Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
02.11.2017 09:16

EK: Najlepšie je vyrábať iba recyklovateľné plasty, zabránime úniku mikroplastov


Ilustračná snímka.


Podpredseda Európskej komisie (EK) Frans Timmermans v britskom denníku The Guardian informuje, že Brusel nechce zdaňovať jednorazové plastové výrobky a rovnako nebude presadzovať poplatky za ich používanie.


„Jedinou cestou je prísť s recyklovateľným plastom, čím sa zabráni úniku mikroplastov,“ vyhlásil Timmermans.

EK podľa Timmermansa vychádza z predpokladu, že v prípade vhodného riešenia bude možné zmeniť balenia výrobkov. Do konca roka by mal eurokomisár pre životné prostredie navrhnúť stratégiu nakladania s plastovými obalmi.

 

Postrachom sú mikroplasty

Problémom sveta je, že ľudstvo už vyrobilo a nepotrebuje 8,3 miliardy ton plastov, z ktorých však zrecyklovalo sotva 9 percent. A že pri súčasnom tempe plánuje do roka 2050 vyprodukovať viac ako štvornásobok tejto hory plastov. Medzičasom sa však potvrdilo, že mikroplasty (čiastočky 1.106 m – 5 mm), ktoré vznikajú z vyhodených plastov, prenikajú do potravinového reťazca človeka.

 

Nevhodné spôsoby recyklácie a odmietnutie Číny

Neriešiteľná sa zdá skutočnosť, že pri výrobe tovarov a plastových obalov používajú producenti rôzne metódy. Potom pomaly každý vyrobený druh plastu si pri recyklácii vyžaduje osobitnú techniku. Ak sa tak nestane, zrecyklované plasty nemajú také vlastnosti ako pri prvom vyrobení.

K patovej situácii sveta s recykláciou plastov prispelo aj nedávne odmietnutie Číny obmedziť, respektíve vôbec odoberať, z európskych štátov vytriedené plasty na ďalšie spracovanie. Pritom každoročne išlo až o štvrtinu vyrobených a už nepotrebných plastov.

 

EU nemôže svojim štátom nariadiť ani povinné dane ani poplatky

Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans.

Timmermans v britskom denníku konštatoval, že EU nemôže v súvislosti s preorientovaním výrobcov na recyklovateľné plasty nariadiť členským štátom platiť nejaké poplatky (dane).

Inými slovami to znamená, že EK môže iba odporučiť informačné kampane, ktoré ukážu, čo plasty v skutočnosti spôsobujú. Podpredseda EK je presvedčený, že nič nedokáže presvedčivejšie ovplyvniť výrobné spoločnosti ako samotní spotrebitelia, ktorí zmenia svoje návyky a správanie.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2017
Britskí vedci navrhli 7 odporúčaní na zmiernenie hrozby mikroplastov
Výskumníci z Chartered Institution of Water and Environmental Management (CIWEM) navrhli sedem odporúčaní, ktoré by podľa nich mohli zmierniť hroziace problémy s mikroplastmi v životnom prostredí človeka.
viac
06.11.2020
Úprava odpadov pred skládkovaním sa od januára nespustí
Upravovanie zvyškového zmesového odpadu pred skládkovaním v praxi, ktoré sa malo podľa novely zákona o odpadoch spustiť od januára 2021, nebude skutočnosťou skôr ako niekedy v roku 2022.
viac
02.01.2021
Nové pravidlá týkajúce sa obmedzenia dovozu a vývozu plastového odpadu
Európska komisia prijala nové pravidlá EÚ týkajúce sa obmedzenia dovozu a vývozu plastového odpadu v zmysle kľúčového záväzku európskej zelenej dohody, ako aj nového akčného plánu pre obehové hospodárstva s účinnosťou od 1. januára 2021.
viac
09.08.2021
ÚVO: Situáciou v stavebníctve sa zaoberáme už niekoľko týždňov
Predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák proaktívne, z vlastného podnetu, začal preverovať situáciu v stavebnom sektore, v ktorom sú hlásené údajne nepredvídateľné nárasty cien za komodity, čo má brániť dokončeniu mnohých diel, resp. pokračovaniu v realizácii zákaziek.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %