Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.04.2017 11:28

Festival ARS ORGANI NITRA slávi desiate jubileum


Snímka zdroj: (organfest.sk).


Od vzniku medzinárodného organového festivalu ARS ORGANI NITRA ubehne už desať rokov.


Tohtoročný festival sa preto bude niesť v duchu osláv 10 jubilea a sprostredkuje svojím priaznivcom nevšedné umelecké zážitky v podaní slovenských umelcov i koncertných organistov z Českej republiky, Nórska a Francúzska.

Ako po minulé roky, bude to cyklus piatich organových koncertov konajúcich sa vždy v nedeľu o 19. hodine v dvoch nitrianskych kostoloch – v piaristickom Kostole sv. Ladislava (30. apríl a 28. máj) a v evanjelickom Kostole Svätého Ducha (7. máj, 14. máj a 21. máj).

Otvárací koncert bude patriť vynikajúcemu mladému českému organistovi Pavlovi Svobodovi, ktorý je laureátom medzinárodných súťaží Pražské jaro a Bach Wettbewerb v Lipsku.

V poslednú aprílovú nedeľu si budeme môcť vypočuť Svobodovu virtuozitu v piaristickom Kostole svätého Ladislava predovšetkým v dielach J. S. Bacha, ale i V. Lübecka, N. W. Gadea a Ch.-M. Widora. Známy slovenský organista a iniciátor stavby mnohých nových organov na Slovensku Stanislav Šurin vytvorí neopakovateľné duo s významným slovenským huslistom Milošom Valentom, ktorý je umeleckým vedúcim súboru Solamente Naturali.

V prvú májovú nedeľu zahrajú v evanjelickom Kostole Svätého Ducha koncert pozostávajúci zo skladieb zo 17. storočia.

Na treťom koncerte 14. mája sa za organ v evanjelickom kostole posadí domáca organistka Mária Magyarová Plšeková, ktorá je zároveň zakladateľkou a umeleckou riaditeľkou festivalu. K spolupráci si prizvala členov súboru Il Cuore barocco. Publikum si bude môcť vychutnať výnimočné a nie často hrávané koncerty pre organ a sláky J. Stanleyho a J. Haydna, cirkevné sonáty W. A. Mozarta, ale i sólové skladby pre organ C. Ph. E. Bacha či G. A. Homiliusa.

Na štvrtom koncerte 21. mája sa v evanjelickom Kostole Svätého Ducha predstaví mladý nórsky organista Eivind Berg, ktorý v súčasnosti študuje vo Viedni. Jeho program bude pozostávať z diel J. S. Bacha, B. Merniera, a nitrianskemu publiku ponúkne aj éterickú nórsku organovú tvorbu skladateľov E. Hovlanda a E. Griega.

Bodku za tohtoročným festivalom dá poslednú májovú nedeľu francúzsky virtuóz Johann Vexo, ktorý pôsobí ako organista v parížskom Notre Dame. Vexo rozozvučí organ piaristického kostola 28. mája dielami J. S. Bach, C. Francka, L. Vierna J. Alaina, Ch.-M. Widora a M. Duruflé.

Organizátori tohto umelecky hodnotného festivalu sa tešia na stretnutie s vami pri tónoch organovej hudby. Bližšie informácie nájdete na www.organfest.sk.

 

Autor: (Newsletter mesta Nitry 14/2017)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.03.2017
Nitrianska hudobná jar prináša vynikajúce umelecké zážitky
Prierezom operou Wolfganda Amadea Mozarta Don Giovanni sa vo štvrtok 16. marca začala Nitrianska hudobná jar 2017.
viac
12.05.2017
SOSNA oslávi 25. výročie festivalom bez odpadov
V sobotu 13. 5. o 12:00 otvára Ekocentrum SOSNA brány pre 7. ročník festivalu Jarné SúLadenie, zameraného na prepojenie umenia, ekológie a praktických riešení pre ochranu životného prostredia.
viac
15.05.2017
208. výročie obliehania Bratislavy Napoleonom
Podujatím s názvom „Ubránili sme sa“ si Bratislavský samosprávny kraj pripomenie 208. výročie obliehania Bratislavy Napoleónom v dňoch 19. - 21. mája 2017 v Sade Janka Kráľa a na Tyršovom nábreží v Petržalke.
viac
31.08.2017
Železničná trať gen. M. R. Štefánika oslavuje okrúhlych 80 rokov
Pri príležitosti osláv 80. výročia železničnej trate Púchov – Horní Lideč bude dňa 3. septembra 2017 vypravený zvláštny osobný vlak z Púchova.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %