Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.04.2016 03:30

Dotácie kraja podporia aktivity ekonomického rozvoja vidieckych oblastí


Pohľad na vinohrady v bratislavskej Rači.


Mestá a obce v bratislavskom regióne i mestské časti Bratislavy budú môcť Bratislavský samosprávny kraj (BSK) požiadať o dotácie, ktoré majú podporiť ekonomický potenciál vidieckych oblastí kraja.


Novú dotačnú schému schválili dnes poslanci BSK. Dotácie môžu úspešní žiadatelia využiť na podporu lokálnej zamestnanosti, podnikania a infraštruktúry. Kraj už vo svojom tohtoročnom rozpočte alokoval  100 000 eur. Poslanci dnes odsúhlasili, že BSK zverejní výzvu na predkladanie žiadostí najneskôr do 5. mája, do 27. mája budú mať uchádzači možnosť predkladať svoje žiadosti. Oprávnenými žiadateľmi sú okrem samospráv aj občianske združenia, neziskové organizácie, cirkevné komunity, ale aj obchodné spoločnosti či jednotlivci - podnikatelia. "Je to symbolický štart, ale verím, že do budúcnosti sa táto suma znásobí," povedal krajský poslanec Peter Švaral.     

Predložené projekty bude hodnotiť nezávislá komisia tak, ako je to v prípade dotačnej schémy na podporu kultúrnych aktivít v kraji. Maximálna výška dotácie, poskytnutá jednému žiadateľovi v jednom rozpočtovom roku, nesmie prekročiť sumu vyššiu ako 20 000 eur.      

Dotačná schéma je súčasťou dnes schválenej Stratégie rozvoja vidieka BSK na roky 2016 – 2020. Dokument vychádza zo schválených strategických dokumentov, ako je Integrovaný regionálny operačný program 2014 – 2020 schválený Európskou komisiou 18. decembra 2014 a Program rozvoja vidieka SR 2014 – 2020 a tiež zo Stratégie rozvoja územia, jednotlivých verejno-súkromných partnerstiev uchádzajúcich sa o štatút Miestnych akčných skupín (MAS).      

Dokument vytváral kraj aj na základe analýz, prieskumov a diskusií so zástupcami subregiónov Záhorie, Malokarpatsko a Podunajsko. Samotná strategická časť je rozdelená na tri prioritné oblasti: Ľudský kapitál a miestna ekonomika, Krajinný a kultúrny potenciál a Dostupnosť a vybavenosť sídel. Poslanci schválený materiál privítali. Podľa Pavla Baxu totiž nie je kraj len o hlavnom meste, ale aj jeho častiach, ktoré mnohí Bratislavčania označujú za vidiek. "Župa sa však na každého pozerá v rovnakej dôležitosti a postavení," konštatoval Baxa.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2016
Kraj podporí 24 projektov miest a obcí
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) finančne podporí 24 projektov miest a obcí v bratislavskom regióne a jednej bratislavskej časti v celkovej výške 100 000 eur.
viac
06.07.2017
Regióny môžu žiadať o peniaze na zlepšenie dodávok vody a jej čistenie
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR vypísalo novú eurofondovú výzvu, ktorá je zameraná na zlepšenie zásobovania pitnou vodou, čistenie odpadových vôd a kanalizáciu. Vyčlenených je 55 miliónov eur. Informovala o tom dnes Zuzana Peiger Ačjaková z MPRV.
viac
23.11.2017
Odborníci o rozvoji vidieka
Bratislavský samosprávny kraj a Regionálna anténa Národnej siete rozvoja vidieka SR pre Bratislavský kraj zorganizovali v poradí tretiu Konferenciu rozvoja vidieka Bratislavského kraja 2017. Bola určená najmä pre prijímateľov z oblasti vidieka a konala sa 23. novembra v hoteli na Seneckých jazerách.
viac
16.01.2018
Štatút MAS získalo v TSK dvakrát viac združení
Do regiónov v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) by tak vďaka MAS- kám (Miestnym akčným skupinám) malo prúdiť väčšie množstvo financií z eurofondov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %