Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
02.08.2019 12:35

Generálna prokuratúra sa vyjadrila k poplatkom v materských školách


Ilustračná snímka, zdroj: skolskyportal.sk


Na základe nejasného výkladu a rozdielneho názoru Združenia miest a obcí Slovenska a Ministerstva školstva, Vedy výskumu a športu SR sa ZMOS obrátilo na Generálnu prokuratúru SR.


 „Na základe nejasného výkladu a rozdielneho názoru Združenia miest a obcí Slovenska  a Ministerstva školstva, Vedy výskumu a športu SR k postupu miest a obcí vo veci prednostného prijímania detí do materských škôl a určovania výšky mesačného príspevku zákonného zástupcu na čiastočnú úhradu nákladov za pobyt dieťaťa v materskej škole zriadenej obcou so zohľadňovaním trvalého bydliska zákonného zástupcu dieťaťa sa Združenie miest Slovenska obrátilo na Generálnu prokuratúru SR so žiadosťou o stanovisko k danej problematike.

Generálna prokuratúra SR sa listom č. VI/1 Gd 262/19/1000-5 z 23. 7. 2019 vyjadrila, že „orgány prokuratúry nepovažujú za diskriminačné, ak obce pri rozhodovaní vo veciach prijímania detí do materských škôl a určovania výšky mesačného príspevku zákonného zástupcu na čiastočnú úhradu nákladov za pobyt dieťaťa v materskej škole zriadenej obcou si vo svojich všeobecne záväzných nariadeniach upravia podmienky tak, že preferujú deti a rodičov s trvalým pobytom na území obce, ktorá zriadi materskú školu.“ Z listu je evidentné, že GP SR nepredkladá výklad zákonov, na čo aj v samotnom stanovisku upozorňuje, ale ako zákonný subjekt , ktorý je zákonom č. 153/2001 Z. z.  poverený výkonom dozoru nad zachovávaním zákonnosti orgánmi verejnej správy, podáva svoje stanovisko k danej problematike, pričom vychádzala z existujúcej Judikatúry a to konkrétne z uznesenia Najvyššieho súdu SR.

ZMOS zároveň upozorňuje, že možnosť určovania rozdielnej výšky mesačného príspevku zákonného zástupcu na čiastočnú úhradu nákladov za pobyt dieťaťa v materskej škole zriadenej obcou zaniká na základe zákona č. 209/2019 Z. z. dňom 1. 1. 2021, kedy začína platiť zákonné pravidlo určovania tohto príspevku v rovnakej výške.“

Autor: Mgr. Zdenko Krajčír, riaditeľ sekcie rezortných činností Kancelárie ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.10.2020
(1.) ZMOS adresoval rezortu školstva zásadné pripomienky k aktuálnej NZ
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania adresovalo ministerstvu školstva zásadné pripomienky k novele zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Kľúčové sa týkajú povinných materských škôl a rozhodovania o sieti škôl.
viac
15.10.2020
(2.) ZMOS adresoval rezortu školstva zásadné pripomienky k aktuálnej NZ
Združenie miest a obcí Slovenska v rámci medzirezortného pripomienkového konania adresovalo ministerstvu školstva zásadné pripomienky k novele zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Kľúčové sa týkajú povinných materských škôl a rozhodovania o sieti škôl.
viac
29.10.2020
Aktuálne usmernenie k oznamovaniu neprítomných detí a žiakov Sociálnej poisťovni
Usmernenie k oznamovaniu údajov o neprítomných deťoch a žiakoch Sociálnej poisťovni (aktualizované 27. 10. 2020).
viac
21.05.2021
Majú byť prijímané 5-ročné deti do materských škôl na úkor detí mladších?
Zmätočnosť informácií vo vzťahu k prijímaniu 5-ročných detí na povinné predprimárne vzdelávanie spôsobuje napätie medzi zákonnými zástupcami ale aj neistotu medzi jednotlivými samosprávami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %