Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
01.07.2018 11:45

Folklórne slávnosti pod Poľanou pripomenú aj 380. výročie založenia Detvy


Ilustračná snímka


Scénické i komorné folklórne programy, sprievodné podujatia ako Jarmok tradičných ľudových remesiel, Gajdošský dvor, ale i výstavy sôch, drevených plastík či modrotlače budú súčasťou 53. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou 6. - 8. júla.


Organizátori o nich informujú na webovej stránke www.fspdetva.sk.

"Snažili sme sa folklórne slávnosti pripraviť čo najlepšie po všetkých stránkach, aby sa všetci návštevníci, účinkujúci a hostia u nás v Detve cítili dobre a ako doma. Urobíme všetko pre to, aby ste si všetci vychutnali oslavu folklóru naplnenú hudbou, spevom, tancom, ľudovými remeslami a tradíciami našich predkov," uviedol primátor Detvy Ján Šufliarský.      

 Otvárací program podľa jeho slov venovali spevákovi, vedcovi a vysokoškolskému pedagógovi Milanovi Križovi pri príležitosti jeho životného jubilea 90 rokov. Ďalšiemu, 80-ročnému jubilantovi, spoluzakladateľovi folklórnych slávností, tanečníkovi a choreografovi Igorovi Kovačovičovi bude patriť záverečný program festivalu s názvom Keď sme sa tak zišli...       

Primátor pripomenul, že Detva si v tomto roku pripomína 380. výročie založenia mesta. "K tomuto výročiu okrem iného naše detvianske folklórne kolektívy pripravili na sobotný večer program pod názvom Detvani, Detvani...," priblížil Šufliarský s tým, že sprievodné podujatia nájdu návštevníci festivalu aj v kultúrnych zariadeniach mesta či v jeho uliciach.       

Krajanská nedeľa, ktorej garantom je Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí, bude po 45. raz patriť vystúpeniam krajanských súborov a spolkov Slovákov zo zahraničia. Predstavia sa s programom Čas plných komôr. "Po piaty raz budeme mať možnosť navštíviť aj ich Krajanský dvor s bohatou ponukou ľudových výrobkov, ľudových remesiel a tradičných jedál," dodal primátor Detvy.       Folklórne slávností pod Poľanou sa začnú v piatok 6. júla o 20. h. Kompletný program nájde verejnosť na www.fspdetva.sk.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.06.2016
Folklórne slávnosti pod Poľanou ponúknu pestrý program
Živou pozvánkou v podobe vyhrávania heligonkárov Hore Detvou a otvorením sprievodných podujatí v areáli amfiteátra začnú v piatok 8. júla 2016 o 16.00 h v Detve 51. Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP).
viac
15.03.2021
Detva pokračuje v obnove amfiteátra, chce stavať priestor pre súbory
Mesto Detva pokračuje v obnove areálu prírodného amfiteátra. Samospráva zverejnila výzvu na predkladanie ponúk na výstavbu objektu správy areálu a sociálnej vybavenosti pre účinkujúcich.
viac
19.04.2022
Programová skladba Folklórnych slávností pod Poľanou je pripravená
Programová skladba 55. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve je pripravená. Potvrdil to primátor mesta Ján Šufliarský s tým, že detvianske folklórne súbory sa predstavia v niekoľkých programoch festivalu.
viac
07.06.2023
Folklórne slávnosti pod Poľanou budú tento rok trvať štyri dni
Letné Folklórne slávnosti pod Poľanou (FSP) v Detve budú tento rok trvať štyri dni. Povedal to primátor mesta Branislav Baran s tým, že program je pripravený. Tento rok sa podujatie uskutoční v termíne od 6. do 9. júla.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %