Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
14.02.2017 12:50

Dušan Chrenek: Rozvoj miest a regiónov je najdôležitejší pre život ľudí


Ilustračná snímka: (st)


S vedúcim Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Dušanom Chrenekom sme sa zhovárali o bilancii nášho predsedníctva hlavne z pohľadu samosprávy, ale aj o tom, čo bude po skončení eurofondov.


Pán Chrenek, nebudem sa Vás pýtať, ako hodnotíte naše predsedníctvo, pretože by to mohlo pôsobiť tak, že sám Slovensku vystavujete vysvedčenie. To však nemôže byť o samohodnotení, ale o názore zvonku. Ako naše predsedníctvo vníma Európska komisia?

- Jednoznačne pozitívne. Slovensko úspešne viedlo Európsku úniu v ťažkých časoch. Svoju náročnú úlohu zvládlo nad očakávania a pozitívne sa zviditeľnilo v Európe i vo svete. Slovensko ešte nikdy nezískalo toľko priestoru vo svetových médiách. Slovenské predsedníctvo v Rade EÚ si zaslúži veľkú pochvalu aj za organizáciu obrovského množstva podujatí na Slovensku, ako aj v Bruseli a v iných európskych krajinách. Je to o to významnejšie, že sme predsedali polmiliardovému spolku vyspelých krajín a najväčšej ekonomiky sveta po prvýkrát za 12 rokov nášho členstva v Európskej únii. Vynikajúco boli zorganizované nielen podujatia na najvyššej úrovni, ako bol neformálny summit lídrov dvadsiatich siedmich krajín EÚ a viaceré ministerské konferencie, ale aj stovky expertných podujatí a konferencií. Európski predstavitelia odchádzali zo Slovenska spokojní a ocenili veľmi dobre zvládnutú organizáciu podujatí. Určite sa mnohí z nich na Slovensko radi vrátia. Slovensko si počas svojho predsedníctva urobilo veľmi dobré meno vo svete.

Slovensko sa pomaly pripravuje na to, že pre nás skončia eurofondy, na ktoré sa výrazne spoliehame pri financovaní rôznych rozvojových a modernizačných investícií. Čo nás čaká po ukončení programového obdobia?

- Verím, že Slovensko ešte bude môcť dlhodobo využívať európske prostriedky. Možno sa zmení ich charakter alebo pôjdu do iných prioritných oblastí, ale určite ich Slovensko bude aj naďalej prijímať. Solidarita je dôležitým prvkom európskej identity a regióny či ľudia, ktorí potrebujú európsku podporu, ju aj z EÚ budú dostávať. Teraz by sme sa mali sústrediť na efektívne využitie tých financií, ktoré má Slovensko k dispozícii. A tých je naozaj veľa. Na roky 2014 - 2020 má Slovensko celkovo k dispozícii až 18,3 miliardy z európskych prostriedkov, čo je výrazne viac ako plánované príjmy slovenského štátneho rozpočtu na rok 2017. Ak k tomu pridáme peniaze z ďalších európskych programov, tak Slovensko môže získať až 20,3 miliardy eur. Verím, že európske prostriedky budú využité na skvalitnenie dopravnej infraštruktúry, životného prostredia, energetickej efektívnosti, výskumu, inovácií a na rozvoj ľudských zdrojov. Značná podpora pôjde aj na rozvoj regiónov a slovenského vidieka, ako aj na priame platby slovenským farmárom...

Viac v Obecných novinách č. 5-6/2017 na str. 4.

Autor: Zhováral sa: Michal KALIŇÁK


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.06.2016
Práce na príprave Európskeho summitu regiónov a miest finišujú
Prípravy a organizačné práce v súvislosti so siedmym Európskym summitom regiónov a miest, ktorý sa bude v hlavnom meste konať 8. a 9. júla, pomaly finišujú. Na neformálnom stretnutí v pondelok 6. júna to uviedla riaditeľka Odboru stratégie, územného rozvoja a riadenia projektov BSK.
viac
28.01.2017
Európa pre slovenské mestá a regióny
Mestá a regióny Európsku úniu mimoriadne zaujímajú. Prečo? Lebo, ako sa hovorí, tím je taký silný ako jeho najslabší článok. Ak sa teda systematicky a rozumne sústreďuje pozornosť aj na tých slabších, posilní to aj celok.
viac
05.10.2020
Minister vnútra absolvoval pracovnú cestu v Prešovskom kraji
Minister vnútra Roman Mikulec absolvoval 2. októbra 2020 pracovnú cestu v Starej Ľubovni a Kežmarku.
viac
23.10.2020
Vedenia zoskupených krajín v Dunajskej stratégii sa ujíma Slovensko
Stratégia EÚ pre Dunajský región spája subjekty naprieč hranicami zo 14 členských a nečlenských krajín EÚ. Vedenia zoskupenia 14 krajín sa ujíma Slovensko.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %