Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
16.09.2019 09:05

Európsky týždeň mobility v Žiline prinesie množstvo aktivít a MHD zadarmo


Ilustračný výrez plagátu


Žilina sa aj v tomto roku zapája do Európskeho týždňa mobility, ktorý sa koná od 16. do 22. septembra.


 Cieľom kampane je podnietiť európske mestá, aby zavádzali opatrenia zamerané na udržateľnú mestskú mobilitu a spopularizovať ekologické druhy dopravy.

Tohtoročnou hlavnou témou týždňa mobility je „bezpečná chôdza a cyklistika“ so sloganom „PREJDIME SA SPOLU!“. Počas celého týždňa bude pre Žilinčanov pripravených množstvo podujatí s cieľom zdôrazňovať výhody čistejších spôsobov dopravy. V Žiline štartuje Európsky týždeň mobility 2019 už v pondelok 16. septembra raňajkami pre peších na Hlbokej ceste. „Keďže je tento ročník tematicky zameraný na pešiu dopravu, pripravili sme pre chodcov raňajky, ktoré budeme ponúkať na vybraných peších ťahoch. Cieľom tejto aktivity je jednak potešiť a odmeniť peších za to, že využívajú pešiu dopravu a rovnako tiež preskúmať odkiaľ a kam sa presúvajú,“ uviedol vedúci oddelenia mobility z Mestského úradu v Žiline Ľuboš Slebodník. Raňajky pre peších sa budú podávať v utorok pri Dome odborov, v stredu v Sade SNP, vo štvrtok v Parku Ľudovíta Štúra a v piatok sa na chutné cykloraňajky môžu tešiť všetci cyklisti na moste na Ulici Antona Bernoláka. Na Bulvári bude počas piatku k dispozícii tiež cyklistická škola servisu. V utorok 17. septembra sa na Námestí Andreja Hlinku uskutoční akcia Bicykle na námestí. Počas celého dňa sa budú zbierať nepotrebné a používané bicykle v rámci charitatívneho projektu s názvom Kolo pro Afriku. V stredu sa uskutoční verejná odborná diskusia na mestskom úrade na tému „Rozvoj cyklodopravy v meste Žilina“. Vo štvrtok 19. septembra sa na Námestí Andreja Hlinku bude konať Žilinský deň zdravia. Najmenší Žilinčania sa môžu v piatok zapojiť na dopravnom ihrisku na sídlisku Vlčince do Cykloškoly pre najmenších.

Týždeň mobility končí 22. septembra, kedy je Medzinárodný deň bez áut, počas ktorého môžu Žilinčania využiť bezplatnú MHD v meste. „Ako býva dobrým zvykom, aj tento rok zakončíme týždeň mobility dňom bez áut. Dopravný podnik mesta Žiliny v tento deň ponúka cestovanie verejnou dopravou zadarmo pre všetkých cestujúcich bez výnimky. Z pohľadu udržateľnej mestskej mobility má tento deň mimoriadny význam, pretože nás nabáda presadnúť z áut do mestskej hromadnej dopravy a vyskúšať si takýto typ cestovania,“ povedal žilinský primátor Peter Fiabáne.

Záver Európskeho týždňa mobility 2019 vyvrcholí v Žiline tradičnou Veľkou jesennou cyklojazdou so začiatkom o 17.00 hod. na Námestí Andreja Hlinku.

 

Autor: (ts-Barbora Zigová, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.09.2018
Tohtoročný Európsky týždeň mobility podporuje myšlienku kombinovanej dopravy
Európsky týždeň mobility (ETM) sa v tomto roku koná pod heslom: "Kombinuj a choď!" v dňoch 16. až 22. septembra. Cieľom tohtoročnej kampane je myšlienka podporiť výber rôznych druhov dopravy tak, aby sa bolo možné nimi dostať v meste do jeho rôznych častí.
viac
11.09.2020
Európsky týždeň mobility odštartujú cykloraňajky
Cykloraňajky na Ulici Antona Bernoláka v Žiline odštartujú v stredu 16. septembra program Európskeho týždňa mobility, ktorý potrvá do utorka 22. septembra 2020. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka je tohtoročnou hlavnou témou čistejšia doprava pre všetkých.
viac
17.09.2022
Štartuje Európsky týždeň mobility, zapojených je 63 samospráv a 18 organizácií
S pestrým programom pre verejnosť odštartoval v piatok na Slovensku Európsky týždeň mobility (ETM). Najväčšia európska kampaň na podporu udržateľnej mestskej mobility sa každoročne začína 16. septembra a končí sa 22. septembra Dňom bez áut.
viac
08.06.2023
Samosprávy, verejné a mimovládne organizácie sa môžu prihlásiť do ETM
Samosprávy, verejné a mimovládne organizácie sa môžu od štvrtka prihlásiť do Európskeho týždňa mobility (ETM). Môžu predstaviť aktivity v prospech zlepšovania udržateľných foriem dopravy a kvality života obyvateľov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %