Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
10.11.2016 09:15

Dotačná schéma pre turizmus je spustená


Ilustračná snímka.


BSK 9. novembra zverejnil výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu turizmu pre rok 2017.


O dotácie sa môžu uchádzať žiadatelia s projektami z oblasti pešej, cyklistickej, vodáckej turistiky, ekoturizmu, vidieckeho turizmu a agroturizmu a na rozvoj historického a kultúrneho dedičstva. Na podporu turizmu môže ísť takmer 250 000 eur. „Bratislavská župa podporuje takzvané nové produkty cestového ruchu. To znamená, keď niekto chce svoju atrakciu zveľadiť alebo má nový moderný nápad, tak sme ochotní naň prispieť až do sumy 20-tisíc eur, to je naša hranica. O pridelení financií rozhoduje odborná a nezávislá komisia, ktorá garantuje, že to bude nepolitické rozhodnutie bez úradníkov, bez jednotlivých poslancov, poslankýň, bez politiky. Inšpirovali sme sa Dolným Rakúskom. Dokonca v komisii sme minulý rok mali dvoch členov z Dolného Rakúska práve kvôli tomu, aby sme si esenciu turistickej veľmoci priniesli aj k nám, a aby sme rozhodovali objektívne, odborne a nezávisle. Ide o projekty, ktoré umožnia stále dlhšie udržať turistov a návštevníkov bratislavskej župy. Celková suma bola minulý rok 100-tisíc eur. Tento rok bude 250-tisíc eur a je pre nás veľmi dôležité, aby sa správa o tom, že ktokoľvek má v súkromnom sektore akýkoľvek nápad, ktorý sa týka cestovného ruchu, mohol u nás uchádzať a že rozhodujeme spravodlivo, totálne transparentne a zrozumiteľne,“ vyjadril sa na dnešnej tlačovej konferencii predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Bratislavský samosprávny kraj v súlade so všeobecne záväzným nariadením Bratislavského samosprávneho kraja č. 2/2016 o poskytovaní dotácií z rozpočtu Bratislavského samosprávneho kraja  a v súlade so Stratégiou rozvoja turizmu v Bratislavskom kraji do roku 2020 zverejňuje výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy na podporu turizmu pre rok 2017.

„V dotačnej schéme sú štyri oblasti podpory. Prvou je pešia a cyklistická turistika, kde môžu uchádzači žiadať o prostriedky pre obnovu či vybudovanie oddychových miest, náučných chodníkov či značenie peších chodníkov. Druhou oblasťou je vodácka turistika a ekoturizmus, kde sa očakávajú žiadosti na vybudovanie doplnkovej vodáckej infraštruktúry alebo na značenie ekoturistických trás pozdĺž Moravy, Dunaja a Malého Dunaja. Treťou je vidiecky turizmus a agroturizmus s dôrazom na rozvoj vínneho turizmu. Štvrtou oblasťou je podpora historického a kultúrneho dedičstva, kde môžu predkladatelia podávať žiadosť na budovanie zážitkového turizmu a prezentáciu tradičných regionálnych produktov a remesiel či priamo sprístupnenie takýchto dielní,“ objasnila vedúca oddelenia cestovného ruchu Agáta Mikulová.

Zámerom dotačnej schémy a jej oblastí podpory je tvorba a rozvoj kľúčových produktov Bratislavského kraja. Schéma je nástrojom efektívnej systémovej finančnej podpory pre všetky oprávnené subjekty pôsobiace v kraji v oblasti cestovného ruchu. Zároveň je však podporou pre realizáciu krátkodobých aj dlhodobých cieľov definovaných v schválenej Stratégii rozvoja turizmu v bratislavskom kraji do roku 2020.

„V dohľadnej dobe budú uvedené do prevádzky tri zásadné infraštrukturálne projekty, ktoré sa realizujú v Malokarpatskom regióne. Je to dlhodobý plán vybudovania vinohradníckej cyklomagistrály na tomto území, kde sme začali budovať aj unikátne cykloodpočívadlá. Jedno bude vo Svätom Jure, ktoré zhotoví krajská organizácia cestovného ruchu  a jedno v Modre, to financuje Úrad BSK. Na cykloodpočívadlách spolupracujeme aj s umelcami a, myslíme si, že to bude pre cyklistov atraktívny prvok. V blízkosti Zochovej chaty vznikla tiež unikátna pumptracková dráha, ktorá je určená pre horskú cyklistiku. Toto sú najnovšie projekty Bratislavského kraja v oblasti budovania infraštruktúry. Kraj si uvedomuje, že musí dotačne stimulovať prostredie, v ktorom sa má aktívne rozvíjať turizmus. Tento nástroj je mimoriadne účinný a je to najsilnejší nástroj kontaktu verejného sektora so súkromným v oblasti turizmu,“ povedala na tlačovej konferencii Zuzana Šajgalíková, riaditeľka Odboru cestovného ruchu a kultúry BSK.

Žiadateľmi môžu byť obce či združenia obcí, malí a strední podnikatelia v cestovnom ruchu, občianske združenia, záujmové združenia právnických osôb a neziskové organizácie. V rámci jednej výzvy môže podať jeden žiadateľ iba jednu žiadosť o dotáciu v maximálnej výške 20 000 eur. Minimálna výška požadovanej dotácie je 2 500 eur. Výška spolufinancovania žiadateľa je do výšky 20 % požadovanej sumy. Záujemcovia o dotáciu sa môžu prísť informovať aj priamo na Úrad BSK na odbor kultúry a cestovného ruchu a kultúry každý pondelok a stredu od 9:00 do 12:00 počas konzultačných hodín. Pripravený je však aj informačný seminár, ktorý sa na pôde BSK uskutoční 21. novembra o 13:00.

„Podpora cestového ruchu nie je len o tom, aby sme vytvorili priestor pre turistov, ktorí sem budú prichádzať. Cestovný ruch je hospodárske odvetvie, ktoré vytvára pracovné miesta aj pre obyvateľov, čiže nie je dôležitá len z toho pohľadu, že sem ľudia prichádzajú, ale aj preto, že vytvára naozaj pracovné miesta a tým pádom zvyšuje životnú úroveň obyvateľov daného kraja,“ objasnil výkonný riaditeľ Krajskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Region Tourism Lukáš Dobrocký. Zároveň vyzdvihol, že podpora cestovného ruchu bude mať pozitívny dopad aj na zamestnanosť v tejto oblasti.

Termín predkladania žiadostí je od 9. novembra až do 22. decembra 2016 formou registrácie žiadosti v elektronickom informačnom systéme a zároveň v tlačenej podobe do podateľne BSK. Viac informácií nájdete na stránkach www.bratislavskykraj.sk a www.brds.sk. Na podporu turizmu vyčlenil Bratislavský samosprávny kraj pre rok 2017 spolu 249 600 eur.

 

Autor: (for)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.01.2017
Výzva na podporu športu a mládeže stále otvorená
Výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácií z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy  na podporu športu a mládeže pre rok 2017, je stále otvorená. Žiadatelia si tak ešte stále môžu podať žiadosť a prihlásiť sa o dotáciu do 11. januára 2017.
viac
18.04.2017
Župa rozdelila na dotáciách viac ako dva milióny eur
Poslanci Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja na svojom XXV. pracovnom zasadnutí 31. marca schválili návrhy na poskytnutie dotácií pre rok 2017 z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy.
viac
09.03.2020
TTSK vyčlenil na podporu regionálneho rozvoja 500 000 eur
Trnavský samosprávny kraj pripravil aj v roku 2020 dotačnú výzvu na podporu regionálneho rozvoja so zameraním predovšetkým na rozvoj a zatraktívnenie cestovného ruchu.
viac
11.03.2022
Handlová spustila interaktívny projekt na podporu cestovného ruchu
Samospráva Handlovej spustila projekt na podporu cestovného ruchu v meste. Výzvou Zaži Handlovú chce podporiť spoznávanie handlovskej kultúry, histórie a prírody interaktívnym spôsobom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %