Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
07.07.2016 05:24

Električková trať na Starom moste bude spustená už v piatok


Snímka: (mmb).


Prevádzka petržalskej električkovej trate bude spustená už v piatok 8. júla.


Kolaudačné rozhodnutie Bratislavského samosprávneho kraja dnes nadobudlo právoplatnosť, opravené bolo zvlnenie trate a Dopravný podnik Bratislava vykonal na trati novú technicko - bezpečnostnú skúšku. Sprevádzkovaniu električkovej trate tak už nič nebráni. Hlavné mesto SR Bratislava preto spustí jazdu prvých električiek už tento týždeň. Oficiálne spustenie električky bude sprevádzať kultúrny program.

„Som nesmierne rád, že už tento týždeň môžeme spustiť električkovú dopravu na Starom moste. Kolaudačné rozhodnutie by malo nadobudnúť právoplatnosť zajtra a dobre dopadla aj technicko-bezpečnostná skúška trate, ktorú som nariadil kvôli opravám koľajníc. Trať je schopná prevádzky a už nám preto nič nebráni pustiť na Starý most a do Petržalky aj električky,“ vysvetlil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. „Je to veľká udalosť, preto všetkých pozývam, príďte a oslávte ju s nami,“ pozýva primátor Bratislavčanov na oficiálne spustenie trate v piatok o 17. hod.

V uplynulých dňoch sa na trati robili posledné úpravy tak, aby mohla byť trať sprevádzkovaná v čo najkratšom čase. Zhotoviteľ upravil geometrickú polohu koľají, ktoré boli zvlnené následkom vysokých horúčav a absencie premávky na trati. Vybočenie koľají bolo opravené klasickými postupmi pre opravu danej poruchy zvlnenia, t. j. koľaj bola vrátená do projektovanej polohy, následne sa koľaj podbila, zhotoviteľ navyše doplnil aj kotvenie koľajového roštu za účelom zabránenia opakovaného vybočenia koľaje. Zopakovala sa tiež technicko – bezpečnostná skúška a vzhľadom na jej výsledky je možné trať spustiť.

Prvá električka s cestujúcimi prejde Starým mostom v piatok krátko po 17. hod. Cestujúci, ktorí si budú chcieť vyskúšať jazdu cez Starý most, budú môcť nastúpiť na zastávke Sad Janka Kráľa (pri Mýtnom domčeku) v smere do centra mesta. Oficiálneho sprevádzkovania električkovej trate sa zúčastní aj primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, podpredseda vlády SR pre investície Peter Pellegrini, podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič, minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Roman Brecely a generálny riaditeľ spol. EUROVIA SK Robert Šinály. Oficiálne sprevádzkovanie trate bude doprevádzať aj sprievodný program.

Bratislavčania, ktorí sa v piatok o cca 16:45 hod. dostavia na zastávku električky pri Mýtnom domčeku v Petržalke, budú môcť vidieť zaujímavý program: napríklad vystúpenie hudobnej skupiny Walk On či špeciálnu choreografiu parkuristov, bikerov a bubeníkov. Sprievodné aktivity (vystúpenie skupiny Jana Dekánkova a band, herci na chodúľoch či parkuristi) budú plynule pokračovať aj po Štúrovej ulici až do Starej tržnice, kde sa bude v piatok konať verejná diskusia s primátorom Bratislavy Ivom Nesrovnalom a poprednými európskymi politikmi na tému Od inovatívnych riešení k inteligentným mestám, po ktorej bude nasledovať koncert Bratislava Hot Serenaders.

Hosťami diskusie v Starej tržnici v piatok o 18. hod. bude Ivo Nesrovnal, primátor Bratislavy, podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič, prezident Európskeho výboru regiónov Markku Markkula a zakladateľ spoločnosti Hyperloop Dirk Ahlborn.

Bežná premávka na električkovej trati z Petržalky bude spustená v piatok po oficiálnom otvorení o 20. hod.

Hlavné mesto SR Bratislava ukončilo stavebné práce na výstavbe projektu Nosný systém MHD do Petržalky, prevádzkový úsek Janíkov dvor – Šafárikovo nám. v Bratislave, I. časť Bosákova ul. – Šafárikovo nám.,15. decembra 2015. Vzápätí požiadalo o začatie kolaudačných konaní v prípade viac ako 100 objektov. Kolaudačné rozhodnutia postupne nadobúdali právoplatnosť. Posledné kolaudačné rozhodnutie sa týkalo električkovej trate. Projekt NS MHD I. časť je tak definitívne ukončený.

 

Autor: (mmb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2022
Pre budúcu električku v Petržalke pokračujú v odstraňovaní ornice
V rámci výstavby predĺženia električkovej trate v bratislavskej Petržalke bola v uplynulom období odstránená z viacerých nespevnených plôch koridoru budúcej trate vrchná vrstva pôdy, tzv. ornica.
viac
02.09.2022
Práce na Chorvátskom ramene pre električku v Petržalke nenarušia ekosystém
Aktuálne práce na Chorvátskom ramene pri Námestí hraničiarov v bratislavskej Petržalke súvisiace s výstavbou druhej etapy električkovej trate by miestny ekosystém ohroziť nemali.
viac
17.02.2023
Starosta Petržalky žiada viac informácií o výstavbe novej električkovej trate
Starosta Petržalky a zároveň bratislavský mestský poslanec Ján Hrčka žiada od magistrátu väčšiu verejnú informovanosť o výstavbe druhej etapy električkovej trate na území tejto bratislavskej mestskej časti.
viac
03.08.2023
Výstavba električkovej trate v Petržalke prinesie ďalšie obmedzenia
Výstavba druhej etapy električkovej trate v bratislavskej Petržalke, spojená s budovaním nových komunikácií a križovatiek, si najnovšie vyžiada dopravné obmedzenia na Jantárovej ceste.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %