Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.08.2016 10:15

Fond na podporu kultúry národnostných menšín chcú zriadiť v júli 2017


Ilustračná snímka: (int.).


Fond na podporu kultúry národnostných menšín by mohol začať fungovať v lete 2017. Odhaduje to splnomocnenec vlády SR pre národnostné menšiny László Bukovszky.


Bukovsky je zároveň podpredsedom Dočasnej pracovnej skupiny (DPS) zaoberajúcej sa vypracovaním zákona o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín.      

"Podľa časového harmonogramu, ktorý sme si stanovili v rámci DPS by malo byť začiatkom septembra hotové paragrafové znenie zákona," uviedol Bukovszky. Na rokovanie vlády by sa mal návrh zákona dostať podľa jeho slov v poslednom štvrťroku 2016, následne by sa ním mal zaoberať parlament. "Návrh predpokladá účinnosť zákona a vznik Fondu na podporu kultúry národnostných menšín v júli budúceho roka," doplnil. Informoval ďalej, že v súčasnosti prebieha v rámci  rokovania o finálnej podobe návrhu i vyhodnocovanie konkrétnych pripomienok, pričom sa na rokovaní zúčastňujú aj zástupcovia národnostných menšín.      

Bukovszky potvrdil, že návrh zákona vychádza z pôvodnej predstavy, s ktorou o Fonde na podporu kultúry národnostných menšín vystúpila na jeseň 2015 v parlamente strana Most-Híd. Hovorilo sa napríklad o 14 odborných radách a dozornej rade či štvorročnom funkčnom období riaditeľa fondu. "Náš návrh však prihliada i na špecifiká kultúry jednotlivých národnostných menšín, ktoré by si mali samy určovať svoje priority v oblasti kultúry, teda vlastnú kultúrnu politiku, a zároveň i transparentne rozhodovať o jednotlivých projektoch," uviedol Bukovszky.      

Pripravovaný legislatívny návrh ráta s tým, že fond bude mať k dispozícii prostriedky zo štátneho rozpočtu, minimálne vo výške osem miliónov eur. Peniaze by mal fond dostávať aj z osobitného príspevku z odvodov prevádzkovateľov hazardných hier.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2016
Do Fondu na podporu vzdelávania pôjde na budúci rok 2,5 milióna eur
Do Fondu na podporu vzdelávania pôjde v budúcom roku 2,5 milióna eur a minimálne toľko aj počas ďalších rokov. Dohodli sa na tom poslanci s ministrom školstva Petrom Plavčanom.
viac
28.08.2017
Ministerstvo zverejnilo prvú výzvu Fondu na podporu kultúry národnostných menšín
Fond na podporu kultúry národnostných menšín, ktorého vznik odsúhlasila NR SR na základe návrhu vládneho zákona v máji tohto roku, uverejnil prvú výzvu na registráciu organizácií národnostných menšín.
viac
18.08.2020
Ministerstvo kultúry SR podporí nezávislú kultúru
Ministerstvo kultúry SR poskytne mimoriadnu podporu pre nezávislú kultúru. Podpory sa dočkajú občianske združenia, neziskové organizácie, nadácie a SZČO pôsobiace v rôznych umeleckých žánroch v území, ku ktorým sa doposiaľ žiadna pomoc nedostala.
viac
01.06.2021
Na kultúrne projekty menšín rozdelil FPKNM v roku 2020 takmer 8 mil. eur
Fond na podporu kultúry národnostných menšín (FPKNM) v roku 2020 prerozdelil finančnú pomoc v celkovej výške 7 950 311 eur, podporu získalo 1509 projektov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %