Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
04.12.2018 05:50

Gelnica pripravila počas adventu a sviatkov viacero podujatí


Ilustračná snímka


Počas adventného aj silvestrovského obdobia pripravilo mesto Gelnica pre obyvateľov viacero podujatí. Okrem zapaľovania sviečok na adventnom venci nebudú chýbať Mikuláš, vianočný koncert či športové podujatia. Pre TASR to povedal primátor Gelnice Dušan Tomaško.


Mikuláš príde na ľad Zimného štadióna Petra Bindasa v Gelnici v stredu (5.12.) o 16.30 h. Najbližší piatok (7.12.) organizuje základná umelecká škola 1. vianočný koncert Koleda Koledička. "V piatok 14. decembra sa uskutoční vianočný trh na Hlavnej ulici, program sa začne o štvrtej popoludní. Okrem domácich speváckych skupín Špicibľan a Gelničanka a detí z našich škôl sa na ňom predstaví aj Tomáš Bezdeda," spresnil vedúci oddelenia kultúry, športu a voľného času Mestského úradu v Gelnici Milo Janáč.

Okrem občerstvenia bude na vianočnom trhu aj primátorský punč, pôjde o zbierku na detské ihrisko. "O deň neskôr sa o 16.00 h uskutoční v evanjelickom kostole program Slovenské Vianoce s Božidarou Turzonovovou, v ktorom zaznie vianočná poézia našich klasikov, ako aj vianočné piesne v podaní mužského speváckeho zboru Danubius Octet Singers pod vedením dirigenta Daniela Simandla," dodal.       

Pred baníckym múzeom je aj adventný veniec, ktorý má priemer približne štyri metre, je vyrobený zo živej čačiny z jedle a je dozdobený vianočnými ozdobami a kahancami so sviecami. Uprostred je vyrezávaný drevený anjel z dielne rezbára Pavla Kinského. Počas prvej adventnej nedele (2.12.) prišlo na zapálenie sviece približne 100 ľudí. S duchovným slovom vystúpili rímskokatolícky dekan Dušan Lukáč aj gréckokatolícky farár - otec Adam Mackovjak.      

"Druhú sviečku zapáli kaplánka evanjelickej cirkvi augsburského vyznania, tretiu predstaviteľ pravoslávnej cirkvi, čím budeme mať zastúpené všetky cirkvi, ktoré v Gelnici aktuálne máme. Štvrtú sviečku zapálime všetci spolu," povedal pre TASR primátor s tým, že na námestí pribudne aj betlehem s drevenými sochami.       

"Dňa 19. decembra príde do Košíc známy vysvietený kamión a po športovej stránke nás čaká predvianočný futsalový turnaj o Pohár primátora, ktorý bude 22. decembra. Následne je na 29. 12. naplánovaný silvestrovský turnaj v šípkach o Pohár primátora a na 30. 12. pripravujeme prvý ročník silvestrovského futbalového zápasu, hrať sa bude aj na polmetrovom snehu tak, ako hrá v Prahe Sparta proti Slavii. Zavoláme všetkých - od predprípravky, prípravky, žiakov, dorastencov, dospelých aj dôchodcov. Počas 5. januára sa uskutoční trojkráľový turnaj v stolnom tenise," uzavrel Tomaško.    

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.09.2016
Vo svidníckych školských jedálňach jedia deti iba slovenskú hydinu
Vo svidníckych materských a základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta nakupujú hydinové mäso výlučne zo slovenského chovu. Rozhodli sa tak napriek tomu, že poľský trh majú veľmi blízko.
viac
26.12.2018
Aj v Turovej to žilo adventom a Vianocami
Druhú adventnú nedeľu zavítal aj do Turovej Mikuláš. Privítali ho pri rozsvietenom vianočnom stromčeku pred obecným úradom. Prišiel s anjelom i čertom a v noši priniesol deťom darčeky.
viac
03.12.2019
Vianočný stromček rozsvietili s Mikulášom desiatky ľudí
Vianočný stromček na Hurbanovom námestí v Bojniciach na prvú adventnú nedeľu spoločne rozsvietili s Mikulášom, čertom a anjelom i desiatky obyvateľov a návštevníkov mesta.
viac
22.12.2022
Výťažok z tohtoročného Primátorského punču je takmer tritisíc eur
Výťažok z tohtoročného Primátorského punču v Banskej Bystrici je takmer tritisíc eur. V stredu o tom informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %