Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
23.09.2019 11:30

Fujaristi sa zídu v Čičmanoch na stretnutí Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane


Ilustračná snímka, zdroj:maxresdefault


Slovenskí aj zahraniční fujaristi sa zídu počas posledného septembrového víkendu v Čičmanoch na 14. ročníku celoslovenského stretnutia fujaristov Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane!


TASR o tom informovala Daniela Srnanková z Krajského kultúrneho strediska (KrKS) v Žiline.       

Doplnila, že festival otvorí v piatok (27. 9.) výstava Odkazy majstrov. "Pastierske hudobné nástroje z dielne Pavla Smutného z Dúbrav, doplnené o pastiersky odev zapožičaný z Považského múzea v Žiline, si budú môcť návštevníci pozrieť počas celého festivalu. Výstava bude sprístupnená do 13. októbra 2019," uviedla Srnanková.       

Ďalšie dva dni (28. a 29. 9.) sa v programových blokoch predstavia fujaristi zo Slovenska a zahraničia, Folklórna skupina Detvani z Detvy, Heligonkári z Čierneho Balogu, Mužská spevácka skupina Chlopi z Heľpy, Vadičovská trojka, Trombitáši z Folklórnej skupiny Javorník Lúky a domáca Folklórna skupina Lastovienka z Čičmian. "Súčasťou festivalu bude aj slávnostná krojovaná svätá omša v rímskokatolíckom barokovom Kostole povýšenia sv. kríža v Čičmanoch," dodala Srnanková.       

Podujatie Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane! sa uskutoční pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Eriky Jurinovej. Organizátormi festivalu sú KrKS v Žiline, Obec Čičmany, Kaštieľ Čičmany a Združenie autentického folklóru Pohronci. Podujatie z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia a ŽSK.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.09.2021
V Čičmanoch sa po 15-krát stretnú fujaristi z celého Slovenska
23.- 26. septembra 2021 vystúpia v areáli Kaštieľa Čičmany fujaristi zo Slovenska, folklórne súbory Urpín z Banskej Bystrice, Váh z Liptovského Mikuláša, MSSk Chlopi z Heľpy, Pohronci, Trombitáši FSk Javorník z Lúk, Aranka z Jarovníc, sólisti heligonkári a gajdoši.
viac
17.09.2022
DedIčstvo otcov zachovaj nám, Pane
Už po 16-krát sa uskutoční celoslovenské stretnutie fujaristov a v areáli Kaštieľa Čičmany podujatie pod názvom Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane!
viac
12.09.2023
17. ročník celoslovenského stretnutia fujaristov
Krajské kultúrne stredisko v Žiline pozýva všetkých priaznivcov na celoslovenské stretnutie fujaristov pod názvom Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane! 17. ročník sa už tradične uskutoční v areáli Kaštieľa Čičmany v dňoch od 21. do 24. septembra 2023.
viac
02.10.2023
V Čičmanoch sa stretli fujaristi na podujatí Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane
V dňoch od 21. do 24. septembra 2023 sa uskutočnil 18. ročník celoslovenského stretnutia fujaristov v areáli Kaštieľa Čičmany pod názvom Dedičstvo otcov zachovaj nám, Pane!
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %