Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
18.10.2017 02:03

Elektronické občianske preukazy sú podľa vyjadrenia MV SR stále bezpečné


Ilustračná snímka: (int).


Počas uplynulých dní prenikli z viacerých kruhov informácie o možnej zraniteľnosti čipov, ktoré používame aj na slovenských občianskych preukazoch. V tejto súvislosti viaceré médiá naznačujú, že elektronická komunikácia pri použití elektronického OP prestáva byť bezpečná.


MV SR upozorňuje, že ak si držiteľ elektronického OP dôsledne chráni svoj bezpečnostný osobný kód BOK, nie je dôvod na paniku. Elektronická komunikácia v prostredí slovenského e-Governmentu si totiž vyžaduje opakované prihlasovanie cez BOK pri používaní elektronického podpisu, čo je inokedy terčom kritiky. Pri dodržaní zásad bezpečnosti nie je používanie elektronického podpisu ohrozené.

Možnosť vzniku bezpečnostného problému je podľa dosiaľ zverejnených informácií len teoretická a vyžadovala by si dlhodobé nasadenie 640 serverov počas obdobia 1 roka. Okrem toho, dosiaľ všetky bezpečnostné certifikáty vydané certifikačnými autoritami BSI /Bundesamt fur Sicherheit in der Informationstechnik/ a NBÚ SR sú platné.

Pracujeme však pochopiteľne kontinuálne na riešení na elimináciu možností zneužitia. Držitelia elektronických OP si svoje doklady nebudú musieť meniť. Ak však považujú riziko za vysoké, môžu certifikáty pre tvorbu kvalifikovaného elektronického podpisu zneplatniť využitím buď využitím elektronickej služby alebo na oddelení dokladov.

V krátkodobom horizonte eliminujeme riziko zväčšením generovaného kľúča a v strednodobom horizonte zmeníme celý algoritmus jeho generovania. Pri obnove a generovaní nových komponentov pre tvorbu kvalifikovaného elektronického podpisu v maximálnej miere využijeme elektronické služby.

Autor: (mvsr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.07.2017
Pomocou elektronickej služby môžete zabrániť zneužitiu občianskeho preukazu
V období prázdnin, dovoleniek a s tým spojeným cestovaním do cudziny upozorňuje rezort vnútra na svojej stránke na benefit, ktorý môže využiť každý držiteľ aktivovaného elektronického občianskeho preukazu s čipom, čiže ten, kto má k nemu bezpečnostný osobný kód – BOK.
viac
02.11.2017
MV SR od 31. októbra vymieňa potenciálne zraniteľné e-podpisy za bezpečnejšie
Na pracoviskách dokladov je od 31. októbra možné požiadať o výmenu certifikátov pre elektronický podpis za bezpečnejšie, 3072-bitové certifikáty.
viac
07.10.2018
Elektronický podpis na elektronický OP si už možno vyžiadať aj cez internet
Každý, kto sa rozhodne používať elektronický podpis, od dnešného dňa môže získať potrebné certifikáty na jeho tvorbu online cez internet. Dosiaľ to bolo možné len osobnou návštevou policajných pracovísk dokladov.
viac
15.05.2020
Štatutári viacerých typov organizácií budú potrebovať elektronický OP
Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby (NASES) aktivuje elektronické schránky na doručovanie pre subjekty a organizácie, ktoré nie sú zapísané v Obchodnom registri SR, a to na základe zákona o e-Govermente.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %