Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
10.09.2019 03:25

ENVI - PAK: Triedený zber sa musí zintenzívniť, výrobcovia by mali platiť viac


Ilustračný výrez vzdelávacieho plagátu


Aby Slovensko splnilo odpadové ciele Európskej únie, výrobcovia musia do systému triedeného zberu vložiť ročne o 44 miliónov eur viac. Tvrdí to najväčšia organizácia zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK, ktorá zároveň apeluje na stabilnejšiu legislatívu a lepšiu kontrolu jej dodržiavania.


V roku 2020 by malo Slovensko recyklovať 50 percent z vyprodukovaných komunálnych odpadov a zabezpečiť recykláciu 70 percent obalov uvedených na trh. Podľa prepočtov ENVI - PAK-u musia preto OZV vyzbierať o 165 000 ton viac papiera, plastov, skla a kovových materiálov, za ktoré sú v rámci systému rozšírenej zodpovednosti výrobcov zodpovedné.       

"Jednoznačne je potrebná intenzifikácia zberu. Pre občanov je potrebné pristaviť viac nádob, respektíve zintenzívniť ich vyvážanie. Vzdelávanie a osveta sú takisto nevyhnutné, aby občania chápali, z akého dôvodu sa odpad triedi a čo sa s nim potom deje," priblížila generálna riaditeľka organizácie Hana Nováková.       

Organizácia tiež za problém považuje benevolenciu v plnení cieľov OZV a nestabilitu legislatívy. Pripomína, že od výrobcov sa očakáva, že budú svoje výrobky a obaly navrhovať tak, aby sa dali dobre zrecyklovať. "Výrobcovia by privítali stabilnejšie obdobie z hľadiska regulácie, ako aj predvídateľnosti nákladov," uvádza. OZV by zas privítali stabilitu vo vzťahoch s obcami, aby do nich mohli dlhodobejšie investovať.       

Štát má podľa ENVI-PAK-u najvýznamnejšie nástroje na podporu triedenia biologicky rozložiteľného odpadu, ktorý tvorí až 50 percent zmesového komunálneho odpadu. Za prínos považuje aj zavádzanie inovácií a nových technológií v spracovávaní zmesového komunálneho odpadu. ENVI - PAK tiež podporuje zvýšenie cien za skládkovanie.       

Plnenie cieľov však podľa organizácie stojí aj na ľuďoch. "Máme v systéme viacero obcí, kde je infraštruktúra inštalovaná a častokrát sú nádoby poloprázdne," konštatoval riaditeľ komoditného oddelenia ENVI - PAK Roman Vandák. OZV podľa neho môžu len pristavovať dostaočné množstvo kontajnerov, prípadne realizovať osvetu a vzdelávanie. "Tam právomoci OZV končia. Je však namieste nastavovať systém tak, aby občana odmenil za to, že triedi," myslí si.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2017
Slováci triedia lepšie. Aj vďaka novému zákonu o odpadoch
Rozhovor s generálnou riaditeľkou organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) ENVI - PAK, a.s. Hanou Novákovou.
viac
10.06.2023
Udržateľnosť, stabilita a podpora zelenej ekonomiky je nevyhnutná
“Podpora zelenej ekonomiky a udržateľného odpadového hospodárstva je nevyhnutná,” odkazujú výrobcovia budúcej vláde.
viac
02.10.2023
Aj najlepšie triediace samosprávy sa môžu dočkať nevyžiadaných zmien
Záver septembra sa nenesie len v znamení volieb. V rámci systému odpadového hospodárstva si v tomto období výrobcovia vyberajú partnerov – organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV), na nasledujúce obdobie.
viac
12.12.2023
Predvianočná nákupná horúčka vrcholí. Vieme kam s odpadom z nákupov?
To, že sa blížia vianočné sviatky každoročne pociťujú nielen nákupné centrá, e-shopy a dopravné spoločnosti, ale v konečnom dôsledku aj naše kontajnery a životné prostredie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %