Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
30.09.2019 04:20

Dobrovoľníci vyzbierali takmer 900 kilogramov odpadu


Ilustračná snímka (tanap)


Tatry i Pieniny majú za sebou veľké upratovanie, dobrovoľníkom sa v rámci 41. ročníka akcie Čisté hory, ktorej organizátorom sú Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP-u), podarilo vyzbierať dokopy takmer 900 kilogramov odpadu.


 „Vo vreciach aj tentokrát končili najmä obaly od potravín, plastové a sklenené fľaše, našli sa však aj pneumatiky, železný šrot, plechy či stavebný odpad,“ informovala Martina Petránová zo ŠL TANAP-u.       

Hoci sa akcia koná vždy v poslednú septembrovú sobotu, už počas týždňa sa do upratovania pustili viaceré školy. Ďalší dobrovoľníci sa do čistenia dolín zapojili aj v nedeľu (29.9.). Pridať sa mohol každý, stačilo si vyzdvihnúť vrece na odpad na hociktorom z nástupných miest od Oravíc až po Červený Kláštor. „Celkovo si Čisté hory tento rok nenechalo ujsť 1468 dobrovoľníkov. Najviac, až pol tony neporiadku vytiahli z potoka Lipničanka v Červenom Kláštore. Išlo najmä o pneumatiky a rôzne plechy,“ konkretizovala Petránová s tým, že najmenej smetí, len tri kilogramy, vyzbierali dobrovoľníci v ochrannom obvode Podbanské.       

V oravskej časti Tatier skončilo vo vreciach dokopy 33 kilogramov odpadkov, medzi ktorými boli najmä obaly od potravín, plastové a sklenené fľaše. Podobný obsah vriec zväčša evidovali aj ostatné ochranné obvody ŠL TANAP-u, no v okolí Štrbského plesa objavili aj zvyšky detského kočiara či hasiaci prístroj, ktorý bol však takmer celý zahrabaný v zemi, takže sa ho ešte raz pokúsia vytiahnuť.       

„Opäť nás milo prekvapil záujem ľudí o túto akciu, no čo nás najviac mrzí, je fakt, že aj po štyroch desaťročiach je odpadkov nielen v okolí turistických chodníkov a Cesty slobody stále viac než dosť. Rozčarovaní sme boli najmä pri pohľade na obsah vriec, ktoré vyzbierali horolezci v bivakoch a ich okolí. Okrem konzerv, igelitov, fliaš či plastových téglikov a pohárikov, našli medzi skalami napríklad aj staré rozpadnuté topánky, splesnivený spacák, batoh a oblečenie. Z toho je zrejmé, že aj o rok budeme mať určite čo upratovať,“ zhodnotil koordinátor akcie Igor Stavný, ktorého mrzí, že smeti končia napríklad aj v drevených schránkach, ktoré sa nachádzajú na Náučnom chodníku Hrebienok A to i napriek tomu, že už na prvý pohľad musí byť turistom jasné, že sú v nich informačné materiály pre návštevníkov. „Nepomáha ani piktogram, ktorý jasne vypovedá o tom, že tam smeti nepatria. Hoci schránky pravidelne čistíme, situácia sa vôbec nelepší a stále v nich niečo, čo tam nepatrí, objavíme,“ skonštatoval Stavný.       

Za štyri desaťročia sa prírodné prostredie Tatranského a Pieninského národného parku podarilo odbremeniť od približne 64 ton odpadu. Rekordným bol rok 1980, kedy účastníci Čistých hôr vyniesli z dolín 7655 kilogramov odpadu, pričom až 3700 kg pochádzalo z okolia Skalnatého plesa. Doteraz si akciu nenechalo ujsť vyše 46.000 dobrovoľníkov, v posledných rokoch ide spravidla najmä o školy, ale výnimkou nie sú ani firmy, ktoré v Tatrách organizujú pre svojich zamestnancov napríklad teambuildingy.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2016
Dobrovoľníci vyzbierali v Tatrách a Pieninách 850 kg odpadu
Dobrovoľníci v Tatrách sa počas víkendu pustili do čistenia turistických chodníkov, aby ich zbavili odpadkov. Podujatie Čisté hory má už 38-ročnú históriu.
viac
07.05.2020
Dobrovoľníci vyzbierali na turistických chodníkoch 14 vriec odpadu
Na turistických chodníkoch v Terchovej vyzbierali dobrovoľníci uplynulý víkend 14 vriec odpadu. Iniciátor brigády a dobrovoľný horský záchranár Jozef Mičo v tejto súvislosti apeluje na ľudí, aby za sebou nezanechávali odpad. Len z Veľkého Rozsutca podľa neho zniesli tri plné vrecia.
viac
26.09.2022
Dobrovoľníci vyniesli z TANAP-u stovky kíl odpadu, je ho čoraz menej
Stovky kilogramov odpadu sa podarilo vyzbierať dobrovoľníkom v Tatranskom národnom parku (TANAP-u) počas uplynulej akcie Čisté hory.
viac
26.09.2022
Dobrovoľníci vyniesli z NP Slovenský raj desiatky vriec odpadu
Desiatky kilogramov odpadu vyniesli dobrovoľníci z Národného parku (NP) Slovenský raj v rámci akcie Čisté hory. Koordinátor akcie Marek Leskovjanský pre TASR uviedol, že odhadom sa do aktivít v jednotlivých častiach regiónu zapojilo počas dvoch dní približne 300 ľudí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %