, obohatenie vyučovacieho procesu či podporu aktívneho občianstva.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %