Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
03.04.2019 09:40

Dopravu v meste môžeme zmeniť aj bicyklom. Výzva platí pre firmy, aj študentov.


Ilustračný výrez plagátu


Vymeniť auto za bicykel nie je až také náročné. Za nechuťou urobiť zmenu je zvyčajne strach či pohodlnosť. Ak chcete ísť do práce na bicykli, jediné, čo naozaj musíte urobiť, je vstať skôr a cestu si trošku naplánovať.


„Mnoho ľudí si myslí, že sa musia športovo obliecť, ale nemusia, my chodíme na bicykli aj v šatách či kabáte. Je to väčšia ,sranda´ a ľuďom okolo to robí radosť,“ hovorí Hapčová z Mestského úradu vo Zvolene a dodáva: „Samozrejme, niektorých ľudí odrádza to, že sa nemajú po príchode do práce kde osprchovať. Mnohé firmy však vedia ústretovo vyriešiť aj tento problém.“

Motivovať zamestnancov a rodičov je kľúčové

Aj Zvolen pomaličky zápasí s dopravnými zápchami v ranných či poobedných hodinách, ktoré sa vytvárajú okolo podnikov, škôl či v centre mesta. „Vznikajú nepríjemné, kolízne situácie, ktorým by sa dalo vyhnúť. Treba si priznať, že ani zmeny dopravy a neustále rozširovanie parkovacích plôch nevyriešia problém preťažených ciest a zložitej dopravnej situácie v mestách,“ hovorí Dušan Gdovin, referent dopravy z Mestské úradu Zvolen. Aj preto sa rôzne mestá či krajiny snažia podporovať iné druhy dopravy. „Chodiť pešo, autobusom či na bicykli je ekologickejšie, lacnejšie, aj zdravšie. Napríklad deti majú z toho zážitok. Pre zamestnanca je to zase účinné a efektívne cvičenie pred tým, ako príde do kancelárie, kde zvyčajne celý deň presedí,“ hovorí Andrea Štulajterová z Bankobystrickej cykloiniciatívy. Bicyklovanie podľa nej zapája svaly, posilňuje srdce a učí nás efektívnejšie dýchať. „Navyše, takáto preprava v meste môže byť paradoxne rýchlejšia ako preprava autom na upchatých cestách,“ dodáva koordinátorka „Do práce na bicykli“.

Mnohé mestá zápasia s tzv. začarovaným kruhom. „Ľudia sa boja chodiť na bicykli, lebo cesty sú plné áut a nezodpovedných šoférov. Lenže, toto sa nezmení, kým sa vodiči nenaučia rešpektovať cyklistov a nezvyknú si na nich. A vodiči si zase nezvyknú na cyklistov, ak ich nebudú pravidelne na cestách stretávať,“ zdôrazňuje Štulajterová. Tento kruh sa dá podľa nej preseknúť len tak, že začneme viac jazdiť na bicykli a budeme ľudí, dopravujúcich sa ekologickejšie, podporovať. „V tom môžu prispieť napr. aj samosprávy zapojením sa do kampane ,Do práce na bicykli´. Tento rok ide už o šiesty ročník kampane, do ktorej sa Zvolen zapája od začiatku. Prihlásiť sa môžu 2 – 4-členné tímy z firiem alebo škôl. Účastník musí mať viac ako 15 rokov. Menšie deti môžu chodiť v sprievode rodiča či niekoho staršieho. Súťaž je založená na dôvere – človek si denne zapisuje prekonané kilometre, ktoré sa za jednotlivé tímy spočítavajú. Na konci kampane sa kilometre a ušetrené kubíky CO2 spočítajú a vyhodnocujú sa najlepšie tímy z jednotlivých firiem a škôl. Kampaň prebieha od 1. do 31. mája, tímy sa môžu prihlasovať až do 5. 5. na stránke www.dopracenabicykli.eu. Zvolenským koordinátorom kampane je športový referent mestského úradu Marek Rojík: „Okrem dobrého pocitu z pohybu a podpory ekológie môžu účastníci kampane získať aj ceny: elektrický či skladací bicykel, elektrokolobežku, zámky na bicykle a mnohé iné.“

„Keď už nič iné, kampaň môže byť aj druhom ,team buildingu´ – zamestnanci robia niečo pre seba a robia dobré meno firme. Okrem toho si užijú spoločnú aktivitu, ktorá posilňuje tímového ducha,“ hovorí Štulajterová. To len potvrdzuje fakt, že chodenie do práce je okrem iného zábava. „Samozrejme, dôležité je dávať si na ceste pozor, vždy pri výjazde z križovatky udržiavať očný kontakt s vodičom, uvedomovať si svoju zraniteľnosť. To však neznamená strach, len opatrnosť,“ uzatvára Štulajterová.

Autor: (MsÚ Zvolen)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2020
Kampaň Do školy na bicykli
Včerajším dňom začala dvojtýždňová kampaň, ktorej cieľom je motivovať deti a ich rodičov, aby vyskúšali ísť do školy inak, ako autom či iným motorovým dopravným prostriedkom. Kampaň organizuje Cyklokoalícia pod záštitou ministra dopravy a výstavby SR.
viac
30.05.2022
Do práce na bicykli s rekordnou účasťou samospráv
Kampaň Do práce na bicykli sa blíži do svojho veľkého registračného finále. Tímy majú na prihlasovanie do najväčšieho pelotónu Slovenska čas do 7. júna 2022. Jeden rekord sa súťaži podarilo prekonať – v počte registrovaných samospráv.
viac
28.07.2022
Žilinský samosprávny kraj získal v súťaži Do práce na bicykli 2. miesto
V národnej kampani pre podporu environmentálnych druhov dopravy získal Žilinský samosprávny kraj 2. miesto v súťaži krajov. Zapojili sa aj zamestnanci Úradu ŽSK.
viac
17.10.2022
Žiaci budú jazdiť do školy na bicykli, v pondelok sa začína 8. ročník kampane
V pondelok (17. 10.) sa spúšťa ôsmy ročník kampane Do školy na bicykli. Cieľom je zlepšovať podmienky pre bezpečné a komfortné dochádzanie do škôl po celom Slovensku pešo alebo na bicykli.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %