Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
25.07.2018 10:36

Drugethovské hradné slávnosti pripomenú udalosti spred 400 rokov


Ilustračná snímka, zdroj: zemplincanonline.sk


Drugethovské hradné slávnosti, ktoré sú naplánované na nedeľu (29. 7.) so začiatkom o 14.00 h na Brekovskom hrade v Humenskom okrese, pripomenú udalosti spred 400 rokov. Ako TASR informoval riaditeľ Združenia na záchranu Brekovského hradu Stanislav Macinský, verejnosti ich odprezentujú šermiari.


"Písal sa rok 1618. Na hrade Brekov si panstvo rozpráva o novotách. Z okien pražského hradu vraj protestantskí vzbúrenci vyhodili ľudí nášho cisára. Aj sedmohradské knieža Bethlen sa zastrája rebéliou. Náš cisár Ferdinand II. Habsburský to určite nenechá len tak. A na hrad prichádza náš pán veľkomožný gróf Juraj Humenský (Juraj III. Drugeth) s manželkou Katarínou. Prichádza z ďalekej Viedne. Z rúk nášho cisára Ferdinanda II. Habsburského práve prijal jeden z najvyšších úradov v Uhorsku - úrad krajinského sudcu uhorského kráľovstva. Získal aj najvýznamnejšie ocenenie, ktoré udeľovali habsburskí cisári - Rád zlatého rúna. Čaká ho určite skvelá budúcnosť," približujú vtedajšie historické udalosti organizátori podujatia.       

Macinský spomenul, že pre návštevníkov je tiež pripravená komentovaná prehliadka hradu so sprievodcom, otvorená bude aj vlani zrekonštruovaná vínna pivnica, ale aj múzeum pod hradom, kde si budú môcť záujemcovia prezrieť ukážky doterajších nálezov.       

Opravy na hrade iniciuje Združenie na záchranu Brekovského hradu od roku 2009. Všetky práce realizujú pôvodným spôsobom. Aktuálne tam pracuje 20 riadnych zamestnancov. V tomto roku by chceli podľa riaditeľa zrealizovať vrchný vchod do spomínanej vínnej pivnice, venujú sa tiež oprave objektu, ktorý predstavuje vstup na nádvorie.       

Brekovský hrad chátral od protihabsburgských povstaní. Na uvedenom mieste stojí od sklonku 13. storočia. Spolu s ďalšími hradmi v okolí patril kedysi do sústavy strážnych stavieb na uhorsko-poľskej ceste. Zaujímavosťou je, že na ňom počas jednej zimy prebýval uhorský kráľ Matej Korvín, o niečo neskôr sem zavítal aj poľský kráľ Ján III. Sobieski.   

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Na fiľakovskom hrade si zmerajú sily rytieri
Posledný júnový víkend sa fiľakovský hrad prenesie do dôb dávno minulých.
viac
19.05.2017
Mesto Stará Turá oslávi 550. výročie oslobodenia od kráľovských poplatkov
Príďte si pripomenúť 550. výročie udelenia privilégia, ktoré obyvateľov Starej Turej navždy oslobodilo od všetkých kráľovských poplatkov.
viac
28.04.2019
Sezónu na Oravskom hrade otvoria víkendové Thurzove slávnosti
Zreštaurované poschodie Thurzovho paláca Oravského hradu bude pre návštevníkov najväčšou novinkou tohtoročnej turistickej sezóny. Tá sa na Oravskom hrade začína Thurzovými slávnosťami už počas tohto víkendu (27. – 28. 4.).
viac
16.07.2019
Na hrade Brekov ožije 400 rokov stará história, verbovať budú aj deti
Historické udalosti z roku 1619 zrekonštruujú na hrade Brekov (okres Humenné) v nedeľu (21. 7.) v rámci Drugethovských hradných slávností. Do bitky medzi vojakmi grófa Juraja III. Drugetha a vojskom kniežaťa Gabriela Bethlena budú šermiari verbovať aj malých návštevníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %