Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.10.2016 03:08

Festival svetla rozžiari kraj


Snímka zdroj: (bsk).


V sobotu sa bratislavské ulice opäť ponoria do žiare svetiel, ktorú prinesie už druhý ročník umeleckého podujatia Biela noc.


Spoluorganizátorom je Bratislavský samosprávny kraj a tento rok predstaví 52 umeleckých projektov. Festival rozžiari bratislavské ulice v sobotu večer počas Bratislavského októberfestu na Tyršovom nábreží.

„Našim cieľom je, aby sme rozvíjali a podporovali kultúrny turizmus. Novinkou v rámci podujatia Biela noc je nadviazanie na dobrú spoluprácu so strednými župnými školami formou kultúrnych mediátorov a dobrovoľníkov. Ich cieľom je informovať všetkých návštevníkov počas tohto podujatia,“ povedala Agáta Mikulová, vedúca Oddelenia cestovného ruchu BSK. Študenti deviatich stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja tak získajú praktické skúsenosti, nové vedomosti a precvičia si aj svoje znalosti cudzích jazykov. Dovedna sa zapojilo 79 študentov – kultúrnych mediátorov.

Podujatie Biela noc, ktoré patrí k projektom, ktoré sú zavedené aj do Stratégie rozvoja turizmu v Bratislavskom regióne do roku 2020, odštartuje na Októberfeste na Tyršovom nábreží v sobotu 8. októbra o 19. hodine. Návštevníci Bratislavy budú môcť svetelné inštalácie obdivovať až do druhej hodiny rannej. Tomu sú prispôsobené aj prímestské spoje. Bratislavská integrovaná doprava v smere Malacky, Senec, Pezinok a Šamorín pripravila tri posilové autobusy v časoch 23:50, 00:50 a 1:50. Na smer Tomášov pôjde autobus v čase 00:50 a obslúžené budú všetky zastávky po trase.

„Biela noc je z pohľadu cestovného ruchu neoceniteľnou súčasťou Bratislavy, pretože priniesla do Bratislavy niečo čo metropola ako taká musí mať a to je naozaj veľmi výrazný a veľký festival. Teším sa, že sme destinačným partnerom a teda súčasťou tohto unikátneho projektu. Verím, že do budúcich rokov čaká Bielu noc expanzia  a podarí sa ju natiahnuť na viacero nocí, lebo dlhodobo problémom Bratislavského regiónu je počet prenocovaní, ktorý sa stále nachádza na úrovni dve prenocovania na turistu. Čiže Biela noc môže byť aj významným prvkom, ktorý pomôže rozšíriť počet prenocovaní,“ doplnil Lukáš Dobrocký, výkonný riaditeľ Krajskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Region Tourism. Práve vďaka KOCR BRT, ako destinačnému partnerovi Bielej noci, sa podarí festivalu pokračovať v novembri aj mimo hlavného mesta. Jednotlivé diela budú nainštalované v krajských mestách Modra, Senec, Stupava a Malacky.

 

Autor: (bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
06.10.2016
Jeseň v regióne bohatá na tradície
Bratislava privíta už v piatok prvý Bratislavský Oktoberfest 2016, sprevádzaný tradičným Farm Festom. Milovníkov dobrôt z jabĺk poteší Jablkové hodovanie na každom kroku. Vo Vajnoroch bude hodovanie spojené s Vajnorskou župnou šarkaniádou. Ponuku podujatí oživia aj Tekvicové dni v Stupave. 
viac
04.10.2017
Biela noc aj tento rok v regióne
Aj tento rok ozvláštnia ulice Bratislavy, ale aj budovy, nádvoria, parky, stanice, mosty, nábrežia, plavárne, parkoviská ako aj ďalšie zaujímavé a menej známe priestory rôzne svetelné konštelácie, ktoré prinesie už tento víkend vizuálny festival súčasného umenia Biela noc 2017.
viac
05.10.2017
Bratislavský Októberfest sa začne už tento piatok
Tretí ročník podujatia Bratislavský Októberfest sa uskutoční v piatok a sobotu 6. - 7. októbra 2017 v Bratislave na Fajnorovom nábreží pri Starom moste a na Gondovej ulici na parkovisko pred FFUK.
viac
15.09.2021
Biela noc pozýva na 17-dňovú prechádzku mestom, predstaví najmä domácu scénu
Najväčší medzinárodný festival súčasného umenia na Slovensku Biela noc tento rok v Bratislave pozýva na prechádzku mestom. Väčšinu diel, najmä domácich autorov, predstaví v exteriéri a potrvá až 17 dní, a to od piatka 17. septembra do 3. októbra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %