Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
06.06.2017 12:10

Dolná brána je opäť otvorená pre verejnosť


Archeologický komplex - Dolná brána.


Práce spojené s opravou muriva v podzemných priestoroch Archeologického komplexu boli ukončené v utorok 30. 5. 2017. Priestory sú sprístupnené pre verejnosť v riadnom prevádzkovom čase od stredy 31. 5. 2017.


Prevádzka Dolnej brány bola obmedzená následkom samovoľného uvoľnenia časti muriva. Kamene, ktoré boli opadnuté, ale aj tie, ktoré boli už poškodené, bolo potrebné rozobrať, stenu vyčistiť a následne špeciálnou maltou pripevniť naspäť na stenu. Sprístupnenie tejto časti podzemia pre verejnosť je odkonzultované so statikom, ktorý vykonával pri realizácií dozor a určoval postup. Pri realizácií prác vykonával dozor aj Krajský pamiatkový úrad Košice.

Archeologický komplex Dolnej brány ukrýva časť mestského opevnenia z 13. storočia. Múzeum je otvorené pre verejnosť od 15. mája do 15. septembra denne okrem pondelka od 10. do 18. hodiny.

 

Autor: (Jozefína JAROŠOVÁ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2021
V múzeu, galérii i zoo evidujú výpadky tržieb v desaťtisícoch eur
V bratislavskej zoologickej záhrade, mestskom múzeu i galérii evidujú za prvý kvartál tohto roka pre obmedzenia spôsobené pandémiou nového koronavírusu výpadky tržieb v desaťtisícoch eur.
viac
21.07.2021
Rákociho palác rozozvučia staré melódie aj Prešovský graduál
Krajské múzeum v Prešove pripravilo pre svojich návštevníkov ochutnávku zo svetskej hudby 17. a 18. storočia. Kapela Musica Historica z Budapešti vystúpi v Prešove po prvýkrát.
viac
16.04.2022
Lákadlom nového múzea v Hnúšti bude vstup do podzemia a mačacie zlato
Bohatú banícku históriu mesta Hnúšťa a jeho okolia bude prezentovať nové Banské múzeum. Jeho lákadlom má byť aj expozícia v nevyužívanej časti bane a zaujímavý minerál pripomínajúci zlato.
viac
28.09.2023
Južné opevnenie Trenčianskeho hradu zveril TSK do správy Trenčianskeho múzea
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) zveril do správy krajskej príspevkovej organizácie Trenčianske múzeum v Trenčíne majetok za viac ako dva milióny eur na Trenčianskom hrade. Rozhodli o tom na pondelkovom zasadnutí poslanci Zastupiteľstva TSK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %