Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
09.07.2018 11:50

Envirorezort navrhuje podporiť európsky zákaz niektorých plastových výrobkov


Ilustračná snímka zdroj: vedome.org


Slovensko pravdepodobne podporí návrh Európskej komisie, ktorý má zamedziť vplyvu niektorých plastových výrobkov na životné prostredie. Vyplýva to z riadneho predbežného stanoviska, ktoré envirorezort predložil do medzirezortného pripomienkového konania.


"Návrh je vhodný na riešenie naliehavého environmentálneho problému," píše sa v analýze návrhu. Tá tiež vyzdvihuje, že sa návrh zameriava na najviac nachádzané makroplastové predmety na európskych plážach, teda jednorazové plastové výrobky a rybársku výstroj.       

Slovensko však podľa stanoviska bude mať výhrady k zneniu smernice v slovenskom jazyku. Navrhuje nahradiť slovo "likvidácia" slovom "zneškodnenie", aby sa zjednotila terminológia v rámci odpadového hospodárstva.       

Zmeny, ktoré nová legislatíva v prípade schválenia Radou EÚ a Európskym parlamentom zavedie, by sa do slovenskej legislatívy mali dostať najneskôr do dvoch rokov, od kedy smernica nadobudne účinnosť.       

V praxi by to znamenalo, že by bolo zakázané predávať napríklad plastové vatové tyčinky, príbory, taniere alebo slamky, pretože k nim existujú aj neplastové alternatívy. Podľa návrhu by tiež členské štáty do roku 2025 mali zabezpečiť zber 90 percent jednorazových fliaš z nápojov. Zvýšiť by sa mala aj informovanosť občanov o dôsledkoch nevhodnej likvidácie odpadu.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.03.2018
EK: V ochrane životného prostredia Slovensko pokročilo, stále však zaostáva
V odpadovom hospodárstve Slovensko pokročilo, v recyklácií však stále patrí k najhorším v Európskej únii. Vyplýva to z najnovšej Správy o Slovensku z dielne Európskej komisie (EK). Komisia Slovensku vyčíta nadmerné využívanie skládok.
viac
31.05.2018
Envirorezort víta návrh Európskej komisie zakázať niektoré plastové výrobky
Návrh Európskej komisie zameraný na desať druhov jednorazových plastových výrobkov, ktoré sa najčastejšie vyskytujú v oceánoch, envirorezort víta. Pre TASR to povedal Michal Lukáč z odboru komunikácie rezortu.
viac
10.01.2019
Minister čaká na definitívne rozhodnutie únie o obmedzení jednorazových plastov
Minister životného prostredia László Sólymos informoval, že Slovensko si počká na definitívne schválenie smernice o obmedzení jednorazových plastov v Európskom parlamente a Rade EÚ. Stane sa tak v prvých mesiacoch tohto roka.
viac
02.05.2019
V čom systém ISOH pomôže recyklácii plastov
Po marcovom prijatí smernice EÚ o znižovaní vplyvu niektorých plastových výrobkov na životné prostredie (stop jednorazovým plastom) a následnej ústretovej reakcii Slovenska k tomuto kroku sa zdá, že problém rastu plastových odpadov svojou akútnosťou na riešenie už nemusí byť na programe dňa.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %