Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.08.2017 11:19

Furmanské preteky opäť predstavia spoluprácu človeka s koňmi


Ilustračná snímka.


Furmanské preteky, ktoré sú v Sobranciach už istou tradíciou, sa uskutočnia v nedeľu (20.8.) v lesoparku tamojších kúpeľov. V tomto roku pribudli do zoznamu TOP podujatí programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita.


Spolupráca človeka s koňmi pri práci v lese má dlhoročnú tradíciu. Furmani a ich štvornohí zverenci si zmerajú sily v troch súťažných disciplínach, a to furmanský slalom, práca s drevom a silová súťaž. Okrem toho je pre návštevníkov pripravený aj sprievodný program. Súťaž o najlepší furmanský guláš, vystúpenie folklórnych súborov Viničiar, Bežovčanky, Koňušane a Sobrančanky. V popoludňajších hodinách vyhlásia tiež víťaza súťaže Najkrajší pár koní, o ktorom rozhodnú diváci v hlasovaní. Po ukončení poslednej súťažnej disciplíny bude tiež celkové vyhodnotenie Furmanských pretekov.       

Okrem furmanov a koní si cez deň vo varení špecialít zmerajú sily aj kuchári z rôznych krajín. Súťažiť budú o najlepšiu špecialitu z Ukrajiny, Poľska a Maďarska. Pre deti sú prichystané tvorivé workshopy, ako plieskanie bičom, kováčska vyhňa či keramická dielnička. Na programe je tiež výstava fotopríbehov z regiónu, ale aj lesná pedagogika. Organizátori pripravili v podvečerných hodinách tiež koncert Kandráčovcov a kapely Freedeggs.       

"Furmanské preteky sú presne tým, o čom by kultúrny turizmus mal byť – lákavou formou predstavujú a sprístupňujú modernému človeku tradičné remeslo," uviedla riaditeľka organizácie Košice Región Turizmus Lenka Vargová Jurková. Svojskú atmosféru furmanským súbojom podľa jej slov dodáva aj dejisko podujatia. "Sobranecké kúpele sa spomínajú už v roku 1336 ako štyri Slané liečivé studne. Voda z tamojších prameňov je vysoko mineralizovaná, so zvýšeným obsahom sírovodíka. Za prvej Československej republiky im prischol názov Slovenské Karlove Vary," spomenula.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.08.2016
Furmanské preteky absolvuje v tomto roku 12 povozníkov
Furmanských pretekov, ktoré sa stali v Sobranciach už istou tradíciou, sa v tomto roku zúčastní zatiaľ najvyšší počet povozníkov. Bude ich 12 z celého Slovenska a divákom predvedú, ako sa pracuje s koňmi v lese. Preteky sa konajú v nedeľu 21. augusta.
viac
19.08.2018
Na pretekoch sa predstavili furmani s ôsmimi konskými záprahmi
Na Furmanských pretekoch, ktoré sa v nedeľu uskutočnili v areáli niekdajších Sobraneckých kúpeľov, sa predstavili furmani s ôsmimi konskými záprahmi. Súťažili v troch disciplínach, v jednej z nich si zmerali sily prvýkrát.
viac
23.02.2021
Mesto Sobrance by rado oživilo tradíciu kúpeľníctva
Oživiť tradíciu kúpeľníctva v Sobraneckých kúpeľoch, a tým rozvinúť i celý región chce mesto Sobrance. Zámer projektu Sobranecké kúpele - výstavba areálu s predpokladanými rozpočtovými nákladmi 17 miliónov eur je aktuálne v zisťovacom konaní posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA).
viac
15.04.2023
Preteky furmanských koní na Ľadove prinesú i súťaž v jedení halušiek
V areáli Školského hospodárstva Ľadovo v Lučenci sa v sobotu (15. 4.) uskutoční podujatie s názvom Jar na farme, ktorého súčasťou budú preteky furmanských koní či súťaž v jedení halušiek. Pre návštevníkov je pripravený aj sprievodný a kultúrny program.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %