Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
01.07.2018 04:15

Festival Bačovské dni ponúkne kultúru, folklór, jarmok i súťaže


Ilustračná snímka TASR


Rozmanitý kultúrny program, súťaž v práskaní bičom, o najchutnejšie výrobky z ovčieho mlieka či možnosť poprechádzať sa tradičným jarmokom s množstvom remeselníkov ponúkne návštevníkom 18. ročník medzinárodného festivalu valaskej kultúry Bačovské dni v Malatinej.


Podujatie sa uskutoční od 14. do 15. júla a predstaví sa na ňom viac ako 500 účinkujúcich. TASR informoval riaditeľ Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne Miroslav Žabenský.       

Sobotné (14.7.) ráno bude patriť vyháňaniu oviec na pajtu nad Malatinou a výstave dobových fotografií. "Tu sa predstavia aj trombitáši Štefánikovci z Nimnice, ktorí zvukom pastierskych ľudových hudobných nástrojov zvýraznia atmosféru," uviedol Žabenský.       

Dejiskom ďalšieho programu budú areál amfiteátra i základnej školy v Malatinej, kde o 16.30 h sprístupnia dve výstavy. Plstenými a plátenými výrobkami sa budú prezentovať ľudové tvorkyne Eva Adamson, Lucia Šmigovská a Mária Mäsiarová. Pre záujemcov je pripravená i predajná výstava tradičných malatinských kobercov.       "O 17.30 h sa v amfiteátri predstavia detský folklórny súbor Skalka, folklórna skupina Grúnik a seniorská spevácka skupina Mlynová z Malatinej. Tanečnými a hudobnými prejavmi folklóru od 18.00 h zaujmú i finalisti folklórnej šou Zem spieva, členovia folklórnej skupiny Podžiaran z Papradna," priblížil Žabenský. Ďalší program si pripravil zahraničný hosť – folklórny súbor Valašský vojvoda zo severomoravskej obce Kozlovice a folklórny súbor Považan z Považskej Bystrice.       

Nedeľa (15.7.) na Bačovských dňoch ponúkne návštevníkom od 10.00 h jarmok ľudových remesiel, o 11.00 h sa v základnej škole uskutoční súťaž o najchutnejšie výrobky z ovčieho mlieka a ich ochutnávka spojená s predajom. "Diváci i porota budú hodnotiť syry hrudkové, údené, figurálne i žinčicu. Pri amfiteátri budú od 12. hodiny súťažiť odvážlivci v práskaní bičom. Pripravená je i divácka súťaž o najkrajšie jahňa či ukážky výroby syra, dojenia a strihania oviec," dodal.       

Festivalové dianie vyvrcholí o 13.00 h v miestnom amfiteátri. V programe Pastierske obrázky sa s ľudovými piesňami predstavia dolnooravskí starostovia, folklórne skupiny Likava z Likavky, Trnkári zo Žaškova, Kýčera z Malatinej, Smrečany zo Smrečian, Podšíp zo Stankovian a folklórne súbory Korpiolky obce Lubieň (Poľsko), Valašský vojvoda z Kozlovic (Česká republika) a Stavbár zo Žiliny.       

Bačovské dni pripravujú OKS v Dolnom Kubíne, obec Malatiná, Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku a ďalší partneri. Podujatie z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a Žilinský samosprávny kraj.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.06.2016
Kultúrne leto v Poprade bude trvať 88 dní
Kultúrne leto v Poprade bude aj tento rok bohaté, vystúpi na ňom 1000 účinkujúcich. Začína sa vo štvrtok 9. júna a potrvá do 4. septembra.
viac
08.07.2019
V Malatinej vyhlásia miss jahňa
Aktuálny, už 19. ročník Bačovských dní, prináša zaujímavý program. Na medzinárodnom festivale valaskej kultúry sa predstaví viac ako 500 účinkujúcich.
viac
13.07.2019
Bačovské dni predstavia podoby tradičnej valaskej kultúry
Na 19. ročníku medzinárodného festivalu valaskej kultúry Bačovské dni sa v Malatinej (okres Dolný Kubín) predstaví v sobotu 13. júla a v nedeľu 14. júla viac ako 500 účinkujúcich. TASR o tom informoval riaditeľ Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne Miroslav Žabenský.
viac
19.07.2019
Návštevníkov 19. ročníka Bačovských dní neodradilo ani vrtošivé počasie
Aj keď počasie svojimi výkyvmi vytrvalo skúšalo trpezlivosť návštevníkov i organizátorov, spokojní napokon odchádzali z Malatinej všetci. V sobotu 13. júla sa pre nepriaznivé počasie program presunul z amfiteátra do kultúrneho domu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %