Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
25.06.2019 11:10

Folklórne slávnosti budú zamerané na slovenskú rodinu


Ilustračná snímka (tasr)


V duchu poklony slovenským rodinám sa bude niesť tohtoročný 54. ročník Folklórnych slávností pod Poľanou (FSP) v Detve. Uskutoční sa v druhý júlový víkend, od piatka 12. do nedele 14. júla .


„V rámci tohtoročnej programovej ponuky sme zachovali to, čo je dobré, overené a obľúbené,“ uviedol pre TASR primátor mesta Ján Šufliarský. Na festivale sa tentoraz predstaví viac ako 1200 účinkujúcich, ľudových muzikantov, tanečníkov, spevákov, ľudových umelcov, ktorí predvedú svoje umenie a zanietenosť pre uchovávanie tradícií svojich predkov.

Otvárací program slávností s názvom Podpolianska pieseň rodiny, zostavila a režíruje dvojica osvedčených autorov Emília Sekerešová a Roman Malatinec. „Na Podpoľaní sú silné generácie rodín, ktoré s úctou zachovávajú vzácne dary predkov, tanečníkov, spevákov, inštrumentalistov a odovzdávajú ich svojim synom, vnukom, pravnukom,“ uviedli autori programu.       

V tohtoročnom programe FSP venovala programová rada náležitý priestor Podpolianskym rozkazovačkám, ktoré sú zaradené na zoznam kultúrneho dedičstva Slovenska. Návštevníci sa na ne môžu tešiť v rovnomennom programe, ktorý sa začne v sobotu 13. júla od 20.15 h. Autorský tím tvoria Igor Kovačovič, Ján Jamriška, Jaroslav Hazlinger a Anna Ostrihoňová.       

Ako priblížila predsedníčka programovej rady Anna Ostrihoňová, FSP venujú pozornosť všetkým zložkám tradičnej kultúry, neopomínajúc ani jej výtvarné prejavy. Preto po úspešnej prezentácii tradičného svadobného odevu na folklórnych slávnostiach v roku 2017 sa Detva opäť vráti ku kráse ľudového odevu. Ukážky svadobného odevu z regiónov stredného Slovenska si diváci budú môcť vychutnať v sobotu podvečer, v scénickom programe s názvom Mladucha vo venci, potom žena začepčená, a to od 17.30 h. Program pripravila dvojica autoriek Anna Ostrihoňová a Zuzana Šovčíková.       

Rodine a udržiavaniu tradícií je venovaný aj záver folklórnych slávností v nedeľu o 15.15 h s názvom Spieva celá rodina, spieva celá dedina. V programe vystúpia účinkujúce rodiny, folklórne skupiny, súbory a ľudové hudby zo Slovenska a hostia z Poľska. Scénický program pripravila Anna Salajová na základe námetu Anny Ostrihoňovej.       

Festival ponúkne na hlavnej scéne prírodného amfiteátra celkom desať veľkých scénických programov. V areáli amfiteátra a ďalších priestoroch Detvy si budú môcť návštevníci vybrať z ďalších desiatok sprievodných podujatí a výstav. Nebudú chýbať Krajanský dvor, Dvor u Detvanov, Podpoliansky dvor, Gajdošský dvor, Salaš na Detve a tiež jarmok tradičných ľudových remesiel.       

Hlavným organizátorom festivalu je mesto Detva v spolupráci s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí, Fondom na podporu umenia, Podpolianskym osvetovým strediskom vo Zvolene a ďalšími významnými partnermi z verejného i súkromného sektora.   

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.07.2020
Zariadenie lesnej pedagogiky pripravilo zážitkové programy pre rodiny
Zariadenie lesnej pedagogiky v Krásnych Sadoch Mlynica pod Vysokými Tatrami spúšťa od 13. júla zábavno-vzdelávacie programy pre rodiny s deťmi.
viac
29.09.2021
Dni mesta Detva budú tento rok v obmedzenom režime
Dni mesta Detva budú tento rok pre šírenie sa nového koronavírusu v obmedzenom režime. Pre TASR to v stredu potvrdil hovorca Detvy Milan Suja.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
18.11.2023
Vo Vagačovom dome pripravujú priestor, ktorý venujú rodine bryndziarov
Vo Vagačovom dome v Detve pripravujú priestor venovaný rodine Vagačovcov, ktorí mali v minulosti pod Poľanou bryndziareň. Keďže však po nich takmer nič neostalo, bude to audiovizuálna projekcia s fotkami. TASR to povedala kultúrna referentka domu Magdaléna Balážová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %