Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
06.11.2018 12:55

Folklórny súbor Urpín chce motivovať deti, aby sa venovali folklóru


FS Urpín


Víťaz folklórnej televízmej šou Zem spieva, banskobystrický FS Urpín, sa vo svojom rodnom meste predstaví v piatok (9. 11.) v Športovej hale na Štiavničkách, a to spolu aj s detskými FS Drienka zo Slovenskej Ľupče, Matičiarik, Prvosienka a Radosť z Banskej Bystrice a Zorničkou zo Zvolena.


 Kultúrno-vzdelávacie predstavenie "Urpín a deti", ktoré sa o 10.00 h uskutoční pre základné školy z okolia Banskej Bystrice i Zvolena a o 18.00 h pre širokú verejnosť, chce osloviť deti v školskom i predškolskom veku, ako aj ich rodičov, aby motivovali svoje ratolesti venovať sa slovenskému folklóru. TASR o tom za organizátorov v pondelok informovala Štefánia Bartošová.       

Folklórny súbor Urpín patrí k špičkovým umeleckým telesám a reprezentuje slovenský folklór na podujatiach doma i v zahraničí. Za 60 rokov svojej činnosti tanečne a hudobne spracoval folklór mnohých oblastí Slovenska. Počas svojho pôsobenia má na konte cez 2000 vystúpení, navštívil 24 krajín Európy, Ameriky, Afriky a Ázie. V súčasnosti združuje okolo 50 prevažne mladých ľudí, ktorých spája láska k dedičstvu našich predkov. Za 60 rokov sa v ňom vystriedalo niekoľko generácií tanečníkov, hudobníkov a spevákov, z ktorých mnohí zostali verní folklóru až dodnes.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2017
Novohradský folklórny festival bude opäť hostiť domácich i zahraničných umelcov
Leto v Lučenci už viac ako dvadsať rokov patrí aj Novo­hradskému folklórnemu fes­tivalu. Nebude tomu inak ani tento rok v posledný júlový víkend.
viac
26.09.2019
Folklórny súbor Mladosť oslávil polstoročnicu
Vo veľkej sále Domu kultúry v Dubnici nad Váhom sa v piatok 20. septembra po celý večer rozliehali folklórne tóny. Dôvodom bol slávnostný program s názvom Zlatá Mladosť pri príležitosti 50. výročia založenia súboru.
viac
21.12.2020
Podduklianske osvetové stredisko má k dispozícii nové priestory
Po dva a pol roku stavebných prác má Podduklianske osvetové stredisko (POS) vo Svidníku nové priestory. Budú slúžiť miestnym folklórnym súborom, ale aj na výstavy a tvorivé dielne.
viac
01.02.2023
Envirovzdelávanie je čoraz populárnejšie aj v slovenských školách
Na Slovensku zatiaľ nie je environmentálna výchova na školách povinnou, avšak enviro témy sú čoraz viac populárnejšie a stávajú sa súčasťou prierezových tém.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %