Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
21.10.2016 12:45

Festival Babie leto


Snímka zdroj: (sosna.sk).


Občianske združenie SOSNA vo svojom Ekocentre v Družstevnej pri Hornáde od roku 2010 pravidelne organizuje 2-krát ročne festivaly, zamerané na prepojenie umenia, ekológie a filozofie s praktickými témami. Jesenný festival Babie leto 2016 sa uskutoční v sobotu 22. októbra.


Program festivalu, ktorý sa odohrá v budovách Ekocentra a Hobitieho domu a v prostredí Prírodnej záhrady bude tradične tematicky pestrý, a vhodný pre každý vek.

Pre milovníkov starých remesiel je pripravené slávnostné odskúšanie hlinenej pece na vypaľovanie tzv. čiernej alebo zadymovanej keramiky, ktorá patrí k najstarším spôsobom zhotovovania keramiky, avšak na Slovensku je takmer neznáma. Košický hrnčiar Igor Macák predstaví postup tvorby čiernej keramiky, a potom už spustíme samotné vypaľovanie pripravených tanierov, krčahov, šálok a sošiek.

Jesennú náladu pozdvihnú a doladia sprievodné koncerty: Bobova diéta, Raptor Koch a Kika blues.

Chýbať nebudú zaujímavé prednášky – Gregg Losinsky z USA porozpráva o veľkých šelmách Ameriky, Ivka Skoumalová premietne nádherné fotografie zo svojej cesty po Islande, o labyrintoch, ich histórii a využití v súčasnosti bude rozprávať Silvia Szabóová. Súčasťou programu bude aj prechod labyrintom, ktorý spoločne účastníci vytvoria, v sprievode hudby podmanivého „hang drum“ Fera Beneša.

Peter Bucko vystúpi so stand-up komédiou s názvom Autostopológia. Vysvetlí, že stopovanie je veda, ktorá má svoju metodológiu. A ukáže, že stopovanie sa dá vysvetliť v grafoch ako skutočná exaktná veda, a nie je to iba nenáročná zábava pre kohokoľvek.

Špeciálny blok bude venovaný ekologickým sociálnym podnikom, ich filozofii a tomu, prečo sú výbornou alternatívou ku klasickému podnikaniu. Workshopy a prednášky ľudí z praxe ukážu, ako sa dá rozmýšľať o prepojení ekologických a sociálnych problémov, ako hľadať ich možné riešenia, a ako tieto riešenia skutočne rozbehnúť.

Záujemcovia o ekologické domy, obnoviteľné zdroje energie a pestovanie bez chémie nájdu odpovede na svoje otázky a inšpiráciu počas exkurzie po priestoroch Ekocentra a Hobitieho domu.

Tvorivé dielne, program pre deti, prírodné ihrisko, tvorenie z hliny a prírodných materiálov sú pripravené pre tých, ktorí prídu s celou rodinou.

Návštevníci môžu ochutnať z bohatej ponuky zdravých a chutných teplých a studených jedál, pripravených aj z organickej zeleniny vypestovanej v Prírodnej záhrade, nebudú chýbať obľúbené raw koláčiky, liečivé čaje a nápoje a ochutnávky zo svetovej kuchyne.

Ekocentrum SOSNA sa nachádza v krásnom prostredí veľkej prírodnej záhrady v obci Družstevná pri Hornáde. Popis cesty nájdete na stránkach Ekocentra www.facebook.com/ekocentrum.sosna alebo http://sosna.sk/kontakt

Viac informácií na: www.sosna.sk

 

Autor: (Ekocentrum SOSNA)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2016
Festival Iné cesty predstaví autentické zákutia Zeme
Občianske združenie SOSNA organizuje už jubilejný 10. ročník festivalu Iné cesty, zameraného na hlbšie poznanie autentických zákutí našej Zeme.
viac
12.05.2017
SOSNA oslávi 25. výročie festivalom bez odpadov
V sobotu 13. 5. o 12:00 otvára Ekocentrum SOSNA brány pre 7. ročník festivalu Jarné SúLadenie, zameraného na prepojenie umenia, ekológie a praktických riešení pre ochranu životného prostredia.
viac
23.05.2017
V pondelok začal štyridsiaty štvrtý ročník festivalu Ekotopfilm-Envirofilm
V Bratislave a v Banskej Bystrici sa v pondelok (22. 5.) podvečer začal už štyridsiaty štvrtý ročník filmového festivalu Ekotopfilm-Envirofilm.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %