Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.09.2019 10:25

Dvadsať rokov záchrany Lietavského hradu oslávia Dňom otvorených dverí


Hrad Lietava, snímka zdroj: slovakia.travel


Združenie na záchranu Lietavského hradu oslávi 20. výročie založenia v sobotu 7. septembra benefičnou akciou Deň otvorených dverí (DOD) na Lietavskom hrade.


TASR o tom informovala dobrovoľníčka združenia a programová riaditeľka DOD Olga Guttenová.       

Doplnila, že výťažok z DOD pôjde na záchranu hradu. "Nabitý program odpálime čestnou salvou z dela o 12.00 h. Pripravené sú historické spolky a dobová hudba, divadlo, sokoliari, vikingovia, rock aj jazz, či večerná ohňová show. Deti čakajú tvorivé dielničky i lukostreľba. Živo bude nielen na hlavnom nádvorí, ale v každom hradnom zákutí," uviedla Guttenová.       

Združenie si podľa nej váži umelcov a spolky, ktoré ich akcie podporujú bez nároku na honorár a aj vďaka nim môžu byť akcie bez vstupného. "Napríklad členovia Historického spolku sv. Šebastiána úzko spolupracujú s hradom Lietava už niekoľko rokov. Sú čerstvými členmi združenia a spolupracovali aj pri vytváraní expozície zbraní na hrade. Spolu s historickým Cechom Terra de Selinan pravidelne dotvárajú stredovekú atmosféru - dobovou kuchyňou, ukážkami remesiel, či výrobou drevených mečov pre najmenších," doplnila programová riaditeľka DOD.       

"Na akciu tradične patrí rajecká kapela Farizeo a šarmantné flautové renesančné duo Flautentic Reneisance. Novinkou bude Teatro Orlus a ich predstavenie Tajomný náhrdelník. Špecialitou bude kapela Valar s nevšednými dobovými nástrojmi, ako je napríklad bubon Bodran, používaný najmä v írskej hudbe, alebo zvukom mohutný bubon Davul. Okrem flauty kapelu obohacujú írske píšťaly a zvuk stredovekých gájd. To všetko doplní ešte lýra Kravika - vikinský nástroj, ktorý je predchodcom harfy. Ďalšou novinkou je formácia Artio. Večer uzatvorí DorisDayBand v štýle jazz – blues – swing – latino," vysvetlila Guttenová.       

Podotkla, že okrem hudby sa návštevníci môžu tešiť na sokoliarov Horus z Košíc. "Vyvrcholením večerného programu bude ohňová šou Black Evils. Po celý deň bude otvorená expozícia s hmatovou výstavou, obsahujúca archeologické nálezy z hradu, repliky zbraní a zaujímavosti. Je obzvlášť vhodná pre deti, pretože sa môžu všetkého dotýkať. Po celý čas trvania akcie budú mať záujemcovia možnosť vypočuť si komentované prehliadky hradu členov združenia," uzavrela Guttenová.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.06.2016
Na fiľakovskom hrade si zmerajú sily rytieri
Posledný júnový víkend sa fiľakovský hrad prenesie do dôb dávno minulých.
viac
19.05.2017
Mesto Stará Turá oslávi 550. výročie oslobodenia od kráľovských poplatkov
Príďte si pripomenúť 550. výročie udelenia privilégia, ktoré obyvateľov Starej Turej navždy oslobodilo od všetkých kráľovských poplatkov.
viac
18.08.2022
Na Oravskom hrade bude v závere prázdnin týždeň s grófom Draculom
Pri príležitosti stého výročia prvého čiernobieleho nemého hororového filmu Nosferatu – symfónia hrôzy, ktorý sa nakrúcal na Oravskom hrade, tam bude program na celý týždeň. Informovala o tom riaditeľka správcovského Oravského múzea Mária Jagnešáková.
viac
24.04.2023
Hrad Modrý Kameň otvorí tohtoročnú letnú turistickú sezónu v máji
Hrad Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese otvorí tohtoročnú letnú turistickú sezónu v máji. Potvrdila to riaditeľka Múzea bábkarských kultúr a hračiek Slovenského národného múzea (SNM) Helena Ferencová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %