Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.10.2019 10:05

Festival Hory a mesto Prešov ponúkne filmy s horskou a cestovateľskou tematikou


Ilustračný výrez plagátu


Dvanásty ročník filmového festivalu Hory a mesto Prešov ponúkne filmy s horskou, cestovateľskou a outdoorovou tematikou. Uskutoční sa v piatok (18. 10.) a v sobotu (19. 10.) v prešovskom Kine Scala.


Okrem filmov si organizátori, občianske združenie Skalná hrana a horolezecký klub Rock Edge pripravili i besedy, prezentácie a výstavu fotografií.       

"Okrem výberu najlepších outdoorových filmov zo slovenskej a svetovej produkcie ponúkne festival aj multimediálnu prezentáciu slovenských horolozecov a cestovateľov - Petra 'Becka' Ondrejoviča s názvom Fenomén Venezuela a člena tatranskej horskej služby Erika Rabatína z jeho výstupu na legendárny El Capitain v Yosemitoch," uviedla tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová.

Piatkové predpoludnie bude podľa jej slov venované dvom špeciálnym blokom pre žiakov a študentov prešovských škôl.       

Jedným z premietaných filmov bude Ikigai, ktorý zachytáva príbeh japonského snoubordistu Shina Biyajima o tom, ako našiel svoje "ikigai" alebo "dôvod na bytie" pri oslave života a objavovaní horskej prírody za Naganom.       

"K Shinovi sa pripojí americký snoubordista Travis Rice. Film je ponorením sa do Shinovho života, japonskej horskej kultúry a podobnosti medzi dvoma priateľmi, ktorí napriek tomu, že ich delia oceány, vyrástli s dvoma vecami, ktoré majú spoločné - kopec ako učebňa a hlboká vášeň pre jazdu na snouborde," priblížili organizátori podujatia.       

Súčasťou festivalového programu bude i animovaný film Krížová cesta o dvoch legendárnych lezcoch Marcelovi a Andrzejovi, ktorí sa podujmú vyliezť na zatiaľ nezdolaný vrchol najvyššej hory. Na ceste nahor musia prekonať rôzne výzvy a prekážky.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.05.2016
Nočné objavovanie predstaví františkánov
Počas najbližšieho víkendu sa verejnosť môže dostať na miesta, ktoré sú bežne neprístupné.
viac
19.11.2017
Prešov získal prestížnu Cenu ITAPA 2017
Odborná porota posudzovala vyše 25 prihlásených projektov a udelila 3. miesto v kategórii Najlepší projekt digitalizácie spoločnosti pre mesto Prešov za projekt s názvom: Mapové údaje mesta Prešov pre každého.
viac
17.05.2019
Dobrovoľníci spoja Prešov s celým krajom
Mestský festival priateľstva a dobrovoľníckej činnosti Milujem svoje mesto sa v aktuálnom ročníku rozšíri do celého Prešovského kraja. Už v budúcom týždni budú stovky dobrovoľníkov upratovať verejné priestranstvá, parky, okolia škôl či športovísk v deviatich mestách regiónu.
viac
14.08.2021
Príďte za horami do Prešova
Už po trinástykrát sa z Prešova môžete vybrať na výlet za dobrodružstvom, aj keď iba na filmovom plátne. Pozývame vás na premietanie tých najlepších horolezeckých, outdoorových a cestovateľských filmov, ktoré v uplynulom roku vznikli vo svete.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %