Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.12.2018 10:10

Doprava zo Šamorína do Bratislavy po vode by mala trvať do 25 minút


Ilustračná snímka, zdroj: Šamorínčan


Ministerstvo dopravy a výstavby SR podpísalo v uplynulých dňoch zmluvu o nenávratnom finančnom príspevku vo výške 92.200 eur z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra na štúdiu realizovateľnosti k projektu vodnej osobnej dopravy po Dunaji do Bratislavy.


Na základe neho by doprava zo Šamorína do hlavného mesta mala trvať do 25 minút.       

Ako uvádza Združenie obcí pre miestnu dopravu po Dunaji Pro-Danubia, ktoré projekt Dunajbus pripravuje, cez pracovný týždeň sa v úseku Šamorín – Bratislava pohybuje denne približne 20.000 automobilov. V ranných či popoludňajších hodinách tak dochádza k rozsiahlym dopravným zápcham, ktoré spôsobujú pravidelné dvoj- až trojhodinové zdržanie.       

Združenie na základe prieskumu verejnej mienky, ktorý bol realizovaný ešte v lete 2017, zistilo, že verejnú lodnú prepravu by denne využívalo približne 6000 ľudí a cesty by sa odľahčili o 1500 áut. Previezť by bolo možné v rámci jednej cesty až 140 pasažierov a 30 bicyklov. Lode by mali 15-minútové intervaly v časoch špičky.       

Združenie má v pláne vybudovať šesť nových prístavísk, a to Kyselica, Vojka, Eurovea, Au Café, River park, Devín, k trom existujúcim, ktorými sú Šamorín, Hamuliakovo a Čunovo. Štúdia pre ďalšie napredovanie projektu má byť hotová vo februári 2019.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2016
Župné školy súčasťou Európskeho samitu regiónov a miest
Počas „Župného štvrtku“ predstavili zástupcovia župy a škôl najprv výstavu fotografií študentov a následne aj program podujatia DANUBE UP 2016.
viac
05.07.2016
Lokalita bývalého kúpaliska Lido má podľa mesta slúžiť na rekreáciu
Priestor bývalého bratislavského kúpaliska Lido, medzi Starým mostom a Prístavným mostom, má slúžiť na rekreáciu a šport.
viac
04.07.2023
V Dunaji je už niekoľko rokov viac plastov ako ikier
Už niekoľko rokov nájdeme v Dunaji viac plastov ako ikier a množstvo plastov stále stúpa. Ako informovalo Ministerstvo životného prostredia SR na sociálnej sieti, denne vyplaví Dunaj do Čierneho mora viac ako štyri tony plastov.
viac
04.09.2023
Od pondelka došlo k zmenám aj v regionálnej autobusovej doprave
S príchodom nového školského roka, teda od pondelka, došlo k zmenám aj v regionálnej autobusovej doprave v Bratislavskom kraji. Týkajú sa liniek v regiónoch Pezinok, Senec a Šamorín. V regióne Záhorie ostávajú cestovné poriadky bez zmeny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %