Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
17.05.2019 02:05

Dobrovoľníci spoja Prešov s celým krajom


Ilustrácia - plagát


Mestský festival priateľstva a dobrovoľníckej činnosti Milujem svoje mesto sa v aktuálnom ročníku rozšíri do celého Prešovského kraja. Už v budúcom týždni budú stovky dobrovoľníkov upratovať verejné priestranstvá, parky, okolia škôl či športovísk v deviatich mestách regiónu.


 Organizátori pozývajú do aktivít všetkých, ktorí chcú skrášliť svoje okolie a vytvárať pozitívny vzťah k miestu, kde žijú.

Hlavnými organizátormi festivalu dobrovoľníckej aktivity je platforma Kresťania v Prešove, ktorá pri predchádzajúcich dvoch ročníkoch pozvala do spolupráce mesto Prešov, kresťanské spoločenstvá, skautov, základné a stredné školy, ako aj ďalšie dobrovoľnícke organizácie a inštitúcie. Tento rok bolo ambíciou rozšíriť myšlienku podujatia a zapojiť do aktivít viaceré okresné mestá v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom.

„Radi sme podporili túto zmysluplnú iniciatívu a pomáhali pri koordinácii a zapojení viacerých miest. Projekt Milujem svoje mesto – Milujem svoj kraj šíri dobrú energiu, vytvára pozitívny vzťah k miestu, v ktorom žijeme. Navyše úžasne mobilizuje ľudí, ktorým záleží na tom, ako vyzerá ich okolie a rovnako prebúdza ochotu, chuť urobiť viac, než sa očakáva. A to je aj práve jedna z myšlienok dobrovoľníctva a aj posolstvo tejto akcie: urobiť niečo dobré, len tak,“ uviedol predseda PSK Milan Majerský.

Do festivalu sa zapojili viaceré mestá v Prešovskom samosprávnom kraji. Na výzvu reagovali Prešov, Bardejov, Humenné, Stará Ľubovňa, Sabinov, Svidník, Snina, Vranov nad Topľou a  Podolínec. Aktivít by sa malo pritom zúčastniť takmer 4 700 dobrovoľníkov, ktorí sa zamerajú na upratovanie verejných priestranstiev, okolia škôl, športových areálov, ale aj čistenie trávnatých porastov od odpadkov či stĺpov verejného osvetlenia.

Festival Miluj svoje mesto – Miluj svoj kraj vychádza zo skúseností dobrovoľníckej akcie organizovanej v Prešove v roku 2017. Iniciatívy sa vtedy zúčastnilo okolo 1500 dobrovoľníkov, o rok ich počet stúpol na 3300. Dobrovoľníci svojou službou pomohli mestu veľmi výrazne. Cena práce bola v pilotnom ročníku vyčíslená na približne 19 000 eur a v roku 2018 na takmer 50 000 eur. Dobrovoľníkmi boli najmä študenti stredných a základných škôl z Prešova.

 „Hlavným cieľom tohto projektu bolo a je vybudovať u mladej generácie pozitívny vzťah ksvojmu mestu, majetku, prírode a pri správnej motivácii vytvárať aj nezištné hodnoty. Aktuálne sme oslovili nielen študentov škôl, ale aj podnikateľov, zástupcov neziskových a mimovládnych organizácií, dôchodcov a všetkých ostatných, ktorí chcú priložiť ruku k dielu. Veríme, že sa to stretne s pozitívnym ohlasom a prekročenie hranice krajského mesta prinesie ešte viditeľnejší efekt pre široký región ,“ doplnil za organizátorov festivalu Gabriel Paľa.

Týždeň dobrovoľníckych aktivít začína v pondelok 20. mája a bude prebiehať v jednotlivých mestách od pondelka do piatku od 8.30 do 12.00 hodiny. Jeho súčasťou bude aj

 

 

 

 

 

 

Autor: Daša JELEŇOVÁ, hovorkyňa PSK


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2021
Do čistenia Prešova sa zatiaľ zapojilo takmer 1000 dobrovoľníkov
Festival priateľstva a dobrovoľníckej činnosti Milujem svoje mesto sa aj tento rok teší veľkému záujmu zo strany verejnosti. Vďaka zapojeným dobrovoľníkom sa za prvých 5 dní podarilo skrášliť 14 lokalít v Prešove.
viac
02.06.2022
Dobrovoľníci vyzbierali v meste viac ako 10 000 litrov odpadu
Do tohtoročného festivalu priateľstva a dobrovoľníckej činnosti s názvom Milujem svoje mesto, ktorý sa konal v uplynulých dňoch v Prešove, sa zapojilo viac ako 1400 dobrovoľníkov. Podarilo sa im vyzbierať viac ako 10 000 litrov odpadu.
viac
23.06.2023
Dobrovoľníci v Prešove vyzbierali vyše 100 vriec odpadu
Dobrovoľníci v Prešove vyzbierali v rámci šiesteho ročníka Festivalu priateľstva a dobrovoľníckej činnosti Milujem svoje mesto vyše 100 vriec odpadu.
viac
11.04.2024
Dobrovoľníci i školáci v rámci festivalu Zelenšie mesto vyčistia Vráble
Materské, základné a stredné školy vo Vrábľoch i viac ako 20 občianskych združení a spolkov, ktoré pôsobia v meste, sa zapoja do festivalu Zelenšie mesto. Ako informovali organizátori z občianskeho združenia Vráble, festival sa bude konať 20. apríla na nádvorí Starej octárne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %