Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
09.05.2016 08:00

Dúbravka do upratovania zapojí ľudí bez domova


Ilustračná snímka: (st)


Pomáhať pri skrášľovaní životného prostredia, zbierať komunálny odpad a upratovať budú v bratislavskej Dúbravke aj ľudia bez domova. Pracovať začnú už v utorok 10. mája.


Mestská časť totiž uzavrela spoluprácu s neziskovou organizáciou Depaul Slovensko. TASR o tom informovala hovorkyňa Dúbravky Lucia Marcinatová.       

Na pracovné brigády v uliciach Dúbravky bude až do septembra pravidelne chodiť 10 až 20 ľudí bez domova. Mestská časť zabezpečí náplň práce a pre každého zapojeného klienta nocľahárne, ktorý pomáhal pri upratovaní aspoň päť hodín, gastrolístok a pitný režim. "Organizácia Depaul Slovensko urobí výber klientov, koordináciu a bude tiež dohliadať nad brigádami a aj individuálnou prácou s každým klientom," priblížila Marcinatová.       

Mesačne by mali ľudia bez domova v Dúbravke odpracovať zhruba 400 hodín. Prácu im bude podľa aktuálnych potrieb a počasia prideľovať samospráva. Klienti nocľahárne začnú v utorok čistením obrubníkov od ulice Štepná v starej Dúbravke, smerom k Základnej a Materskej škole Pri kríži.       

Za hodinu práce každého klienta dostane Depaul Slovensko štyri eurá. "Z nich má človek bez domova zabezpečené celotýždenné ubytovanie v nocľahárni, cestovné náklady, oblečenie, príspevok na stravu, sociálne poradenstvo a ďalšie výdavky potrebné na riešenie svojej situácie," spresnila Marcinatová.       

Riaditeľ Depaul Slovensko Juraj Barát tvrdí, že ľudia na ulici majú iba malé šance získať zamestnanie a pri príležitostných brigádach hrozí riziko, že sa stanú obeťami ľudí, ktorí zneužívajú ich zlú situáciu. "Preto medzi ľuďmi bez domova narastá o takéto brigády záujem a vďaka spolupráci s mestskými časťami budú môcť aj občania vidieť, že ľudia bez domova chcú pracovať a majú záujem o prostredie, v ktorom žijú," vysvetlil.       

V Bratislave je podľa posledných odhadov neziskových organizácií zhruba 5000 ľudí bez domova. Občianski aktivisti dlhodobo upozorňujú, že ak by v hlavnom meste existovali dobre rozvinuté sociálne služby, tento problém by bol oveľa menej vypuklý. Prevažnú časť, okolo 80 percent bezdomovcov v Bratislave tvoria muži. Viac ako polovica ľudí bez domova má vek od 40 do 64 rokov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.04.2016
Lehoty v novom zákone o odpadoch sa posúvať nebudú
Parlament odmietol novelu zákona o odpadoch z dielne Anny Zemanovej z SaS.
viac
12.06.2016
Polopodzemné kontajnery by v meste mohli byť už na jeseň
Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) pripravuje pilotný projekt polopodzemných kontajnerov.
viac
30.06.2016
V Humennom chcú zriadiť centrum pre spracovanie biologického odpadu
Mesto Humenné má v pláne zriadiť centrum pre zhodnocovanie a spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu (BRO).
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %