Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.05.2019 03:55

Evidencia odpadu sa má zlepšiť, budú ho vážiť aj smetiarske autá


Ilustračná snímka, zdroj: BratislavaDen


Po novom budú musieť byť smetiarske autá vybavené vážiacim systémom a hmotnosť odpadu nahlasovať, podrobnejšie správy budú na ministerstvo posielať aj organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV).


Vyplýva to z novely zákona o odpadoch, ktorú do medzirezortného pripomienkového konania predložilo Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR.       

Zmeny sa dotknú aj finančných príspevkov, ktoré výrobcovia platia OZV. Tie budú musieť po novom zohľadniť trvanlivosť, opraviteľnosť, opätovnú použiteľnosť a recyklovateľnosť výrobkov, ako aj a prítomnosť nebezpečných látok. "OZV je povinná finančne zvýhodniť výrobcov environmentálne priaznivejších výrobkov," konštatuje ministerstvo.       

OZV sa týkajú aj ďalšie časti novely. Pokiaľ si výrobca plní zákonné povinnosti prostredníctvom autorizovanej OZV, sankcie za nesplnenie uvedených zákonných povinností bude musieť znášať výhradne ona. "Po udelení autorizácie by mali byť všetky OZV považované za zodpovedné a schopné zabezpečenia funkčného systému, preto nie je na mieste žiadať od výrobcu, aby ešte sám prehodnocoval, či bude OZV schopná plniť za neho povinnosti," vysvetlilo ministerstvo.       

OZV tiež po novom budú musieť vytvárať finančné zábezpeky vo výške 15 percent z celkových nákladov, pri nových organizáciách 15 percent z predpokladaných príjmov. Menia sa aj podmienky autorizácie OZV. O autorizáciu už nebude môcť požiadať organizácia, ktorej ju v predchádzajúcich troch rokoch ministerstvo zrušilo.       

Novela tiež zavádza nový pojem "odpad z domácností". Túto kategóriu totiž vo svojich štatistikách požívajú Eurostat a OECD. Po novom tiež majú byť ciele pre recykláciu kovov rozdelené na dva prúdy - železné kovy a hliník. Do roku 2022 sa podľa novely bude musieť recyklovať 65 percent železných kovov a 45 percent hliníka, do roku 2030 až 80 percent železných kovov a 60 percent hliníka.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2017
Potravinári sa sťažujú na činnosť OZV. Nedorozumenie...?
„Nerozumieme, prečo výrobcovia, ktorí si zakladajú a vlastnia OZV, majú potrebu sa od ich činnosti dištancovať,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Potravinárskej komory Slovenska.
viac
19.05.2017
Liptovský Mikuláš sa rozišiel s OZV Recyklogroup
Pred niekoľkými dňami mesto Liptovský Mikuláš informovalo, že odstúpilo od zmluvy s OZV Recyklogroup, ktorú samospráva v súlade so zákonom uzatvorila v minulom roku na uhrádzanie platieb za triedený zber komunálnych odpadov v Mikuláši.
viac
19.10.2017
Poslanci NR SR schválili novelu zákona o odpadoch
Po novele zákona o ovzduší včera (18. 10.) poslanci parlamentu schválili aj druhý pilier ochrany zdravia obyvateľov a životného prostredia na Slovensku – aplikačnú novelu zákona o odpadoch. Tá zlepšuje systém nakladania s odpadmi, tak aby sa oplatilo na Slovensku triediť a recyklovať.
viac
29.11.2017
László Sólymos: Naším cieľom je urobiť a mať poriadok v systéme
Jedným z bodov dvojdňového rokovania Rady ZMOS, ktoré sa konalo 14. a 15. novembra 2017 v Štrbskom plese, boli aktuálne otázky v oblasti životného prostredia s dôrazom na aplikáciu a zmeny v zákone o odpadoch. Zúčastnil sa na ňom aj László Sólymos, minister životného prostredia SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %