Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
20.09.2017 01:54

Eduzber je aj o peniazoch pre školy a školské zariadenia


Ilustračná snímka


Nový školský rok sa postupne rozbieha a s ním aj zber informácií o počtoch žiakov v školách a školských zariadeniach. Práve tieto čísla sú smerodajné pre financovanie škôl.


Podľa riaditeľa sekcie rezortných činností Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Zdenka Krajčíra: „Problematiku zberu údajov na účely rozdeľovania a poukazovania výnosu dane z príjmov obciam legislatívne upravuje zákon o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v ustanovení. Tzv. Eduzber sa sústreďuje na údaje, ktoré sa zbierajú podľa stavu k 15. septembru, ktorý predchádza kalendárnemu roku, v ktorom sa má financovanie uplatniť, určuje tiež rozsah zberaných dát.“ Zdenko Krajčír zároveň pripomína novinku v legislatíve, ktorá platí od 1. septembra tohto roka. „Zmeny sa týkajú toho, že sa posúva spodná hranica veku detí v ZUŠ z troch na päť rokov, ktoré dieťa dovŕšilo do 31. decembra predchádzajúceho roka, začína sa zber informácií o počtoch žiakov v školských kluboch detí z nultého až piateho ročníka základnej školy a treťou novinkou je spresňovanie postupu pri čestnom vyhlásení pri prijatí dieťaťa do viacerých škôl alebo školských zariadení,“ hovorí Zdenko Krajčír.

Tzv. Eduzber priamo súvisí s financovaním škôl a školských zariadení keďže súčasný model je nastavený na financovanie na žiaka. Po ukončení a kontrole zberu dát dokážu zriaďovatelia hospodáriť s reálnymi očakávanými financiami, ktoré sú do tohto zberu dát orientačné a predpokladané.

Obecné noviny č.  37-38/2017

Autor: Michal KALIŇÁK, hovorca a tajomník rady expertov


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.03.2020
Z nevyužívanej budovy bývalej školy spravia zariadenie pre seniorov
V obci Píla v okrese Žarnovica sa rozhodli nájsť nové využitie pre nevyužívanú budovu bývalej základnej školy. Vďaka dotácii z objektu spravia zariadenie sociálnych služieb pre seniorov.
viac
11.05.2020
Obec začína s výstavbou MŠ pri rómskej osade
S výstavbou materskej školy (MŠ) pri tunajšej rómskej osade začne obec Mníšek nad Hnilcom v okrese Gelnica v najbližších dňoch. Ako povedal starosta Ľudovít Kujnisch, momentálne ide o najväčší projekt obce.
viac
01.07.2020
Žiaci budú môcť v auguste navštevovať letné školy
Žiakom základných a stredných škôl sa začali v stredu letné prázdniny. Počas júla a augusta si budú môcť oddýchnuť od školských povinností. V auguste môžu navštevovať letné školy, na ktoré Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vyčlenilo v tomto roku 500 000 eur.
viac
04.12.2020
B. Bystrica obnoví ďalšiu MŠ z nórskych fondov
Obnovy sa už čoskoro dočká i Materská škola (MŠ) na Šalgotarjánskej ulici na banskobystrickom sídlisku Fončorda.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %