Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
10.10.2016 07:00

Európa si nemôže dovoliť nevyužiť potenciál ďalšej generácie Rómov


Ilustračná snímka: (Robert NEMETI).


Mladí Rómovia v Európe majú veľa zručností a kompetencií a chcú sa aj aktívne podieľať na formovaní svojej vlastnej budúcnosti, no často im chýbajú príležitosti k plnému využitiu svojich schopností.


Európa si však nemôže dovoliť, aby ďalšia generácia Rómov nevyužila svoj potenciál. Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová to uviedla na úvod konferencie pod názvom Zlepšenie postavenia rómskej mládeže ako hnacej sily zmien, ktorá sa koná v Bratislave.      

Dvojdňový program (10. 10. - 11. 10.) konferencie je zameraný na  podporu kľúčovej úlohy rómskej mládeže ako hybnej sily v procese integrácie Rómov. Konferencia má dať impulzy k tomu, ako majú Európa a jednotlivé členské štáty efektívne prekonávať pretrvávajúce bariéry. "Sme tu preto, aby sme si vypočuli, aké sú vaše nádeje, aký je pohľad. Vaše angažovanie je veľmi dôležité, aj pre rozšírenie mainstreamovej politiky, ktorá sa vzťahuje na celú spoločnosť," uviedla eurokomisárka Jourová.      

Ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská (Most-Híd) upozornila na to, že Slovenská republika má voči mladým Rómom obrovský dlh. Upozornila na to, že hoci má SR jeden z najprogresívnejších antidiskriminačných programov v Európe, pri vyhodnocovaní reálnej situácie sa ukázalo, že Rómovia majú menej ako polovičnú šancu zamestnať sa ako ľudia z majority s rovnakou kvalifikáciou. "Je našou povinnosťou to zmeniť," zdôraznila Žitňanská. Slovensko musí podľa jej slov dôraznejšie reagovať na nárast extrémizmu, šírenie nenávisti na rasovom základe, ktoré bránia nielen integrácii, ale i využitiu potenciálu rómskej populácie. "Preto som sa rozhodla iniciovať rozsiahlu zmenu trestného poriadku, týkajúcu sa posudzovania trestných činov extrémizmu a rasovo motivovaných činov," upozornila. Súčasťou návrhu legislatívnej zmeny má byť podľa jej slov aj zavedenie špeciálneho súdu a prokuratúry, zaoberajúcich sa takto motivovanými činmi.      

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Smer-SD) upozornil na to, že integrácia Rómov je celoeurópskou témou. Integráciu označil za morálny i ekonomický imperatív. V kontexte situácie na Slovensku v tejto súvislosti poukázal okrem iného na aktivity vlády a akčné projekty, ktoré sa týkajú oživenia ekonomiky v najmenej rozvinutých regiónoch Slovenska. "Tam je aj relatívne najväčšie percento rómskej populácie," upozornil Richter. "Cieľom vlády nie je dovoz lacnej pracovnej sily z tretích krajín, ale rozsiahla a investične náročnejšia príprava našich občanov na možnosť uplatniť sa na pracovnom trhu. V nemalej miere sa týka rómskej populácie," poznamenal minister.      

Na konferencii sa stretne približne 250 účastníkov – mladých ľudí z rómskych komunít, zástupcov relevantných ministerstiev, medzinárodných organizácií, Európskej komisie, Európskeho parlamentu, Rady Európy, zástupcovia mimovládnych organizácií, experti a tvorcovia politík v oblasti sociálnej inklúzie Rómov a mládeže z členských krajín Európskej únie a pristupujúcich krajín.      

Konferenciu organizuje EK s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Ministerstvom školstva, vedy výskumu a športu SR a Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity v rámci predsedníctva SR v Rade EÚ.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.06.2020
Nájdu sa peniaze na environmentálne zodpovedné odstavenie skládok?
V minulom roku zaznamenalo Slovensko 39-percentnú mieru recyklácie komunálnych odpadov (KO), pričom právne záväzným európskym cieľom je recyklovať 50 percent KO v roku 2020 a postupne dosiahnuť 65 percent v roku 2035. Prvý cieľ Slovensko nesplní.
viac
13.07.2020
Európska iniciatíva „Podpora zamestnanosti mladých ľudí“
Európska komisia minulý týždeň prijala opatrenia na rozvoj potenciálu a podporu zamestnanosti mladých ľudí.
viac
16.10.2020
Európska komisia: Víťazi súťaže REGIOSTARS 2020
Európska komisia včera vyhlásila víťazov súťaže REGIOSTARS za rok 2020, v rámci ktorej sa oceňujú najlepšie projekty v oblasti politiky súdržnosti v celej Európskej únii.
viac
08.02.2022
Členstvo v Európskej únii z pohľadu Slovákov
Podľa čerstvých výsledkov prieskumu Eurobarometra považuje až 32 % opýtaných Slovákov za najväčšiu výhodu Európskej únie životnú úroveň, ktorú poskytuje svojim občanom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %