Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.07.2019 10:10

Garantovaná energetická služba pomôže župe zlepšiť energetickú efektívnosť


Krajská nemocnica v Bojniciach


Zvýšenie hodnoty majetku, zníženie energetickej náročnosti budov a zníženie nákladov na vopred stanovenú hodnotu. To sú piliere Garantovanej energetickej služby (GES), ktorá má za úlohu ušetriť verejným inštitúciám nemalé financie, a to bez nutnosti investície vynaloženej na rekonštrukciu budov.


Realizovať Garantovanú energetickú službu v inštitúciách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti sa rozhodol aj Trenčiansky samosprávny kraj. Ako prvé by sa do projektu mali zapojiť budovy Strednej odbornej školy v Dubnici nad Váhom a krajských nemocníc v Myjave, Považskej Bystrici a Bojniciach. „Cieľom GES je znížiť náklady verejnej správy na energie, prispieť k predĺženiu životnosti verejných budov a zlepšiť kvalitu životného prostredia,“ priblížila Beáta Tichá, poverená riadením odboru investícií, životného prostredia a vnútornej prevádzky Úradu TSK s tým, že realizácia GES si nevyžaduje priamu kapitálovú investíciu.

Prostredníctvom komplexnej stavebnej rekonštrukcie sa budovy nielen zhodnotia, ale dosiahnu aj zníženie spotreby energií. Na základe týchto skutočností bude inštitúcia pravidelne platiť poskytovateľovi GES platby z úspory nákladov na energie.

Zámer realizovať GES na uvedených budovách v pôsobnosti TSK rozhodlo krajské zastupiteľstvo na svojom XVIII. zasadnutí.

 

Autor: (tsk-ľb)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.11.2018
Župné stredné školy v systéme duálneho vzdelávania hodnotili prvú trojročnicu
Najviac žiakov má v systéme duálneho vzdelávania v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) zapojených Stredná odborná škola strojnícka v Považskej Bystrici. S počtom 217 dualistov je škola druhou najlepšou v rámci celého Slovenska.
viac
10.11.2018
Dve najlepšie župné stredné školy v systéme duálneho vzdelávania hodnotili prvú
Najviac žiakov má v systéme duálneho vzdelávania v Trenčianskom samosprávnom kraji (TSK) zapojených Stredná odborná škola strojnícka v Považskej Bystrici. S počtom 217 dualistov je škola druhou najlepšou v rámci celého Slovenska.
viac
28.12.2020
TSK žiada o financie pre cykloprojekty na Považí a hornej Nitre
Siedmy úsek Vážskej cyklomagistrály a cyklotrasa na hornej Nitre sú prioritami Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v budovaní cyklistickej infraštruktúry v budúcom roku.
viac
19.01.2023
TSK zmodernizuje z eurofondov za 1,7 milióna eur dielne SOŠ v Považskej Bystrici
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) zrekonštruuje z eurofondov za 1,7 milióna eur priestory odborných dielní Strednej odbornej školy (SOŠ) v Považskej Bystrici. Rekonštrukcia odštartovala v stredu, potrvá 140 dní.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %