Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
02.08.2019 08:10

Dobrovoľníci osadia na vojnovom cintoríne tabuľky s menami padlých


Vojnový cintorín z 1. svetovej vojny v Topoli. Zdroj: KVH Beskydy


Na vojnovom cintoríne z prvej svetovej vojny v obci Topoľa v okrese Snina by na 26 hroboch mali pribudnúť identifikačné tabuľky. Ako pre TASR povedal iniciátor aktivity Andrej Buday, dobrovoľníci ich plánujú osadzovať dnes - v piatok (2. 8.).


Myšlienka vznikla počas zájazdu Jednoty dôchodcov Slovenska Prešov, ktorej je členom. Počas návštevy drevených kostolíkov na východnom Slovensku ho zaujal vojnový cintorín v Topoli. „Nie vždy sa vojnové cintoríny nachádzajú pri kostoloch. V tomto okolí bola počas prvej svetovej vojny veľká bitka medzi ruskými vojakmi a vojakmi Rakúsko-Uhorska. Preto sa tu nachádza mnoho mien Slovákov a Čechov,“ povedal s tým, že absolvoval základnú vojenskú službu a aj preto si všíma, čo zostalo po ľuďoch, ktorí bojovali.       

„Cintorín je zem duchov, ale až takých duchov by to nemuselo byť. Domáhal som sa informácií a rozhodol som sa, že zosnulým, ktorí sú známi, dám vyrobiť tabuľky s dostupnými údajmi ako meno, vojenská hodnosť, či zaradenie do príslušného vojenského pluku,“ dodal, že nie na všetkých budú údaje kompletné.       

Ako pre TASR povedal predseda Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy Martin Drobňák, víta každú iniciatívu, ktorá pomôže identifikovať vojakov pochovaných na vojnových cintorínoch. „Naše združenie sa dlhodobo venuje získavaniu ich mien. Množstvo je však takých, ktoré už ani nevieme priradiť ku konkrétnemu krížu, ale vieme, že zomreli v katastri konkrétnej obce. Ak by si každý cintorín našiel patróna, ktorý sa o neho chce starať, situácia na vojnových cintorínoch na Slovensku by bola oveľa lepšia,“ uviedol.       

Podľa Budaya budú aj na základe potrebných povolení, ktoré získal, tabuľky elipsovité a z kovu. Uzavrel, že ich výroba stála približne 200 eur a prispeli na ňu viaceré inštitúcie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.08.2016
Mesto chce v rámci cezhraničného projektu opraviť vojnové cintoríny
Mesto Medzilaborce chce v rámci cezhraničného projektu Poľsko-slovenské potulky za kultúrou, ktorého vedúcim partnerom je mesto Zagorz, zrealizovať rekonštrukciu troch cintorínov z prvej svetovej vojny.
viac
30.07.2019
Dobrovoľníci začali v Zborove s brigádou na vojnovom cintoríne
Nemeckí a slovenskí dobrovoľníci začali v pondelok v Zborove v okrese Bardejov dvojtýždňovú brigádu na nemeckých vojnových cintorínoch.
viac
10.09.2019
Na židovskom cintoríne čítali mená deportovaných i záchrancov Židov
Čítaním mien deportovaných židovských obyvateľov zo Zvolena a okolia začalo v utorok dopoludnia na tamojšom židovskom cintoríne pravidelné podujatie pri príležitosti Dňa obetí holokaustu a rasového násilia.
viac
24.03.2021
Vojnový cintorín na Háji Nicovô začali renovovať
Na vojnovom cintoríne Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši sa tento týždeň začali stavebné práce. Obnovou prejdú hrobové miesta aj zelená pláň cintorína, na ktorom sú pochovaní príslušníci 1. československého armádneho zboru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %