Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.05.2018 09:35

Festival V poluvskej dedine ponúkne folklór i jarmok ľudových remesiel


Pozvánka - plagát


Vystúpenia folklórnych súborov, ale i jarmok ľudových remesiel budú súčasťou druhého ročníka festivalu V poluvskej dedine. Nadšencov ľudových tradícií privíta v Poluvsína rínku pred Števke domom 19. mája od 13. h, informovala Radka Kulaviaková z občianskeho združenia Hornonitrie.


 "Na veľkej scéne vystúpia od 14. h Detský folklórny súbor (DFS) Malá Lubená a Folklórna skupina (FSk) Lubená z Poluvsia, DFS Mladosť, DFS Zornička a heligonkári z Klenovca, FSk Praznovanka z Praznova, FSk Kýcer z Turej Lúky, Univerzitný folklórny súbor Mladosť z Banskej Bystrice," načrtla Kulaviaková.       

Súčasťou festivalu bude podľa nej aj jarmok ľudových remesiel s ukážkami výroby. "Pozývame všetkých oddýchnuť si, užiť si predstavenia účinkujúcich, zatancovať si v škole tanca a vyskúšať svoju zručnosť v tradičnej remeselnej výrobe, pri spracovaní ľanu a vlny, výrobe nepálenej tehly, tkania, vyšívania a pod. Nebudú chýbať ani poluvské špeciality. Festivalový deň vygraduje ľudová veselica s ľudovou hudbou UFS Mladosť z Banskej Bystrice," priblížila.       

Poslaním festivalu je predstavenie tradičných tanečných foriem z Poluvsia, uchovanie nárečia, piesní a prejavov autentického folklóru obyvateľov obce. Druhý ročník podujatia predstaví tiež tradične spracovaný dedinský folklór rôznych regiónov Slovenska. Cenu festivalu odovzdá starosta obce Martin Šujan.       

Podujatie, ktoré pripravili FSk Lubená a obec Poluvsie, podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.       

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
Folklórne slávnosti pod Poľanou ponúknu pestrý program
Živou pozvánkou v podobe vyhrávania heligonkárov Hore Detvou a otvorením sprievodných podujatí v areáli amfiteátra začnú v piatok 8. júla 2016 o 16.00 h v Detve 51. Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP).
viac
06.07.2017
Druhý víkend letných prázdnin v bratislavskom regióne
Letné shakespearovské slávnosti, Viva Musica!, Slovakia folk, komorný koncert v Botanickej záhrade, nočné prehliadky na hrade Červený kameň, Wine & Art a Bežecká perla naznačujú, že sa letné prázdniny v bratislavskom regióne začínajú vo veľkom štýle.
viac
30.04.2019
Festival V poluskej dedine ponúkne folklór i remeselný jarmok
Poluvsie v okrese Prievidza bude 18. mája patriť folkloristom. Už tretí ročník festivalu V poluskej dedine, ktorý pripravila obec a Folklórna skupina Lubená, ponúkne nielen pre nadšencov ľudových tradícii vystúpenia skupín, remeselný jarmok či regionálne špeciality.
viac
17.08.2022
Na festivale v Múzeu kysuckej dediny sa predstavia slovenskí a českí folkloristi
Na folklórnom festivale Jánošík & Ondráš Folk Fest v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke sa v sobotu (20. 8.) a v nedeľu (21. 8.) predstavia slovenskí a českí folkloristi. Informovala o tom hovorkyňa Kysuckého múzea v Čadci Miroslava Jančulová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %