Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
10.03.2018 11:39

Envirorezort chce zefektívniť kontroly v chránených vodohospodárskych územiach


Ilustračná snímka: www.zcr-zitnyostrov.sk


Zákon s názvom Lex Žitný ostrov má vytvoriť priestor pre trojrezortné kontroly, zvýšiť pokuty a zefektívniť informovanosť verejnosti. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR si od neho sľubuje lepšiu ochranu strategických vodohospodárskych území.


"Lex Žitný ostrov zaistí maximálnu dôslednosť kontrol. Odstráni kompetenčné nejasnosti či výkladové nepresnosti. Prirodzene, je nevyhnutné sprísniť aj sankcie, ak niekto pravidlá poruší," vyhlásil minister životného prostredia László Sólymos. Ochrana vodných zdrojov sa podľa neho "musí týkať všetkých relevantných rezortov – životného prostredia, pôdohospodárstva a zdravotníctva".       

Nová legislatíva plánuje zmeniť súčasnú prax, kde na kvalitu vody dohliadajú viaceré organizácie patriace pod rôzne ministerstvá. MŽP zároveň plánuje posilniť spoluprácu s environmentálnou políciou Prezídia Policajného zboru.       

Zákon má tiež zaistiť, aby ministerstvo pravidelne zverejňovalo správu o hodnotení kvality vôd na svojom webovom sídle. Rovnako bude podľa neho nevyhnutné prepojiť informačné systémy envirorezortu a rezortu zdravotníctva.       

MŽP chce okrem toho vyčleniť 10 miliónov eur na zmodernizovanie svojich monitorovacích kapacít. Pripravuje aj výzvu na podporu budovania kanalizácií v chránených vodohospodárskych oblastiach. V prvom kole pôjde o sumu 17 miliónov eur, neskôr sa zvýši.       

Zákon je pomenovaný po Žitnom ostrove, jednom z desiatich chránených vodohospodárskych oblastí. Platiť však bude aj pre všetky ostatné: Strážovské vrchy, Beskydy a Javorníky, Veľká Fatra, Nízke Tatry (západná časť a východná časť), Horné povodie Ipľa, Rimavice a Slatiny, Muránska planina, Horné povodie rieky Hnilec, Slovenský kras (Plešivská planina a Horný vrch) a Vihorlat.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.11.2017
Podľa odborníkov je projekt cesty pod Dunajom realizovateľný
Obyvatelia Žitného ostrova sú o krok bližšie k možnosti využívať cestu pod Dunajom. Všetky potrebné merania už boli ukončené. Ich výsledky dali zelenú zámeru prebudovať dva otvory priepustu na dopravný tunel.
viac
12.09.2018
Lex Žitný ostrov poslali poslanci do druhého čítania
V chránených vodohospodárskych oblastiach má byť zakázané používať nebezpečné postreky. Vyplýva to z návrhu zákona o chránených oblastiach prirodzenej akumulácie vôd (Lex Žitný ostrov), ktorý v utorok parlament posunul do druhého čítania. Okrem zákazov zákon určuje aj kompetencie jednotlivých štátny
viac
04.03.2021
MŽP chce zmenou zákona zabrániť devastácii chránených území
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pripravilo legislatívnu úpravu, ktorou chce zabrániť devastácii chránených území, nastaviť jasné pravidlá v národných parkoch, umožniť návrat farmárčenia a podporiť mäkký turizmus.
viac
19.01.2023
Podzemné vody Žitného ostrova by mali byť na Slovensku účinne chránené
Kvalita a kvantita podzemnej vody Žitného ostrova by mala byť na Slovensku účinne chránená. To je hlavným cieľom Akčného plánu ochrany vody v Chránenej vodohospodárskej oblasti (CHVO) Žitný ostrov, ktorý predložilo Ministerstvo životného prostredia SR do medzirezortného pripomienkového konania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %